ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΟΥ ΕΡΜΗΣ ΣΤΗ ΓΣΕΒΕΕ ΝΑ ΣΤΑΛΘΕΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ «Οικονομική στήριξη και ενίσχυση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας»

Η ΓΣΕΒΕΕ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Α.Π.: 45980
Αθήνα, 29 Μαρτίου 2021
Προς:
Ολομέλεια Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών
Κοιν.:
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
κ. Γιώργο Κασαπίδη
Θέμα: Οικονομική στήριξη και ενίσχυση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Ως Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) παρακολουθούμε στενά τις οικονομικές εξελίξεις σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας, ώστε να έχουμε γνώση των ιδιαίτερων περιστάσεων και αναγκών που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας.

Βάσει αυτής της εμπειρίας διαβεβαιώνουμε ότι σταθερά τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατέχει αρνητικό ρεκόρ σε κάθε μετρούμενο και αξιόπιστο δείκτη: Από την ανεργία και τις επενδύσεις, μέχρι τον ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου και τον δείκτη απασχόλησης παραγωγικού δυναμικού. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι από το 2012 ως το 2018 το ΑΕΠ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μειώθηκε κατά 13% όταν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 5%. Επίσης, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Αττικής το 2018 ήταν 22.915 ευρώ, της Δυτικής Μακεδονίας ήταν 15.319 ευρώ, χαμηλότερο κατά 34%! Η αιτία της υστέρησης βρίσκεται στην εν εξελίξει απολιγνιτοποίηση και την καθυστέρηση εφαρμογής των μέτρων ανακούφισης της δίκαιης μετάβασης, που έχει ήδη αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κίνδυνος είναι να μετατραπεί πολύ σύντομα η Περιφέρεια σε νεκρή οικονομική ζώνη.

Η δεινή θέση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας επιδεινώθηκε το 2020 λόγω του λοκ ντάουν. Σε μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας επιβλήθηκε λοκ ντάουν ακόμη κι όταν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα είχε αρθεί, λόγω των πολλών κρουσμάτων. Οι επαγγελματίες υπάκουσαν στις οδηγίες των υγειονομικών αρχών και της κυβέρνησης. Ως αποτέλεσμα οι μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας άνοιξαν λιγότερες ημέρες, σε σχέση με τις ομοειδείς επιχειρήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και κατέγραψαν λιγότερα έσοδα και κέρδη.
Τέλος, αποδεδειγμένα το πρόγραμμα ενίσχυσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ύψους 40 εκ. ευρώ, απέκλεισε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα δυσφορία και αγανάκτηση να κυριαρχήσει μεταξύ χιλιάδων επαγγελματιών και των οικογενειών τους.

Κρίνουμε ότι η συντελούμενη εξόντωση μιας τόσο κρίσιμης για την ιστορία και τη συνοχή της Ελλάδας περιφέρειας έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 174 της Συνθήκης για τη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ορίζει: «Η Ένωση, προκειμένου να προαχθεί η αρμονική ανάπτυξη του συνόλου της, αναπτύσσει και εξακολουθεί τη δράση της με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής της συνοχής. Η Ένωση αποσκοπεί, ιδιαίτερα, στη μείωση των διαφορών μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διαφόρων περιοχών και στη μείωση της καθυστέρησης των πλέον μειονεκτικών περιοχών. Μεταξύ των εν λόγω περιοχών, δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στις αγροτικές περιοχές, τις περιοχές που συντελείται βιομηχανική μετάβαση και τις περιοχές που πλήττονται από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά προβλήματα, όπως οι υπερβόρειες περιοχές που είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένες και οι νησιωτικές, διασυνοριακές και ορεινές περιοχές».

Σε αυτό το πλαίσιο ως ΓΣΕΒΕΕ καλούμε τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να επιδείξουν τη δέουσα προσοχή και να εγκρίνουν επιπλέον μέτρα οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΒΒΑΘΑΣ       ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