Σοκ μετά την ανακοίνωση για τα 2.166 νέα κρούσματα στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 542 βρέθηκαν στην Αττική και τα 595 στην Θεσσαλονίκη. Τα lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες κι εκείνα που… ίσως έρθουν στο μέλλον. Δείτε ζωντανά την ενημέρωση.

Ο κορονοϊός σπάει τα κοντέρ τις τελευταίες ημέρες, με την κυβέρνηση να… πατάει το κουμπί του lockdown από σήμερα, Τρίτη 03.11.2020, για την Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες.

Όπως κάθε Τρίτη και Παρασκευή, έτσι και σήμερα, οι Αρχές ενημερώνουν ζωντανά για το πώς “κινείται” ο κορονοϊός, από το υπουργείο Υγείας.

Κι όλα αυτά ενώ σήμερα καταγράφηκε ακόμη ένα θλιβερό ρεκόρ, με 2.166 (!) νέα κρούσματα του ιού σε 24 ώρες, ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 169, παράγοντας που ασκεί τρομερή πίεση στο σύστημα υγείας.

Τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ξεκινώντας από τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα. Ο καθηγητής τόνισε πως από τα 2.166 νέα κρούσματα βρέθηκαν: Στην Αττική 542, στην Θεσσαλονίκη 595, στην Ροδόπη 108, στην Λάρισα 106 και στην Πέλλα 78.

Οι νέοι 19 με 39 έχουν μεγαλύτερη επίπτωση, ξεπερνώντας τις 350 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40 με 65 που έφτασε πάνω από 250 διαγνώσεις αν εκατομμύριο πληθυσμού. Ανησυχητική είναι η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες άνω των 65 ετών, που αποτελεί και τον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων που επιβαρύνει το σύστημα υγείας, αλλά και η ενδιάμεση ηλικιακή ομάδα 40-65 προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Σαφείς αυξητικές τάσεις παρουσιάζει και ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.

Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως παρατηρείται εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με τη μετάβαση από τους ανοιχτούς σε κλειστούς χώρους και έδωσε παράδειγμα την εστίαση. «Η όποια χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας έχει μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση στους κλειστούς χώρους», είπε και απηύθυνε έκκληση τήρησης του μέτρου της χρήσης μάσκας παντού, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Και όπως είπε, σε περίπτωση που «δεν μπορείτε να φορέσετε μάσκα σε εσωτερικό χώρο να υπάρχει άφθονος εξαερισμός και τήρηση αποστάσεων».

«Στην Ελλάδα η επιδημία έδειξε επιθετική αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης και τόνισε πως στην Αττική η αύξηση είναι στο 30%.

“Να περιοριστούμε στην φούσκα μας”

Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε επιπρόσθετα πως αυτή η εκτόξευση των κρουσμάτων προκλήθηκε από την περιστασιακή κοινωνική συνεύρεση από ανοιχτό σε κλειστό χώρο που συμβαίνει περισσότερο τη νύχτα όταν η θερμοκρασία πέφτει. Όπως σημείωσε, η μετάδοση από φορέα που δεν φορά μάσκα σε κλειστό χώρο, είναι 10 φορές μεγαλύτερη από κάποιον που φορά. Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό στους μικρούς χώρους, να περιορίσουμε τις κοινωνικές μας επαφές, να περιοριστούμε στην «κοινωνική φούσκα» μας.

Πηγή: newsit.gr