ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΛΑΗΣ: ΜΕΧΡΙ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις προς το δήμο Κοζάνης οι πολίτες που έχουν οφειλές, για τη δυνατότητα ρύθμισης αυτών. Μιλώντας σχετικά με τις δυνατότητες ρύθμισης οφειλών προς το Δήμο Κοζάνης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου,  ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Βαλαής , ο σχετικός νόμος προβλέπει μέχρι 30/11 να ρυθμιστούν οι οφειλές πολιτών έως 100 δόσεις και με ελάχιστο ποσό δόσης έως τα 20 ευρώ .

“Καλούμε τους δημότες που χρωστούν στο δήμο, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που όλοι βιώνουμε, να προσπαθήσουν να πληρώσουν τις οφειλές τους για να τύχουν της εύνοιας του νόμου “, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλαής. Μέχρι στιγμής έχουν ρυθμίσουν τις οφειλές τους καταβάλλοντας εφάπαξ τα ποσά 94 περιπτώσεις οφειλετών, οι οποίοι κατέβαλλαν στα ταμεία του δήμου 49.500 ευρώ και απαλλάχθηκαν από τις προσαυξήσεις 38.000 ευρώ. Επίσης 119 περιπτώσεις ρύθμισαν οφειλές με τον σχετικό νόμο, ρυθμίζοντας ποσό της τάξης των  239.000 ευρώ  και αυτοί που ρύθμισαν τις οφειλές τους σε περισσότερες δόσεις έχουν ωφεληθεί 45.000 ευρώ από τις προσαυξήσεις.

“Είναι μια καλή ευκαιρία να σπεύσουν να κάνουν ρύθμιση οι πολίτες”, κατέληξε ο ίδιος. Ωστόσο, ο δήμος Κοζάνης έχει χιλιάδες οφειλέτες (μικρο-οφειλέτες), ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Ο αριθμός αυτός, ωστόσο, είναι μεγάλος και αφορά μικροποσά, για αυτό και μπορούν να ωφεληθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου.

Να σημειωθεί για μια ακόμη φορά πως το ποσό που φτάνει το χρέος τρίτων προς το δήμο είναι πάνω από 7 εκ. ευρώ, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών αποτελείται από μη καταβληθέντα μισθώματα και με βεβαιώσεις από ελεγκτικούς μηχανισμούς. Σε ό,τι αφορά τα μισθώματα, το τοπίο ξεκαθαρίστηκε πλήρως, απάντησε ο κ. Βαλαής και απομένει μια εκκρεμότητα , που αφορά το μισθωτήριο στον κεντρικό πεζόδρομο , μάλιστα μέσα στην εβδομάδα είναι προγραμματισμένη και η εκδίκαση ανακοπής που κατέθεσε προς το δήμο η συγκεκριμένη επιχείρηση. “Χειριζόμαστε το θέμα και προσπαθούμε να βρούμε λύση”, είπε σχετικά ο κ. Βαλαής.

Παρά τις προσπάθειες του δήμου, η ανταπόκριση του κόσμου είναι μικρή για τη ρύθμιση οφειλών και αυτό εξηγείται σύμφωνα με τον ίδιο, στις δύσκολες οικονομικές δυνατότητες του κόσμου. “Όταν κάποιος άνθρωπος έχει καθορισμένες απολαβές, έχει και αυξημένες ανάγκες  και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο κάποιος που αμείβεται με 400 ευρώ δεν μπορεί να καλύψει στοιχειώδες ανάγκες και εκεί οφείλονται οι συσσωρευμένες οφειλές”, κατέληξε ο κ. Βαλαής.

Β.Σ.