Το νοσοκομείο ΚΟΖΑΝΗΣ είναι το κεντρικότερο νοσοκομείο στην πρωτεύουσα του Νομού ΚΟΖΑΝΗΣ, με την μεγαλύτερη και πολλαπλάσια προσέλευση ασθενών συγκριτικά με όμορα νοσοκομεία και της περιφέρειας της Δυτικής ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η ΜΕΘ ΚΟΖΑΝΗΣ καλύπτει τις ανάγκες της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο αφού είναι η μοναδική ΜΕΘ εν λειτουργία στην περιφέρεια . Οι ανάγκες που υπάρχουν βέβαια είναι πολύ μεγαλύτερες από τον αριθμό των ασθενών που μπορεί να εξυπηρετήσει ενώ μπορεί να αναπτύξει και περισσότερα κρεβάτια αν στελεχωθεί .

Η προσφορά της είναι ανεκτίμητη στους βαρέως πάσχοντες ασθενείς που αντιμετώπισε αλλά και εν γένη σε ολο το νοσοκομείο.

✔Με έναν υπερσύγχρονο εξοπλισμό όντας η 10η ΜΕΘ στον Ελλαδικό χώρο και η 1η από τις ΜΕΘ περιφερειακών νοσοκομείων που έχουν αυτοματοποιηθεί και έχουν γίνει δίχως χαρτί ( Paperless) πράγμα που την καθιστά απόλυτα ασφαλή αλλα παράλληλα αποτελεσματική με τα εργαλεία που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά αυτά συστήματα.

✔Υπερσύγχρονα εργαλεία όπως Αμερικανικό Βρογχοσκόπιο / Λαρυγγοσκόπιο με ταυτόχρονη απεικόνιση ΛΑΡΥΓΓΟΣΚΟΠΗΣΗΣ αλλά και ΒΡΟΓΧΟΣΚΟΠΗΣΗΣ, μοναδικό στο είδος του.

✔Σύγχρονος Υπερηχοκαρδιογράφος με πολλές κεφαλές ηχοκαρδιογραφίας και τρισδιάστατη κεφαλή διοισοφαγείου ηχοκαρδιογραφήματος, σύγχρονος και πολύ εργονομικός, όπου προσφέρει τις πιο σύγχρονες απεικονιστικές δυνατότητες της ηχοκαρδιογραφίας με νεότερες τεχνικές αλλά και contrast echo στα δύσκολα περιστατικά υπο μηχανικό αερισμό.

✔Στην ΜΕΘ δηλαδή εκτελούνται καθημερινά διαθωρακκικό ηχοκαρδιογράφημα, υπέρηχος πνεύμονα σε όλα σχεδόν τα περιστατικά , έλεγχος αγγείων , θρομβώσεων ενώ επιτελούνται όποτε κριθεί απαραίτητο διοισοφάγεια ηχοκαρδιγραφήματα, χρήση νεότερων τεχνικών όπως contrast echo αλλά και global longitudinal strain , ηχοκαρδιογραφικες τεχνικές που σε πολύ λίγες ΜΕΘ της χώρα επιτελούνται. Όλα επίσης αποθηκεύονται σε υπολογιστές όπου έχουν δημιουργηθεί οι αντίστοιχες βάσεις δεδομένων και βιβλιοθήκες περιστατικών .
Επίσης γίνονται καθετηριασμοί αγγείων με υπερήχους και υπέρηχος κοιλιάς
Η καθημερινή αυτή εξάσκηση προσφέρει σημαντικά στην εκπαιδευτική διαδικασία του προσωπικού , αλλά τις μέγιστες υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς

✔Σύγχρονα μηχανήματα αιμοδιαδιήθησης– αιμοκάθαρσης , με πολύ εύκολη τοποθέτηση παρακλήνια στον ασθενή, που έχει ανάγκη και σύγχρονο λογισμικό software αλλά και hardware με σύγχρονη εργονομία

✔Σύγχρονα monitor με εξειδικευμένες λειτουργίες για εντατική, αλλά και αναπνευστήρες της τελευταίας πενταετιας βραβευμένοι για της εργονομικότητα τους και την αποτελεσματικότητα τους, δίνουν την δυνατότητα στους ιατρούς να κάνουν εξειδικευμένες μετρήσεις που σε λιγες ΜΕΘ της χώρας γίνονται όπως οι μετρήσεις διαπνευμονικής πίεσης με οισοφάγειους καθετήρες σε πολύ δύσκολα περιστατικά αναπνευστικής ανεπάρκειας

✔Τελευταίας τεχνολογίας κρεβάτια με ζυγό ακριβείας και εξειδικευμένα στρώματα για ΜΕΘ από Πολωνία, που στην ΜΕΘ ΚΟΖΑΝΗΣ οι κατακλίσεις που εχουν υπάρξει στους ασθενείς είναι σχεδόν μηδενικές πάρα την παρατεταμένη νοσηλεία τους σε συγκεκριμένες παθήσεις όπως στους ασθενείς COVID

✔Η εφαρμογή ιατρικών πρωτοκόλλων βάση των Ευρωπαϊκών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής ( ESCIM) είναι κάτι το οποίο εκφράζει και καθορίζει την ΜΕΘ ΚΟΖΑΝΗΣ με αντίκτυπο στην μειωμένη θνητότητα των ασθενών

✔Παράλληλα γίνονται εβδομαδιαία σχεδόν μαθήματα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης της εντατικής που είναι ζωντανά στο διαδίκτυο ( χρήση πλατφόρμας ZOOM και ΤEAMS) και κανείς μπορεί να τα ξαναδεί από την σελίδα YouTube της ΜΕΘ Κοζάνης αλλά στην σελίδα της στο FACEBOOK.

