Πολύ νόστιμα μπισκότα, με τη χαρακτηριστική «γεμάτη» γεύση του ταχινιού. Αφήνουν μια πλούσια αίσθηση στο στόμα και περιέχουν πολύ ασβέστιο.

20‘ προετοιμασία
8′ ψήσιμο
Σύνολο: 28′

Υλικά

Τεμάχια: περίπου 40 μπισκότα

  • 280 γρ. (2 ξέχειλες κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 70 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
  • 80 γρ. (6 κουτ. σούπας) ζάχαρη
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ταχίνι
  • 150 γρ. (1/2 κούπα) μέλι
  • 1/4 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
  • 1 κουτ. γλυκού κονιάκ ή ρούμι (προαιρετικό)
  • περίπου 60 γρ. σουσάμι για την επικάλυψη

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μπισκότα με ταχίνι και σουσάμι, στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε την αμυγδαλόσκονη και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο, το ταχίνι, το μέλι και τη βανίλια και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι που δεν ενοποιείται (θα υπάρχουν μικρά κομμάτια βουτύρου που δεν θα έχουν ενσωματωθεί).
  4. Προσθέτουμε το αλκοόλ –αν βάλουμε– και ζυμώνουμε λίγο ακόμα.
  5. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δύο λαμαρίνες.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  7. Πλάθουμε μπαλίτσες βάρους 20 γρ.
  8. Τις ρολάρουμε στο σουσάμι και τις τοποθετούμε στις λαμαρίνες.
  9. Πιέζουμε κάθε μπαλίτσα να γίνει κάπως επίπεδη.
  10. Ψήνουμε για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα πολύ απαλό χρώμα.
  11. Όταν τα βγάλουμε, θα είναι μαλακά και ίσως νομίζουμε ότι δεν έχουν ψηθεί, αλλά έτσι πρέπει να είναι (θα σκληρύνουν μόλις κρυώσουν).
  12. Αφήνουμε, τα μπισκότα με ταχίνι και σουσάμι, να κρυώσουν πάνω στις λαμαρίνες.

Γαστρονόμος