1. Σπουδαίο μυαλό ο εθνικός μας προπονητής μπάσκετ.

Δήλωσε χθες ο Βασίλης Σπανούλης, ο προπονητής της  Ελληνικής Εθνικής Ομάδος Καλαθοσφαίρισης το  εξής σπουδαίο :   «Μεγαλώσαμε με Γκάλη, Γιαννάκη. Είχαμε καιρό να δούμε Έλληνα να ηγείται, όπως ο Τολιόπουλος».

Ο  οξυδερκής προπονητής μας τι βλέπει;  Μήπως βλέπει Ολυμπιακούς Αγώνες (Παρίσι 2024) με  …. Τολιόπουλο;

Παρακολουθούμε τους αγώνες μπάσκετ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Βασίλης Τολιόπουλος, παίκτης της ομάδος του Άρη Θεσσαλονίκης, κατέστησε  την ομάδα του ισχυρή,  με την ψυχωμένη αγωνιστική  δράση  και απόδοσή του.

Στην εθνική μας ομάδα υπάρχουν παίκτες, λίγοι ευτυχώς – φάνηκε και από τις τελευταίες διεθνείς διοργανώσεις – που  βλέπουν τη συμμετοχή τους σ΄ αυτήν ως αγγαρεία, ενώ αντιθέτως οι ίδιοι ματώνουν για την φανέλα του συλλόγου στον οποίο ανήκουν. Ο Σπανούλης είναι οξύνους και θα το δει αυτό.

Ο σπουδαίος Πόντιος φιλόσοφος Διογένης (412 π..Χ-323 π.Χ.), από την πόλη Σινώπη του Πόντου, γνωστός ως  Διογένης ο Κύων (=σκύλος), θεμελιωτής και πατέρας της κυνικής φιλοσοφίας είχε πει: «Γαυγίζουμε (χωρίς να δαγκώνουμε) για να κάνουμε τους πολιτικούς μας πιο καλούς». Είναι αναγκαίος δηλ. ο αιχμηρός πολιτικός λόγος. Ο φιλόσοφός μας Πλάτων (424 π.Χ.-348 π.Χ.), μαθητής του φιλοσόφου μας Σωκράτη (469 π.Χ.-399 π.Χ.) έλεγεν τον Διογένην «μαινόμενον Σωκράτην». Δηλ. όχι απλώς Σωκράτη, αλλά «διεκδικητικό Σωκράτη». Τι σημαίνει: η φράση : «ταύρος μαινόμενος»; Τι σημαίνει η φράση : «Ταύρος εν υαλοπωλείω»; Ταύρος με ορμή; Με αυτήν την ορμή κι αυτό το πάθος, λοιπόν, πρέπει να βλέπουν  οι παίκτες της εθνικής μας μπάσκετ τη συμμετοχή τους στην εκπροσώπηση των εθνικών μας χρωμάτων. Με το ίδιο πάθος, τον ίδιο ζήλο, την ίδια ορμή  πρέπει να παίζουν σε όλες τις εθνικές μας ομάδες όλοι οι παίκτες που τις στελεχώνουν.

Τι να πούμε για την υπέρμετρη ψυχή που δείχνει και δίνει ο Θανάσης Αντετοκούνμπο κατά τους αγώνες της εθνικής ομάδας μπάσκετ, μέσα στο παιχνίδι ως παίκτης, αλλά και εκτός αυτού από τον πάγκο. Ζει τον παλμό του παιχνιδιού μέσα κι έξω. Οι αντιδράσεις του, δε, τον καθιστούν αγαπητό στους φιλάθλους. Τι να πει κανείς για το σθένος του Γιαννούλη Λαρεντζάκη, που πολλές φορές προσπαθεί να αφυπνίσει από λήθαργο υπόλοιπους συμπαίκτες στην εθνική μας. Είναι κι άλλοι παίκτες μας, πολλοί, μαχητές και δεν το αρνούμαστε. Το ζήτημα είναι να είναι όλοι. Θέλουμε παίκτες με αγωνιστική ζέση και μαχητική θέρμη.

Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν :  «Ου φέρει έαρ μία χελιδών». Τουτέστιν : «Λίγοι μόνο αξιόμαχοι δεν μπορούν να φέρουν την ποθητή νίκη-διάκριση». Η πλήρης ρήση του σπουδαίου φιλοσόφου μας Αριστοτέλη (384 π.Χ-322 π.Χ.) είναι : «Το γαρ έαρ ούτε μία χελιδών ποιεί ούτε μία ημέρα». (=Την άνοιξη ούτε ένα χελιδόνι την κάνει ούτε μία ημέρα). Θέλουμε  στις εθνικές μας ομάδες παίκτες-πολεμιστές.  Θέλουμε παίκτες αγωνιστές από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο κάθε αγώνα των  εθνικών μας ομάδων.  Ας παίζουμε με ψυχή κι ας χάνουμε. Ας παίξουμε με πάθος κι ας αποκλειστούμε. Ο ωκύνους (=ταχύς στο πνεύμα) Σπανούλης θα επικεντρωθεί σ΄ αυτό, γιατί είναι η αφετηρία μιας καλής πορείας της εθνικής μας ομάδος, προς την πολυπόθητη διάκρισή της.

Μήπως ο  Βασίλης Τολιόπουλος με κριτήριο  την μαχητικότητά του και την σταθερά υψηλή απόδοσή του  στην ομάδα του δικαιούται τη συμμετοχή του : α) στα πρώτα «παράθυρα» των προκριματικών αγώνων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (Ευρωμπάσκετ) 2025 που αρχίζουν σε μια εβδομάδα, ήτοι στις 23 Φεβρουαρίου 2024, β) στο προολυμπιακό πρωτάθλημα μπάσκετ που θα γίνει στη χώρα μας από 3 μέχρι 7 Ιουλίου του παρόντος έτους και γ) και στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν λίγες εβδομάδες αργότερα στο Παρίσι, όπου, με τη βοήθεια του Θεού, θα δώσουμε κι εμείς το : «παρών»; Επαϊων και ειδήμων επ΄ αυτού είναι ο Βασίλης Σπανούλης. Τον εμπιστευόμαστε απόλυτα για τις επιλογές του.

Ο Βασίλης Σπανούλης, όπως και ο Νίκος Γκάλης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης, είναι κι ο ίδιος ταπεινός και μετριόφρων. Στην αρχική του παρόντος κειμένου δήλωσή του : «Μεγαλώσαμε με Γκάλη, Γιαννάκη κ.λ.π.….»  δεν συμπεριέλαβε τον εαυτό του. Όμως, όλοι γνωρίζουμε πως με την εθνική μας ομάδα μπάσκετ ο  εθνικός προπονητής μας Βασίλης Σπανούλης, ως παίκτης της,  εξέπεμπε, όπως ακριβώς ο Γκάλης κι ο Γιαννάκης, με την ψυχική του ορμή και την  πυρακτωμένη απόδοσή του  την ίδια πύρινη και διαπρύσια φλόγα  με αυτούς.

  1. Οι διάπυρες,  φλογερές εθνικές μας ομάδες πόλο (ανδρών και γυναικών).

Με ψυχή έπαιξαν τα κορίτσια μας της εθνικής πόλο αυτές τις ημέρες στην Ντόχα  στο παγκόσμιο πρωταθλημα πόλο, και αδικημένες αυτές οι ίδιες κατάφωρα  από τη διαιτησία στα δύο παιχνίδια της  τετράδας στερηθήκαμε όλοι, ως χώρα: από το πρώτο παιχνίδι τους την είσοδό μας στον μεγάλο τελικό  και από το δεύτερο παιχνίδι τους το χάλκινο μετάλλιο. Οι αθλήτριές μας δικαιολογημένα ξέσπασαν σε λυγμούς.  Εδικαιούτο το χρυσό η εθνική μας γυναικών πόλο σ΄ αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης. Χωρίς επίδειξη αλαζονείας, κρίνω πως όλες οι άλλες  ισοϋψείς ομάδες φάνηκαν στο συγκεκριμένο παγκόσμιο κατά τι υποδεέστερες. Το λέμε αυτό χωρίς να  υποτιμούμε καμιά ομάδα. Συγχαρητήρια στις γοργόνες μας για το αγωνιστικό τους πνεύμα, και συγχαρητήρια στην άξια προπονήτριά μας  Αλεξία  Καμμένου.

