του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος, με την ολοκλήρωση του ετήσιου κηρυγματικού κύκλου, τέλεσε (23-5-2024) Παράκληση με Αρτοκλασία και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νεράιδας, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, με την παρουσία Κληρικών και πλέον των 200 λαϊκών, ανδρών – γυναικών.

Το θέμα του φετινού ετήσιου κηρυγματικού λόγου ήταν α. ο Απόστολος Παύλος – οι Επιστολές και η οικουμενική διάσταση του έργου του και β. ο Απόστολος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος – και η Επιστολή του. Σημειωτέον ότι οι Επιστολές του Απ. Παύλου (14) και η Επιστολή του Απ. Ιακώβου (1), είναι όλες, αποτελούν όλες μέρος της Αγίας Γραφής, της Καινής Διαθήκης. Είναι δηλαδή οι αρχέγονες πηγές του γραπτού ιερού λόγου της Εκκλησίας και επομένως η αξία και η σημασία τους, για την ενότητά μας εν τη Εκκλησία και για την εντός Αυτής πραγματοποιούμενη σωτηρία μας, είναι μοναδική. Από την άποψη αυτή είχε μεγάλο ενδιαφέρον το θέμα αυτό του ετήσιου κηρυγματικού λόγου. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας και τη χαρά μας γι’ αυτό.

Στην ιερή Ακολουθία (Παράκληση-Αρτοκλασία-κήρυγμα), γύρω από τον Επίσκοπο, προσήλθαν οι πατέρες: πρωτοπ. Γεώργιος Πιστόλας αρχιερατικός της Α.Π.Σ., πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός της Α.Π.Β., πρωτοπ. Κωνσταντίνος Θεοχάρης_Αγία Κυριακή Σερβίων, πρωτοπ. Λουκάς Κουρκούτας_Πλατανόρρευμα-Μοσχοχώρι και Κρανίδια, οικον. Λάζαρος Βασδέκης_Λεύκαρα και Νεράιδα.

Έψαλαν στο αναλόγιο: Ανδρέας Καραγιαννίδης, π. Γεώργιος Πιστόλας, Χρυσάνθη Καραγιαννίδη. Διακονητές: Νίκος Λεπίδας, Μιχάλης Ηλιόπουλος.

Στο τέλος ο Ιερός Ναός πρόσφερε κέρασμα στους πιστούς κατά την έξοδό τους από αυτόν.

Συγχαίρουμε: τον Εφημέριο Νεράιδας οικον. Λάζαρο Βασδέκη και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, Μαρία Γεωργιάδου, Μαρούλα Δισλάκη, Ελισάβετ Ντουβαρτζίδου, Μιχαήλ Ηλιόπουλο για τη φροντίδα και την άριστη προετοιμασία Ναού – που έλαμπε – και του αύλειου πεντακάθαρου χώρου του με την ασύγκριτη εσπερινή θέα προς την ήρεμη και γαλήνια λίμνη Αλιάκονα-Πολυφύτου, τη μεγάλη γέφυρα των Σερβίων, τον καταπράσινο κάμπο, τις πολιτείες και τα χωριά βυθισμένα με χάρη και ομορφιά στα κατάφυτα Πιέρια όρη, Σέρβια, Καστανιά, Λάβα, Πλατανόρρευμα, Παλαιογράτσανο, Βελβεντό, Αγία Κυριακή, Καταφύγι. Και μακριά πίσω και κάτω από το φράγμα ανασαίνει, στην παλιά-ξερή όχθη του Αλιάκμονα, το Πολύφυτο. Μια θαυμαστή λεκάνη ομορφιάς και χάρης, συν-εργατικότητας και πολιτισμού.

Διεσπαρμένα στη λεκάνη, 100 και πλέον Ξωκλήσια κηρύττουν: ‘’Εξηγέρθη Χριστός ο Θεός ημών, εκ νεκρών ως παντοδύναμος, παρέχων πάσιν ημίν, αφθαρσίαν και ζωήν, φωτισμόν και το μέγα έλεος’’ (Στιχηρό Ιδιόμελο Εσπερινού Παρασκευής μετά των Μυροφόρων). Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
24-5-2024