Σε αυτούς που εδώ και δώδεκα μήνες περπατούν σε έναν δύσκολο ανηφορικό δρόμο γεμάτο προκλήσεις, κατακτώντας την μια κορυφή μετά την άλλη. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλο επάγγελμα, όπου οι άνθρωποι που το υπηρετούν να αναγκάστηκαν να αλλάξουν τόσο πολύ τον τρόπο που έκαναν τη δουλειά τους, να μάθουν ένα σωρό καινούργια πράγματα οι ίδιοι, να παλέψουν με προκαταλήψεις κοινωνικές και προσωπικές, και να σταθούν δίπλα στην πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, τα παιδιά, με γενναιότητα και υπομονή.

Με πισωγυρίσματα, φόβους και αμφιβολίες. Αλλά πάντα σταθεροί στην ανηφορική πορεία.
Προσπαθώντας να κάνουν ενδιαφέρον το μάθημα χωρίς τα συνηθισμένα τους όπλα, κυρίως τη ζεστασιά της εγγύτητας, την εκφραστικότητα του προσώπου, την ακτινοβολία της προσωπικότητας.

Κι από τις δυο πλευρές.

Μαθαίνοντας με πολύ κόπο αλλά και επιμονή πώς λειτουργούν οι πλατφόρμες, ετοιμάζοντας καινούργιο υλικό που θα έφτανε στους αποκλεισμένους μαθητές τους, με τα μάτια τους κολλημένα ατελείωτες ώρες σε μια οθόνη: και στο μάθημα, και στην προετοιμασία του πιο πριν, και στον έλεγχο γνώσεων μετά.

Κάνoντας πως δεν καταλαβαίνουν όλες τις αθώες «μαγκιές» που οι συγκυρίες έμπασαν στην σχολική ζωή: τα «δεν πήρα την πρόσκληση, κυρία», «με πέταξε, κυρία», «κολλήσατε, κυρία», «δεν δουλεύει το μικρόφωνό μου, κυρία» και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός! Ξέρoντας ότι δεν είναι η πιο κατάλληλη εποχή να αποδείξουν ότι η ευφυία και η πείρα τους δεν έχουν καταρρεύσει μπροστά στο νέο διδακτικό περιβάλλον, αλλά απεναντίας έχουν οξυνθεί. Έχοντας αντιληφθεί πως δουλειά τους τις ώρες αυτές ήταν να κρατήσουν ισορροπίες ανάμεσα στην μάθηση, που δεν έπρεπε να σταματήσει, και τις ψυχές των μαθητών τους, που δεν έπρεπε να διαλυθούν.

Και προχωρώντας προσεκτικά πάνω σε λεπτό πάγο.

Η Κοζάνη βάσταξε!

Με τους υγειονομικούς στην πρώτη γραμμή αλλά και ένα σωρό επαγγελματίες όλων των χώρων από πίσω.

Μεταξύ αυτών και οι δάσκαλοι.

Που απογειώθηκαν.

Κι αν βγούμε γεροί από αυτή την περιπέτεια, θα οδηγήσουν τους μαθητές τους σε μια νέα εποχή απόκτησης γνώσεων με το δυναμισμό που απαιτούν οι καιροί.

Και ίσως να είναι η πρώτη γενιά εκπαιδευτικών που δεν θα μπορούν να είναι επαναπαυμένοι στα όσα έμαθαν όταν σπούδαζαν

Respect!