Τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας άνοιξαν από τις 18 Μαΐου για όλες τις τάξεις, αλλά αν κρίνουμε από τα ποσοστά συμμετοχής των μαθητών στην Π.Ε. Κοζάνης μεγάλο κομμάτι απέχει. Με ένα μέσο όρο των τελευταίων έξι ημερών στα λύκεια μόλις ένα 25% των μαθητών συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου να απέχουν συντριπτικά. Στο 65% ανέρχεται το ποσοστό συμμετοχής  των μαθητών του γυμνασίου και στις τρεις τάξεις. Αναλυτικά από τις 19 Μαΐου έως και τις  26 Μαΐου:

Λύκεια

Α’ Λυκείου:32%

Β’ Λυκείου:21%

Γ’ Λυκείου:7%

Γυμνάσια

Α’ Γυμνασίου:68%

Β’ Γυμνασίου:64%

Γ’ Γυμνάσιου:62%

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την Τρίτη 19 Μαΐου τα ποσοστά συμμετοχής ήταν Α’ Λυκείου:58% ,Β’ Λυκείου:41%,Γ’ Λυκείου:8% και Α’ Γυμνασίου:74%, Β’ Γυμνασίου:73%,  Γ’ Γυμνάσιου:74%.Στις 26 Μαΐου  αντιστοίχως είχαν ως εξής: Α’ Λυκείου:34% ,Β’ Λυκείου:24%,Γ’ Λυκείου:7% και Α’ Γυμνασίου:70%, Β’ Γυμνασίου:68%,  Γ’ Γυμνάσιου:64%.

Το 84% αγγίζει η συμμετοχή των καθηγητών στα λύκεια και στο 82% για τα γυμνάσια μετά από άδειες ειδικού σκοπού. Φυσικά δεν ισχύει ότι οι μαθητές ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και απέχουν από το σχολικό περιβάλλον , απλά συμπληρώνουν μια προσχηματική υπεύθυνη δήλωση και δηλώνουν ό, τι επιθυμούν. Έτσι πολύ απλά απαξιώνεται το σχολείο, η παιδεία και οι εκπαιδευτικοί με την ευθύνη για το αληθές της δήλωσης να φέρουν  οι υπογράφοντες γονείς γνωρίζοντας ή όχι ότι μια ψευδής δήλωση έχει ποινικές κυρώσεις. Μέσα στην τρέλα της πανδημίας όμως δεν ισχύει το δίκαιο και είναι δευτερεύουσας σημασίας η εκπαίδευση που γίνεται προαιρετική.

Όταν η επιτροπή εμπειρογνωμόνων ομόφωνα αποφάσισε για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικά απουσίες, τίθεται μέγα θέμα. Δεν μπορεί να αποφασίζει ο καθένας μόνος του για κεκτημένα δικαιώματα του παιδιού, λόγω μιας πανδημίας, όταν οι υποχρεώσεις-απαγορεύσεις  τίθενται ξεκάθαρα από την πολιτεία και έχουν κυρώσεις.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Απογοητευτικά τα ποσοστά παρουσίας των μαθητών της Γ’ Λυκείου στο σχολείο – Οι υπεύθυνες δηλώσεις για ευπαθείς ομάδες πέφτουν σύννεφο στο Νομό Κοζάνης

Το 25% των μαθητών των γυμνασίων του Νομού Κοζάνης απουσίαζε από το πρώτο κουδούνι-Τα ποσοστά συμμετοχής στα λύκεια