ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΝΕΟΦΥΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με σημαντικές τοποθετήσεις που αφορούν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, ξεκίνησε την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου το διήμερο αφιερωμένο στις startup νεοφυείς επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας παραδείγματα καλών πρακτικών, καθώς επίσης ενημερώνοντας για θέματα χρηματοδοτήσεων σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πρώτη ημέρα της εκδήλωσης ξεκίνησε με ομιλίες και τοποθετήσεις στο Κοβεντάρειο, ενώ την Πέμπτη το απόγευμα στο καφέ Παύλου Μελά είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση νεοφυών επιχειρήσεων, σε μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Η διοργάνωση έγινε στο πλαίσιο της  πανευρωπαϊκής εβδομάδας  ενημέρωσης,  παρουσίασης καλών πρακτικών και ενθάρρυνσης των νέων ανθρώπων να επενδύσουν την γνώση και τις ιδέες τους δημιουργώντας υγιείς, καινοτόμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Διοργανωτής ήταν  ο  Δήμος Κοζάνης , σε στενή συνεργασία με τo Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και την ΑΝΚΟ-Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας, την υποστήριξη του ΕΒΕ Κοζάνης και της επιχειρηματικής κοινότητας.

Νεοφυείς startup επιχειρήσεις είναι αυτές που έχουν πρωτοτυπία, καινοτομούν και τολμούν το διαφορετικό. Για τον ρόλο του Δήμου στην ανάπτυξη της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας μίλησε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Βαλαής, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά πως “σε ένα δήμο που μαστίζεται από την ανεργία και μια περιοχή που βρίσκεται στο κατώφλι της μεταλιγνιτικής εποχής, χάνουμε νέοι επιστήμιονες. Σε αυτό το περιβάλλον ο δήμος πρέπει να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, αναδεικνύοντας τους τρόπους του επιχειρείν  .
Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης και ο αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος , ο οποίος συνεχάρη το δήμο για την πρωτοβουλία του, ενώ σημείωσε πως η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μέσα από την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Στις πηγές χρηματοδοτήσεις για νεοφυείς επιχειρήσεις από εθνικές & ευρωπαϊκές πηγές αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της η Λιάνα Παπατέρπου, από την ANKO A.E. / Enterprise Europe Network – Hellas). Όπως τόνισε, αναφερόμενη στην εβδομάδα startup επιχειρήσεων, υπάρχουν διαφορές μεταξύ νεοφυών και startup επιχειρήσεων. Σημείωσε πως η Ευρώπη βλέπει ότι υπάρχει έλλειμμα καινοτομίας και επενδύουν τις ιδέες τους εκτός Ελλάδας. “Μέσα σε εξαιρετικά δύσκολους καιρούς υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν, καινοτομούν και δίνουν την ελπίδα ότι αυτό το παραγωγικό μοντέλο μπορεί να αλλάξει”, σημείωσε.

Από την πλευρά της η Καλλιόπη Παπαδάκη, Bs Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ , MSc Αστικός Σχεδιασμός,  και Συνεργάτης Αν.Υπουργού Περιβάλλοντος στη Διεύθυνση Μελετών και Έργων Αστικών Αναπλάσεων (ΔΜΕΑΑ) /ΥΠΕΝ μίλησε για την Ανάδειξη της έρευνας και της καινοτομίας με στόχευση στο περιβάλλον και στην ενέργεια, λέγοντας πως στόχος είναι η επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στη μεταλιγνιτική εποχή. Επεσήμανε πως το υπουργείο είναι αρωγός  και θα βοηθήσει με όλα τα μέσα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην Εισαγωγή στις Startup επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο Καθ. Ιωάννης Μπακούρος, Πρόεδρος Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Επιστημονικός Υπεύθυνος ΜΟΚΕ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ για την συμβολή του ΤΕΙ και του Κ.Τ.Ε. στην καινοτομία, στις startups και στις spin off επιχειρήσεις, με την υποστήριξη θερμοκοιτίδας μίλησε ο Βασίλης Κικής,  Καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας. Τέλος, στις νέες ΒΙ.ΠΕ. στη Βόρεια Ελλάδα και τα πλεονεκτήματα εγκατάστασης, αναφέρθηκε ο Μάνος Τσουρδαλάκης, Επικεφαλής Λειτουργίας Βιομηχανικών Περιοχών Βορείου Ελλάδος ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ.

Β.Σ.

Μέρος 2ο: Πέμπτη 09.02.2017

Βιωματικά εργαστήρια

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Καφέ «Παύλου Μελά»

18:00 – 18:15 Προσέλευση
18.15 – 18.30 Μανώλης Βασιλειάδης

Ιδιοκτήτης επιχείρησης: «ΡΙΖΕΣ» Ελληνικά delicatessen

18.30 – 18.45 Χάρης Παπανικολάου

Ιδιοκτήτης Velvetrides

18.45 – 19.00 Δρ. Ηλίας Αθανασιάδης

Stirixis Group CEO

19.00 – 19.15 Αστέριος Καλύβας

Εκρπόσωπος εταιρείας γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων infoδημ.

19.15 – 19.30 Εύη Αμανατίδου

Εκπρόσωπος ομάδας των αγελαδοτρόφων και των ATM γάλακτος «Από Πρώτο Χέρι»

19.30 – 19.45 Νίκος Μαλίνης

Ιδιοκτήτης επιχείρησης “Herbs&Oils” μεταποίηση αρωματικών φαρμακευτικών φυτών & αιθέριων ελαίων

19.45 – 20.00 Γιάννης Καλαμπούκας

Μελισσοκόμος – παραγωγός μελιού «Σιάτιστας Νέκταρ»

20.00 – 20.15 Δρ. Παναγιώτης Κυράτσης

Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών & Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

20.15 – 20.30 Θανάσης Βουτυρής

Τεχνολόγος Γεωπονίας, Καλλιέργεια και μεταποίηση ροδιού και τριαντάφυλλων

20.30 – 21.00  Ανοιχτός Διάλογος