Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης κ. Κων/νος Μουσουρούλης αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Στήριξης και Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από το λιγνίτη για την δημιουργία νέων δραστηριοτήτων στις Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ και έχει προϋπολογισμό 9, 75 εκ. εκ των οποίων 7,66 εκ περίπου θα κατευθυνθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.Μάλιστα  στις Π.Ε.Κοζάνης και Φλώρινας   το 74% του πσοού έχει  ήδη καλυφθεί. 280 εκ ευρώ περίπου θα δοθούν από το Πράσινο Ταμείο για τις λιγνιτικές περιοχές.

Από τις 29 Σεπτεμβρίου έχουν κατατεθεί 41 προτάσεις και έχει καλυφθεί το 58% των προγραμμάτων. Πρόκειται για ένα στοχευμένο πρόγραμμα που εντάχθηκε στο ειδικό μεταβατικό πρόγραμμα, λειτουργεί ως προγεφύρωμα για το νέο ΕΣΠΑ με τον ΕΦΕΠΑΕ πλέον να μπορεί να αναλάβει το εν λόγω πρόγραμμα του πράσινου ταμείου. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν έχουν προϋπολογισμό 5, 6 εκ ευρώ. Τα σχέδια υποβλήθηκαν από από εργολάβους και λιγότερο από υπεργολάβους.Περισσότερο ενδιαφέρονται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις κατά 52%,9%οι μικρές και 13% οι μεσαίες .Οι τομείς  τω  κατασκευών , των τεχνικών δραστηριοτήτων και των μεταφορών έχουν τη μεγαλύτερη παρουσία.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος  μίλησε για το υψηλό ποσοστό επιχορήγησης ,τη  μεγάλη γκάμα επδιοτούμενων  δαπανών, την πληθώρα επιχειρήσεων και δράσεων  που μπορούν να συμμετέχουν με  απαλλαγμένο το 70% από υποχρέωση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας . «Βρισκόμαστε κοντά στην εξάντληση των πόρων πριν το Μάρτη με 80 σχέδια σε επεξεργασία».

Ποιους αφορά

Η Αντωνία Σουλίδου, στέλεχος του ΕΦΕΠΑΕ μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης των επιχειρήσεων που ο κύκλος εργασιών τους περιλαμβάνει παροχή υπηρεσιών άμεσα ή έμμεσα στη ΔΕΗ ώστε να διαφοροποιηθεί το μοντέλο της δράσης τους τα επόμενα πέντε χρόνια. Το πρόγραμμα αφορά εργολάβους και υπεργολάβους , οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι μικρομεσαίες, να δραστηριοποιούνται από το 2019στις επιλέξιμε περιοχές, να μην είναι προβληματικές, να μην εκκρεμεί ανάκτηση άλλης κρατική ενίσχυση, να δεσμευτούν ότι οι δαπάνες του προγράμματος δεν θα χρηματοδοτηθούν από άλλο πρόγραμμα.

Ποσά επιδότησης και επιλέξιμες δαπάνες

Κτιριακές δαπάνες, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, εγκαταστάσεις, μηχανήματα, δαπάνες μεταφορικών μέσων επαγγελματικής χρήσης, εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος, ανάπτυξη και πιστοποίηση συστημάτων ποιότητας, διαμόρφωση πλάνου, δαπάνες προβολής -προώθησης περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες δαπάνες. Από 20.000 ευρώ -200.000 ευρώ είναι το ποσό επιδότησης , η επιδότηση είναι 80%και η διάρκεια υλοποίησης 18 μήνες από την απόφαση ένταξης. Από τις 23 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η ένταξη και το σχέδιο θα είναι ανοιχτό ως τον Μάρτη μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμούς, ενώ οι αιτήσεις θα εξετασθούν με σειρά προτεραιότητας.

Σε ερώτηση του prlogos για την αδυναμία συμμετοχής συνεργατικών σημάτων ο κ. Σταθόπουλος απάντησε ότι δεν μπορούμε να έχουμε όλες τις επιχειρήσεις επιλέξιμες και θα δημιουργηθούν και νέα προγράμματα.

Ο δημοσιογράφος Νίκος Υποφάντης συντόνισε τη συζήτηση.

Ιωάννα Παπαδημητρίου