Με σκοπό την ενημέρωση των ελεύθερων επαγγελματιών και απλών πολιτών για την αντιμετώπιση των ιδιωτικών χρεών τόσο για τα «κόκκινα δάνεια» όσο και για οφειλές προς το δημόσιο (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ), άνοιξε την σημερινή ημερίδα ο Διευθυντής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαστοράκης Γεώργιος .
Για την ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου που αφορά την υπερχρέωση και δίνει λύσει στα φυσικά πρόσωπα αναφέρθηκε ο κ. Μαστοράκης «ξεκινήσαμε στα τέλη του 2015 με την ψήφιση του αναθεωρημένου νόμου Κατσέλη και νόμου Σταθάκη ο οποίος έχει απτές, συγκεκριμένες λύσεις για φυσικά πρόσωπα.»
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για τις επιχειρήσεις που ψηφίστηκε πριν από μια εβδομάδα το οποίο αναζητά λύσεις απαλλαγής από τα χρέη των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους « ο νόμος έχει πάρα πολύ ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις σαν πλαίσιο διαπραγμάτευσης με όλους τους πιστωτές. Επίσης θα υπάρχει ρύθμιση των οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις το μέγιστο, ενώ θα υπάρξει και απομείωση της οφειλής, ακόμα σε πρόστιμα και προσαυξήσεις, αλλά κεφάλαιο στην εφορεία και στα ασφαλιστικά».
Στην ημερίδα παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Γιάννης Θεοφύλακτος ο οποίος αναφέρθηκε στο νόμο Κατσέλη που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 3 Μαΐου του 2017 με σκοπό να ρυθμίσει τις οφειλές των επιχειρηματιών «ο νόμος Κατσέλη θα τεθεί σε εφαρμογή τον Αύγουστο του 2017. Αυτό που έλειπε από την ελληνική κοινωνία να υπάρχει ένας νόμος που μπορεί να ρυθμίσει, να κουρέψει εάν χρειαστεί και να κρατήσει ζωντανές τις βιώσιμες επιχειρήσεις, είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός . Είναι ένα μεγάλο στοίχημα της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει να συμβάλουμε και στην πορεία εφαρμογής του ».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Ιωαννίδης τόνισε πως ο δήμος μπορεί να παρέμβει σε όλη αυτή την προσπάθεια, όπου χρειαστεί ώστε να διευκολυνθούν οι συμπολίτες «είναι ένα θέμα που καίει τους επιχειρηματίες κυρίως από τα χρέη τις υποχρεώσεις τα δάνεια και νομίζω πως αυτή η ρύθμιση έτσι όπως πάει να κατατεθεί είναι ιδιαίτερα σημαντική.»
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κ. Κυριακίδης τόνισε «είναι ένα θέμα που απασχολεί δεκάδες συμπολίτες μας – επιχειρηματίες και συναδέλφους θα προτείνουμε λύσεις ώστε οι προτάσεις μας αυτές να συμπεριλήφθουν στον σχεδιασμό του ελληνικού χρέους. Εύχομαι φεύγοντας από δω όσοι έχουν κάποιες απορίες να επιληφθούν για να μπορέσουν να λύσουν οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουν».
Την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας (πρώην Νομαρχία Κοζάνης) το απόγευμα της Τετάρτης , διοργάνωσε το ΕΒΕ Κοζάνης σε συνεργασία με τους δήμους Βοίου, Εορδαίας, Κοζάνης και Σερβίων – Βελβεντού.