✔H συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού με την συμμετοχή τους σε σεμινάρια και εκπαιδεύσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό είναι ένα απο τα χαρακτηριστικά της ΜΕΘ . Συμμετοχή σε συνέδρια εντατικής , σχολεία Υπερηχογραφίας Πνεύμονα στην ΙΤΑΛΙΑ, εκπαίδευση στην αιμοδυναμική παρακολούθηση στην ΕΛΒΕΤΙΑ, διοργάνωση σεμιναρίων όπως το ILS ( Immediate Life Support) , συμμετοχή σε σχολεία μηχανικού αερισμού από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, εκπαιδεύσεις στους υπερήχους και άλλα πολλά. Η εκπαιδευτική αυτή διαδικασία χαρακτηρίζει την ΜΕΘ και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και τις κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες ( πχ με την αύξηση του προσωπικού ) έτσι ώστε αυτό να γίνεται συχνότερα και από περισσότερους , δίχως δεύτερες σκέψεις λόγω κούρασης αφού το προσωπικό της ΜΕΘ δίνει τα μέγιστα καθημερινά .

✔Eπίσης όποιος ιατρός μπορεί και επιθυμεί να εκπαιδευτεί στους υπερήχους καρδιάς, του προσφέρεται αυτή η δυνατότητα μέσω της ενασχόλησης στο ηχοκαρδιογραφικό εργαστήριο του νοσοκομείου και της καρδιολογικής κλινικής αφού η ΜΕΘ Κοζάνης συνδράμει στην λειτουργία του, με εκτέλεση απεικονιστικών εξειδικευμένων εξετάσεων όπως προβλέπεται βάση ΚΕΣΥ( Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας) για του ιατρούς ΜΕΘ που πρέπει να ασχοληθούν και με την κύρια ειδικότητα τους για την αποφυγή της επαγγελματικής εξουθένωσης ( BURNOUT)
Συγκεκριμένα στο εργαστήριο αυτό γίνονται διαθωρακικά και διοισοφάγεια ηχοκαρδιογραφήματα ,stress echo και νεότερες τεχνικές ηχωκαρδιογραφίας από το προσωπικό της ΜΕΘ που είναι και εξειδικευμένο και πιστοποιημένο στην ευρωπαϊκή εταιρεία ηχοκαρδιογραφίας. Μάλιστα όποιος ιατρός επιθυμεί να εργαστεί στην ΜΕΘ ΚΟΖΑΝΗΣ μπορεί να πιστοποιηθεί και αυτός στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ηχοκαρδιογραφίας εφόσον το επιθυμεί και θέλει να ασχοληθεί .
Μάλιστα έχει πιστοποιηθεί ήδη ενας συνάδερφος ιατρός της καρδιολογικής κλινική απο τους ιατρούς της ΜΕΘ, στις ευρωπαϊκές εξετάσεις ηχοκαρδιογραφίας ενώ αυτήν την στιγμή παρακολουθεί τις εργασίες του εργαστηρίου ( με εκπαιδευτική άδεια) ενας συνάδερφος από άλλη πόλη εκτός της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να πιστοποιηθεί και αυτός.

✔Με την προκήρυξη θέσεων επιμελητών Β για την ΜΕΘ ΚΟΖΑΝΗΣ όποιος ιατρός έρθει και καταλάβει θέση ιατρού ΕΣΥ, μπορεί στα δυο χρόνια εργασίας ο ιατρός να δώσει και της εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου εξειδίκευσης στην ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΙΑ.

✔Το νοσοκομείο ΚΟΖΑΝΗΣ είναι το πληρέστερο νοσοκομείο της περιφέρειας αναφορικά με τις ειδικότητες που υπάρχουν κάτι το οποίο καθιστά ασφαλή και την λειτουργία της ΜΕΘ
Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες μας , διάφορες αποφάσεις που έχουν παρθεί ( εκτος της ΚΟΖΑΝΗΣ) δημιουργούν προβλήματα στην λειτουργία της ΜΕΘ . Ελπίζω αυτό να αλλάξει σύντομα διότι όλα τα παραπάνω που γίνονται μόνο στο νοσοκομείο ΚΟΖΑΝΗΣ , αναφορικά με την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, κινδυνεύουν να χαθούν.