Με ψυχή  επίσης έπαιξαν  και τα παληκάρια μας της εθνικής πόλο αυτές τις ημέρες στην Ντόχα  στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο, κατά το οποίο από ένα στιγμιαίο λάθος  στερηθήκαμε ουσιαστικά το χρυσό μετάλλιο, με βάση  και την πορεία της ομάδος μας, όπως αυτή προδιαγραφόταν  και τη γενική μας εικόνα, που έδειξε πως ήμασταν  μακράν η καλύτερη ομάδα σ΄ αυτό το παγκόσμιο. Και η εθνική μας πόλο ανδρών εδικαιούτο το χρυσό. Φάνηκε πως υπερείχε όλων των  ισαξίων της. Συγχαρητήρια στους παίκτες μας για την μαχητικότητά τους,  και  συγχαρητήρια στον άξιο προπονητή μας  Θοδωρή  Βλάχο.

«Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων». Οι  Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι μακριά..  Μήπως μας επιφυλάσσουν και για τις δύο εθνικές μας ομάδες πόλο (ανδρών και γυναικών), που διανύουν ημέρες δόξας,   ….χρυσές εκπλήξεις;  Και οι δύο ομάδες μας τις δικαιούνται. Στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το σαρωτικό  φρόνημα, με το οποίο διαπνέονται οι παίκτες και δύο αυτών ομάδων μας,  δεν θα το σταματήσει, δεν θα το κάμψει ούτε η  ..διαιτησία.

  1. Συγχαρητήρια προς την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.) και προς την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (Ε.Π.Ο.).

Εύγε προς την Ε.Ο.Κ., για την επιστροφή της εθνικής μας ομάδος μπάσκετ στο σπίτι της, στην ΕΡΤ.  Η με οξέα αντανακλαστικά Ε.Ο.Κ., όμως, έχει μία  ακόμη εκκρεμότητα να άρει. Την τιμητική διάκριση προς το πρόσωπο του Παναγιώτη Γιαννάκη, του πολύφερνου (=του προσφέροντα πολλά στο ελληνικό μπάσκετ). Προβείτε σ΄ αυτήν την απονομή τιμής. Δεν θα χάσετε. Κάντε το για τα νέα παιδιά μας. Σκεφθείτε τι απήχηση θα έχει στην κοινωνία μας. Αλλά και έξω απ΄ τα σύνορά μας. Τιμήστε τον  Γιαννάκη με τρόπο όμοιο με  τον του Γκάλη. Μην περιμένετε να προηγηθεί η απονομή τιμής  στον Γιαννάκη από διεθνείς φορείς.  Είναι  ζήτημα αίγλης της Ε.Ο.Κ. και της χώρας.  Αν ακολουθήσουμε, θα  έχει φύγει το ..τρένο.

Εύγε και  προς την Ε.Π.Ο. Η μετάδοση-κάλυψη των αγώνων της εθνικής μας ομάδος ποδοσφαίρου,   μέσω  απλού καναλιού της τηλεόρασης ή ΕΡΤ  σε κάθε απλό, «καθημερινό» σπίτι του Έλληνα πολίτη δίνει  χαρά σ΄ όλους τους Έλληνες.

Με την μετάδοση όλων των  αγώνων των εθνικών μας ομάδων, επί όλων των αθλημάτων, από την ΕΡΤ ή από τηλεοπτικό μας κανάλι που είναι σε κάθε σπίτι  δίνουμε την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες, μικρούς-μεγάλους, παππούδες-γιαγιάδες, να νιώθουν τις εθνικές τους ομάδες, κομμάτι  απ΄ το σώμα τους, τμήμα απ΄ την ψυχή τους.

Έχω εισπράξει παλιότερα παράπονα και πικρίες από συμπολίτες μου, φιλάθλους και μη.

Εύγε και πάλι εύγε!   19-2-2024