H πυροσβεστική ακαδημία της Πτολεμαΐδας λειτουργεί μόλις τρεις μήνες με πολλά έργα να βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Αν όλα τρέξουν εμπρόθεσμα, τότε μπορεί να αλλάξει η παρούσα εικόνα. Ας αφήσουμε στην άκρη τον μήνα του παγετού, ο οποίος άφησε ολόκληρη την Πτολεμαΐδα παγωμένη λόγω της βλάβης σε μονάδα που τροφοδοτούσε την τηλεθέρμανση της πόλης.

Η σίτιση των πυροσβεστών της σχολής είναι τουλάχιστον ελλιπής με τις βραδινές μερίδες να είναι στην κυριολεξία πολύ μικρές για να χορτάσει ένας νέος  με αυξημένες θερμιδικές ανάγκες. Έτσι πλουτίζουν τα catering της πόλης, παρότι υπάρχει απαγορευτικό για εκτός της σχολής παραγγελίες, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να τηρηθεί. Ακόμα δεν υπάρχει ένα στοιχειώδες κυλικείο για τους πυροσβέστες, οι οποίοι μένουν εντός της σχολής, ούτε καν μάγειρας παρότι η κουζίνα είναι εξοπλισμένη.

Σε επίπεδο σπουδών δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος οδηγός , ούτε κάποια προκαθορισμένη ύλη. Δεν έχει παραδοθεί σε έντυπη ούτε καν σε ηλεκτρονική μορφή η παραδοτέα ύλη με τους πυροσβέστες να έχουν κατεύθυνση περισσότερο θεωρητική παρότι θεωρούνται μάχιμοι.

Τα γυμνάσια περιορίζονται μόλις σε δύο ώρες ανά βδομάδα, ενώ το γυμναστήριο εντός της σχολής δεν είναι εξοπλισμένο. Ασκήσεις σε βουνό , πεδιάδες, σκοινάκια, υπαίθρια ζωή δεν υπάρχει στο πρόγραμμά τους, ούτε επίσης συγκεκριμένο γυμνάσιο δεξιοτήτων από ειδικούς εκπαιδευτές. Φωτεινές εξαιρέσεις κάποια περάσματα πυροσβεστών της ΕΜΑΚ, τα οποία δεν είχαν μεγάλη διάρκεια.

Όσο για τη σύνδεση με internet, κάτι που θεωρείται αυτονόητο δεν υπάρχει, ενώ υπάρχει η οδηγία να συνδέεται κανείς με το διαδίκτυο όπως μπορεί. Πλυντήριο ρούχων επίσης δε λειτουργεί με τα πλυντήρια της Πτολεμαΐδας να επωφελούνται της κατάστασης. Τα 150 ευρώ ανά μήνα που παίρνει κάθε πυροσβέστης σίγουρα δεν είναι αρκετά να καλύψουν τις παραπάνω ανάγκες, οι οποίες έπρεπε να παρέχονταν και απέχουν μακράν από τα 600 ευρώ περίπου της σχολής ανθυποπυραγών.

Ι.Π.