Ενδεικτικό της δύσκολης και φέτος χρονιάς για την καλλιέργεια είναι το ότι αρκετοί παραγωγοί περιορίστηκαν σε επιλεκτικό αλώνισµα χωραφιών, κρίνοντας ότι µε τις αυξήσεις που έχουν επέλθει στο κόστος παραγωγής, συγκοµιδής και απόσταξης, σε συνδυασµό µε τις τιµές που ακούγονται για το έλαιο, ήταν ασύµφορο να µπει µηχανή και να κόψει. «Οι αποδόσεις είναι πεσµένες έως και 40% σε σχέση µε ό,τι θα έπρεπε. Ενώ κανονικά πιάνουµε κατά µέσο όρο 5,5–6 κιλά έλαιο ανά στρέµµα, η φετινή χρονιά έδωσε 3,5-4 κιλά», ανέφερε στην Agrenda ο ταµίας του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αρωµατικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, Σάκης Παπαχρήστος.

Παραγωγός ο ίδιος, αλλά και κάτοχος µηχανής κοπής που του επιτρέπει να έχει εικόνα από την ευρύτερη περιοχή, εκτιµά ότι οι µειωµένες αποδόσεις οφείλονται στον ανοµβρία της άνοιξης, καθώς οι επαγγελµατίες παραγωγοί έκαναν όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες.

«Κάποιοι που έχουν απογοητευτεί, γιατί και τα προηγούµενα δύο τρία χρόνια δεν πήγε καλά εµπορικά η λεβάντα, µε τιµή κάτω του κόστους στα 30 ευρώ το κιλό, δεν µπήκαν καν στα χωράφια τους, ενώ άλλοι τα έχουν δώσει σε αποστακτήρια να τα δουλεύουν», παραδέχθηκε ο κ. Παπαχρήστος και τόνισε πως ακόµη και τα 40 ευρώ, που ακούγονται, δύσκολα θα τα δεχθούν οι παραγωγοί, καθώς αδυνατούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής που ξεπερνά τα 200 ευρώ το στρέµµα. ∆είγµατα πάντως, έχουν αποσταλεί σε πολλές αγορές και αναµένονται απαντήσεις.

Οριακά βιώσιμοι οι παραγωγοί με 45 ευρώ το κιλό

Παρόµοια η κατάσταση και στα Γρεβενά. Όπως µας πληροφόρησε ο κ. Πάρης Ανθηµίδης, παραγωγός και ιδιοκτήτης αποστακτηρίου στο χωριό Κιβωτός, οι αποδόσεις ήταν µειωµένες 35% έως 40% φέτος, µε συνέπεια να παρατηρηθούν επιλεκτικές κοπές. «Το κόστος εισροών αυξήθηκε φέτος 20% έως 30%, η δαπάνη για την κοπή πήγε στα 30 ευρώ το στρέµµα από 25 ευρώ πέρυσι και για την απόσταξη αντίστοιχα στα 180-190 ευρώ ο τόνος, από 150 ευρώ ο τόνος το 2021, καθώς η τιµή του προπανίου ανέβηκε κατά 50%. Οπότε πολλοί το ξανασκέφτηκαν κι έκριναν πως ήταν συµφερότερο να µην µαζέψουν τη λεβάντα τους», ανέφερε ο κ. Ανθηµίδης.

Προς το τέλος Αυγούστου «βλέπει» να ξεκαθαρίζει το τοπίο ο Παύλος Λαζαρίδης παραγωγός και ιδιοκτήτης αποστακτηρίου από την Αναράχη της Εορδαίας, όπου επίσης οι αποδόσεις είναι µειωµένες έως 40% και τα κόστη συγκοµιδής και απόσταξης έχουν αυξηθεί σηµαντικά. «Οι τιµές θα είναι λίγο καλύτερες φέτος, διότι για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, πριν την κοπή εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για έλαια από το εµπόριο» είπε για να σηµειώσει πως «για να είναι οριακά βιώσιµοι οι παραγωγοί θα πρέπει η τιµή να είναι τουλάχιστον στα 45 ευρώ το κιλό».

Στο μισό οι αποδόσεις σε Έβρο και Ροδόπη

Σηµαντικά µειωµένες αποδόσεις καταγράφηκαν, επίσης στον Έβρο και στη Ροδόπη, κυρίως λόγω της καθυστερηµένης κοπής της λεβάντας, κατά περίπου 15 ηµέρες, γιατί άργησε να ανοίξει το αποστακτήριο. «Χάσαµε από 30% έως και 40% των αποδόσεών µας και αντί για 6-7 κιλά έλαιο το στρέµµα πιάσαµε γύρω στα 3 κιλά», λέει Πασχάλης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αρωµατικών και Φυτών Έβρου και Ροδόπης. Η τιµή αποτελεί γρίφο που δεν θα λυθεί πριν το Σεπτέµβριο, όταν ολοκληρωθεί η συγκοµιδή και απόσταξη διεθνώς, τονίζει ο ίδιος και εξηγεί πως «Πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποθέµατα του 2020 και του 2021. Αν δεν φύγουν αυτά, δύσκολα θα σηκώσει κεφάλι η τιµή της λεβάντας».

Ο τοπικός συνεταιρισµός, πάντως, προσπαθεί να ανοίξει νέες εµπορικές πόρτες και κάνει δειγµατισµό σε εταιρείες από τον Καναδά και την Αυστραλία, ώστε να σπρώξει τα αποθέµατα 3,5 τόνων που διαθέτει. «Ζήτησαν να κάνουν αναλύσεις, πριν µας κάνουν πρόταση για την τιµή και τους στείλαµε δείγµατα πριν περίπου ένα µήνα, οπότε περιµένουµε», µας είπε ο κ. Παπαδόπουλος και υπενθύµισε ότι «δεν έχουµε πάρει ενίσχυση, αν και είχαν δεσµευτεί για 80 ευρώ/στρµ».

Πηγή:agronews.gr