ΚΟΖΑΝΗ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

Διαμαρτυρία με αίτημα να γίνουν μόνιμες προσλήψεις για τους χιλιάδες αναπληρωτές που υπηρετούν σήμερα στα σχολεία, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην Κοζάνη, εκπαιδευτικοί μέλη από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης και τις ΕΛΜΕ Κοζάνης,  Εορδαίας, Φλώρινας και Γρεβενών . Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο των κοινών δράσεων που εξήγγειλαν η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ, πανελλαδικά, για απεργιακές κινητοποιήσεις και τρίωρη στάση εργασίας, τις τρείς τελευταίες ώρες του πρωινού και τις τρεις πρώτες ώρες του απογευματινού προγράμματος στα σχολεία.

Στην Κοζάνη η διαμαρτυρία έγινε έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στην Κοζάνη  και στόχος είναι να γίνουν μόνιμες προσλήψεις αναπληρωτών στα σχολεία. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ζήσης Ντούντας, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης ζητούμενο είναι οι μόνιμοι αναπληρωτές να γίνουν μόνιμοι συνάδελφοι. Προσέθεσε πως τα τελευταία 7-10 χρόνια υπάρχουν 20.000 απώλειες μόνιμων αναπληρωτών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, λόγω συνταξιοδοτήσεων και καταργήσεων ειδικοτήτων, ωστόσο με “αλχημείες” το υπουργείο προσπαθεί να λειτουργήσει τα σχολεία όλο αυτό το διάστημα, καταγγέλλει, προαναγγέλλοντας συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων! Φέτος υπήρξαν 1200 περισσότεροι αναπληρωτές από πέρυσι, ενώ φέτος υπήρξαν και 2500 περισσότερα κενά, προσέθεσε. Επίσης, ζήτησε να ανοίξει η εκπαίδευση στο νέο διδακτικό αίμα, μιας και η Ελλάδα έχει το πιο γερασμένο διδακτικό προσωπικό της Ευρώπης!

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης Σάκης Κωτούλας τόνισε πως προμετωπίδα των κινητοποιήσεων είναι οι προσλήψεις των αναπληρωτών , μάλιστα στην περιοχή δουλεύουν 155 αναπληρωτές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Μέχρι και 21/2 έγιναν 121 προσλήψεις αναπληρωτών, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει η αναγκαιότητα μόνιμων προσλήψεων . Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Φλώρινας Νίκος Νικολάου αναφέρθηκε στο οξυμένο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή, με τα κενά, αλλά και τις οξυμένες εργασιακές σχέσεις, μιας και υπάρχει η ανασφάλεια των αναπληρωτών για το που θα δουλέψουν του χρόνου, ενώ μισθολογικά αντιμετωπίζονται κατώτερα και πολύ διαφορετικά. Επίσης, έστειλε μήνυμα στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, να συμμετέχουν και σε αντίστοιχες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο μέλλον. Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εορδαίας Θεοδόσης Βόιτσες αναφέρθηκε στα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου, όπως οι αναπληρωτές , που πηγαίνουν σε 3,4 και 5 σχολεία , έχοντας να αντιμετωπίζουν 500 παιδιά . Εκτός από αυτό υπάρχουν και άλλα θέματα, όπως η αναμοριοδότηση και τα πιθανά προβλήματα σε τάξεις ΕΠΑΛ, και το γενικότερο πρόβλημα που δημιούργησε η κρίση τα τελευταία χρόνια, στα σχολεία.
Οι διαμαρτυρόμενοι , ακολούθως, μετέβησαν στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης και είχαν συνάντηση με τη διεύθυνση για τα προβλήματα τους.

Β.Σ.