Την Κοζάνη επισκέφτηκε η Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, το πρωί του Σαββάτου, στα πλαίσια της συμμετοχής της στο 1ο διεθνές συνέδριο για την καθαρή ενέργεια καταθέτοντας και τη δική της άποψη για τον μέλλον της περιοχής και κυρίως της οικονομίας μετά την απεξάρτηση της περιοχής από το λιγνίτη.

Θα πρέπει και η Δυτική Μακεδονία να χρηματοδοτηθεί από το ταμείο δίκαιης μετάβασης με στόχο την μετεξέλιξη της οικονομίας αλλά και την επιμόρφωση των ανθρώπων που δεν θα ασχολούνται πλέον με το λιγνίτη υπογράμμισε ως ένα από τους στόχους που πρέπει να εξασφαλιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. “Είναι σημαντικό να υπάρχει ενεργητική οικονομία στη Δυτική Μακεδονία και μετά το λιγνίτη. Θα πρέπει να δοθούν ευκαιρίες και στη λεγόμενη κυκλική οικονομία, οικονομία που μπορεί να από την επανάχρηση”, τόνισε.

Ανέφερε πως 41 περιφέρειες επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν από το ευρωπαϊκό ταμείο και η Δυτική Μακεδονία είναι μέσα σ’ αυτές. Στις αρχές του 2020 με το κλείσιμο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό θα δοθούν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη χρηματοδότηση. “Καμία ιδέα δεν μπορεί να προχωρήσει εάν αφήσουμε έξω τους ανθρώπους” , μ’ αυτό το σύνθημα εξασφαλίστηκε συγκατάθεση για χρηματοδότηση 4, 8 δισ. για τις περιοχές που επρόκειτο να βιώσουν αυτή την περίοδο μετάβασης, τονίζοντας τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα.

Τέλος υπογράμμισε πως η κυκλική οικονομία θα πρέπει να συνδυαστεί με την αλλαγή στη νοοτροπία και των πολιτών.

Φ.Μ.