Ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος στον πανηγυρικό εσπερινό του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κοζάνης μίλησε για τον Άγιο Νικόλαο που πανηγυρίζει στην Κοζάνη, τον πολιούχος της πόλης ως τον πλέον αγαπητό ‘Άγιο που τον τιμούν όλα τα δόγματα και όλοι οι χριστιανοί.. Είναι ο άγιος, ο ριζωμένος στις καρδιές των ανθρώπων , εικόνα πραότητας και εγκρατείας διδάσκαλος . «Νικόλαος σημαίνει νίκη λαού» είπε και συνέχισε : « Κλειστοί όμως οι ναοί εξαιτίας της πανδημίας .Θλίψεις και στενοχώριες στις καρδιές των πιστών σε αυτούς που εμπιστεύονται τον Άγιο Νικόλαο. Δεν μπορούν να φέρουν τον πρόσφορό τους , να ανάψουνε ένα κεράκι στην μνήμη του, δεν μπορούμε να λιτανεύουμε το εικόνισμά του και το λείψανό του».

«Μην θλίβεστε αδερφοί μου, ο άγιός μας είναι κοντά μας, είναι στις καρδιές μας , γνωρίζει την πίστη μας , συμμετέχει στη δοκιμασία μας και πρεσβεύει στον Κύριο να μας απαλλάξει από τη δοκιμασία , αρκεί να το πιστεύουμε. Αυτή η πίστη φέρνει καρπούς , η πίστη στον άγιό μας μας έσωσε όχι μόνο την Κοζάνη ,αλλά και στις θάλασσες και στις στεριές τόσους ανθρώπους με αταλάντευτο και κρυστάλλινο την πίστη. Μας δοκιμάζει ο Κύριος και Θεός μας, οι βουλές ανεξιχνίαστες ,μας παιδαγωγεί , μα δεν μας τιμωρεί. Μας υπενθυμίζει ότι η γη δεν είναι ο τόπος μας, αλλά ο ουρανός. Μήπως έχουμε ξεφύγει, μήπως οι σειρήνες του υλισμού , του εγωτισμού, των αχαλίνωτων παθών, της φιλαυτίας μας έχουν φέρει στην χώρα των Λωτοφάγων και λησμονήσαμε ότι είμαστε εικόνες Θεού ;»συμπλήρωσε και αναρωτήθηκε αν στην εποχή μας και στον ψεύτικο πολιτισμό μας «υπάρχει το πράον , το ευγενές, το φιλάδελφον, η θυσιαστική αγάπη».

Η πανδημία είναι μέσο για μετάνοια και επιστροφή στο σπίτι του Πατέρα για πολλαπλασιασμό των πνευματικών χαρισμάτων, όπως πρόσθεσε. Ο Θεός « σέβεται την πνευματική μας ελευθερία και δεν μας εκβιάζει. Χαστουκάκια είναι όλα αυτά, όπως έλεγε ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης , για να ξυπνήσουμε πνευματικά .Την καρδιά μας ζητάει ο Θεός. Στο χέρια μας είναι ,στην πνευματική μας πορεία, δεν υπάρχει το δεν μπορώ, μπορώ συν Θεώ τα πάντα». Ευχήθηκε ο Άγιος «να σκεπάζει την ιατρική κοινότητα και όλους τους ενασχολούμενους με την υγεία για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν για τους χιλιάδες ασθενείς». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συγκινητική συνεισφορά των φοιτητών της ιατρικής .»Τους ιατρούς τους έχτισε ο Θεός για να προστατεύουν το σώμα μας, την κατοικία του Θεού. Υπάρχουν βέβαια και οι αντιρρησίες και οι αμφισβητίες, λαϊκοί και κληρικοί που έχουν δικό τους γνώμονα και κανόνα. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους . Είμαστε όλοι εικόνες Θεού»

«Δοκιμασία είναι θα περάσει αρκεί να έχουμε το Θεό στις καρδιές μας. Αυτοί που στήριξαν την εμπιστοσύνη τους στον Θεό θα κατανοήσουν την αλήθεια όσοι αυτοσχεδιάσουν θα τιμωρηθούν .Σε αυτή την φοβερά ύπουλο και θανατηφόρον πανδημία ο Θεός είναι κοντά μας, την επιτρέπει . Σκεπάζει ο Άγιος την Κοζάνη την Ιερά Μητρόπολής μας. Προσευχηθείτε και προφυλαχτείτε. Είναι ευκαιρία για επιστροφή στο σπίτι του Πατέρα δια της μετάνοιας και συμμετοχής στο ποτήριον της ζωής. Εύχομαι ο άγιος και πατέρας μας και παππούς μας δια της απαλλαγή από τον θανατηφόρον νόσον του κορωνοϊού» ολοκλήρωσε συγκινημένος.

]

Ιωάννα Παπαδημητρίου