Μια κυρία με δάκρυα στα μάτια στεκόμενη έξω από το ναό του Αγίου Νικολάου Κοζάνης κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας των Θεοφανείων μονολογούσε . «Μας άφησε από έξω. Όλες οι εκκλησίες στην Ελλάδα είναι ανοιχτές. Στην τράπεζα χθες γινόταν χαμός. Θα πάθουν τα νεύρα μας. Αυτό θέλουν να μας έχουν μέσα. Πώς καταντήσαμε;» διερωτώταν όταν μέσα στο ναό ο Μητροπολίτης Παύλος ακουγόταν: «Αγίασον το ύδωρ τούτο. Ο γιατρός των σωμάτων και ψυχών ημών».

Γύρισα να δω και δεν ήταν μόνο η κυρία , αλλά και πολλοί άλλοι πιστοί που τα μάτια τους ήταν βουρκωμένα έξω από τους ναό. Κρίμα αν και η απόφαση της Ιεράς Συνόδου πήγε κόντρα στο νόμο, αν και ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης πήρε την όποια απόφαση, ο απλός κόσμος είναι απαρηγόρητος ανεξαρτήτως του ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Η ίδια κυρία κοίταγε τους αστυνομικούς και έλεγε στη διπλανή της. «Μην έρχεσαι κοντά και μας γράψουν .Δεν τους βλέπεις;» παρότι δεν υπήρχε καθόλου η ανάλογη διάθεση από τους αστυνομικούς.

Όταν τελείωσε η λειτουργία παρατηρήθηκε μια μικρή αναμπουμπούλα, αλλά ο κόσμος και ειδικά οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να σταθούν έξω στη βροχή για πολύ ώρα. Ίσως θα ήταν καλύτερα να τελείωνε η λειτουργία νωρίς ώστε να μην συγκεντρωθεί κόσμος έξω από τους ναούς, όπως έγινε σε όλη την Αθήνα. Η παράταση του lockdown στο δήμο Κοζάνης λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου της περιοχής επηρέασε την απόφαση του Μητροπολίτη, αν και στο δήμο Σερβίων και Βελβεντού ισχύουν τα γενικά πανελλαδικά μέτρα προστασίας της υγείας. Και αυτά όμως ξεκάθαρα απαγορεύουν την παρουσία πιστών, με την κυβέρνηση από τη μια να μην επιβάλει πρόστιμα σεβόμενη το θρησκευτικό συναίσθημα, και την επίσημη εκκλησία από την άλλη να μην υπακούει στο νόμο, ακολουθώντας την γραμμή που τηρήθηκε τα Χριστούγεννα. Περίεργες εποχές, πρωτόγνωρες καταστάσεις που προβληματίζουν.

Ιωάννα Παπαδημητρίου