ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ – ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΚΕΠΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΓΑΘΑ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ!

Μικρότερο θα είναι εφέτος το κόστος του Πασχαλινού τραπεζιού για τον καταναλωτή, κατά 1.8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της καθιερωμένης έρευνας της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου) μετά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στην αγορά ενόψει του Πάσχα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρει στον “Π.Λ.” το ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών), ο κόσμος είναι εξαιρετικά συγκρατημένος στις αγορές του. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος του Βασίλης Ιωαννίδης, μεταφέρει κάποιες πολύ χρήσιμες συμβολές προς τους καταναλωτές, για το τι θα πρέπει να προσέχουν φέτος το Πάσχα στις αγορές τους, ιδίως σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αγαθών που θα μπουν στο πασχαλινό τραπέζι!
Αναλυτικότερα, όπως τόνισε ο ίδιος αναφερόμενος στο κόστος του Πασχαλινού τραπεζιού, παρατηρείται σύμφωνα με τα στοιχεία μια μείωση κατά 1.8% σε σχέση με το 2017, κατά 1.7 ευρώ λιγότερο. Δηλαδή, εφέτος το Πάσχα το Πασχαλινό τραπέζι θα κοστίσει στα 92.0 ευρώ έναντι 94.0 ευρώ που κόστισε το 2017. Αυτό στα χαρτιά, οφείλεται λόγω της μειωμένης τιμής στα οπωροκηπευτικά και στα προϊόντα σούπερ μάρκετ , τονίζει ο ίδιος. Σε ό,τι αφορά τα κρέατα, ιδίως το αρνί και το κατσίκι, ναι μεν στην Αθήνα οι τιμές είναι χαμηλότερες , αλλά στην Κοζάνη κυμαίνονται χοντρικά στα 8.5 ευρώ και αφορούν κρέατα ποιοτικά και ελεγμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΠΚΑ. “Τα αμνοερίφια σφαγιάζονται στο σφαγείο της Κοζάνης και γίνεται έλεγχος σε κάθε ένα αρνί και κατσίκι και όχι μόνο δειγματοληπτικός. Ο καταναλωτής πρέπει να προμηθεύεται τα σφάγεια που έχουν σφραγίδα s120, από τα σφαγεία της Κοζάνης, που αποτελεί ένδειξη και απόδειξη ότι σφαγιάστηκε εδώ και προέρχεται από ντόπια ζώα”, τόνισε ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά τις συμβολές του ΚΕΠΚΑ προς τους καταναλωτές, θα πρέπει να προσέχουν ώστε το κρέας που θα καταναλώσουν να έχει ένα ελαφρύ κόκκινο χρώμα, να μην μυρίζει, να μην έχει λεκέδες και να αποφεύγει να αγοράζει το κρέας απευθείας από τον παραγωγό, για να διασφαλίζεται ο έλεγχος στο αμνοερίφιο. Επίσης, ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως στο ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας δεν έχουν γίνει καταγγελίες και παράπονα καταναλωτών που να αφορούν αλλοιωμένη ποιότητα για κρέατα ή άλλα προϊόντα, γεγονός που καταδικνύει πως η ποιότητα των προϊόντων στην περιοχή είναι καλή. Σε κάθε περίπτωση ο καταναλωτής να προσέχει να καταναλώνει προϊόντα σωστά συσντηρημένα, ιδίως όταν αφορά προϊόντα ψυγείου ή κατάψυξης.
Παρόλο το χαμηλό κόστος του τραπεζιού εφέτος, ο κόσμος είναι πραγματικά πολύ συγκρατημένος στις αγορές του, σημειώνει ο κ. Ιωαννίδης, λέγοντας πως οι καταναλωτές ψάχνουν πολύ την ποιότητα και την τιμή των προϊόντων και συγκρατούνται στις αγορές του πριν και τις τελευταίες ημέρες πριν το τραπέζι, αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα. “Συμβουλεύουμε τον κόσμο να κάνει έλεγχο τιμών και ποιότητας, να προσέχει για αλλοιώσεις, να μην αγοράζει από πλανόδιους και να προσέχει τις σφραγίδες στα κρέατα που αγοράζει”, κατέληξε. Η σφραγίδα για τα νότπια αρνιά είναι χρώματος τιρκουάζ σε σχήμα ωοειδές και η σφραγίδα ελληνικής προέλευσης είναι μπλε.

(ακολουθεί ο Πίνακας 1 με τη μεταβολή της τιμής των προαναφερθέντων προϊόντων και τη συγκριτική μεταβολή αυτών για τα έτη 2018/2017).

(ακολουθoύν οι Πίνακες 2 και 3 όπου παρατίθενται στοιχεία για τις μεταβολές των τιμών των νηστίσιμων αγαθών και εκτιμήσεις για την πορεία του πασχαλινού εορταστικού τζίρου την περίοδο 2018/2009).

Β.Σ.