Με μπροστάρη το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης η κυβέρνηση, επιχειρεί να ενεργοποιήσει τον ανταγωνισμό στις εκπτώσεις στην αγορά ενέργειας, ώστε να εξανεμιστεί η αύξηση στην τιμή του ρεύματος των επόμενων μηνών, δίνοντας έμφαση στην κάλυψη του αυξημένου κόστους του ρεύματος και διαφημίζοντας την έκπτωση 30% της ΔΕΗ,

Αν και προς το παρόν, δεν είναι ξεκάθαρο… αν τελικά το σύνολο των αυξήσεων θα καλυφθεί, η αρχική εντύπωση ότι το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων θα καλυπτόταν από το νεόκοπο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, άλλαξε από τις χθεσινές δηλώσεις που παρέπεψαν στη ΔΕΗ και τις εταιρείες προμήθειας για περαιτέρω εκτπώσεις. Περισσότερες διευκρινίσεις, πρόκειται να δοθουν σήμερα, από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα

Με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, η επιδότηση που θα δώσει το Ταμείο, αφορά το ποσό των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή κατά αντιστοιχία 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα. Το μέτρο αυτό αφορά το σύνολο των καταναλωτών ενέργειας στη χαμηλή τάση, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του προμηθευτή με τον οποίο είναι συμβεβλημένοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το όριο των 300 kwh καλύπτει το 72% των καταναλωτών ρεύματος και την συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών. Το μέτρο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, ενώ από τον επόμενο μήνα το ύψος της στήριξης θα εμφανίζεται σε διακριτή γραμμή, στους λογαριασμούς ρεύματος, προκειμένου να γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλους τους πολίτες, θα διαρκέσει για το επόμενο τρίμηνο ενώ τα αποτελέσματα θα τα δουν οι καταναλωτές από τον Οκτώβριο.

Στις καταναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες οι αυξήσεις θα καλυφθούν από τις εκπτώσεις που θα δώσει η ΔΕΗ.

Ειδικότερα, διευκρινίστηκε ότι για τις καταναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες, η εξάλειψη της αύξησης επίσης θα βασιστεί στις εκπτώσεις της ΔΕΗ. Ειδικότερα, ο ΥΠΕΝ κ. Κ. Σκρέκας, είπε χθες «σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, θα επεκταθεί η εκπτωτική πολιτική που ήδη ισχύει, καλύπτοντας πλήρως τις ανατιμήσεις που θα είχε ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 kWh ανά μήνα. Με αυτά τα μέτρα θα αντισταθμιστεί σχεδόν το σύνολο των εκτιμώμενων ανατιμήσεων, έως το τέλος του έτους, για ένα μέσο νοικοκυριό.

Η ΔΕΗ χθες εξέταζε τα δεδομένα προκειμένου να καλυφθεί και αυτή η κατηγορία καταναλώσεων από τις αυξήσεις στο ρεύμα. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η αύξηση του ποσοστού της έκπτωσης στο 33-34% για το συγκεκριμένο κλιμάκιο κατανάλωσης. Όμως η ενεργοποίηση της πρόσθετης έκπτωσης θα εξαρτηθεί και από την πορεία των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Προφανώς αν υπάρξει σταθεροποίηση ή αποκλιμάκωση η πίεση θα είναι μικρότερη.

Πληροφορίες από τη ΔΕΗ αναφέρουν, ότι το επιπλέον κόστος που θα προκύψει από αυτές τις εκπτώσεις, δεν είναι σημαντικό για την εταιρεία, και δεν την επηρεάζει οικονομικά, αντίθετα, εκτιμάται ότι βελτιώνει την εμπορική της εικόνα, καθώς προβλήθηκε η έκπτωση 30% που κάνει στους πελάτες της.

Ο ανταγωνισμός: Ενόχληση από την προβολή της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ εφαρμόζει έκπτωση 30% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού για τους πελάτες της από τις 5 Αυγούστου και εφεξής, όταν ενεργοποίησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, που μετακύλυε στο λογαριασμό την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής. Σύμφωνα με πηγές όμως, από τον ανταγωνσιμό της ΔΕΗ, τις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας, η αύξηση αυτή έφερε τα τιμολόγια της ΔΕΗ κοντά στα δικά τους επίπεδα και όχι χαμηλότερα. «Ακόμη και αν αυξηθούν οι τιμές, τα τιμολόγιά μας είναι και πάλι χαμηλότερα από αυτά της ΔΕΗ. Για μας το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιούργησαν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι ότι μπέρδεψαν τον καταναλωτή, δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις, ότι θα έχει φθηνότερο ρεύμα αν είναι πελάτης της ΔΕΗ, κάτι που δεν ισχύει. Και τώρα πρέπει να βρούμε τρόπο να επικοινωνήσουμε στο καταναλωτικό κοινό, ότι δεν είναι έτσι».

Αλλη πηγή της αγοράς, τόνισε ότι δεν είναι δυνατό, θεσμικοί παράγοντες, να αναφέρουν ότι η ΔΕΗ κάνει έκπτωση 30% και να ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες, όταν η ΔΕΗ έκανε αυτή την έκπτωση για να καλύψει τη διαφορά της με τους άλλους ιδιώτες παρόχους. Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου, ανέφερε μιλώντας σε Μέσα Ενημέρωσης ότι «οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν γιατί διαφορετικά θα χάσουν πελάτες«.

«Κάτι τέτοιο δεν ισχύει γιατί το περιθώριο της ΔΕΗ είναι υψηλότερο και οι τιμές της μεγαλύτερες, εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε περαιτέρω έκπτωση για να φτάσουμε τις τιμές της ΔΕΗ, ακόμη και αν γίνουν αυξήσεις», σημειώνει πηγή της αγοράς, επισημαίνοντας όμως, ότι η ρητορική των αξιωματούχων της κυβέρνησης, αποτελεί δυσφήμιση για την εμπορική πολιτική των υπόλοιπων εταιρειών της αγοράς, και δημιούργησε εντυπώσεις που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Χρηματοδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ τα έσοδα από τη διάθεση δικαιωμάτων ρύπων για το 2021 θα τροφοδοτήσουν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Τα έσοδα αυτά εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 1 δις ευρώ, καθώς η τιμή τους φθάνει στα 62 ευρώ ανά τόνο και θα είναι σχεδόν διπλάσια από τα αντίστοιχα έσοδα του 2020 που ανήλθαν σε 500 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτό το δεδομένο εκτιμάται ότι το μέτρο στήριξης των καταναλωτών δεν θα επηρεάσει τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) στον οποίο θα συνεχίσει να διατίθεται το 60% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων CO2.

Υπενθυμίζεται ότι με νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που ψηφίστηκε στις αρχές Ιουλίου από τη Βουλή, προβλέπεται η διάθεση κονδυλίων από τα έσοδα των ρύπων για την υποστήριξη χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων καθώς και ευελιξία στον τρόπο κατανομής των εσόδων από τους πλειστηριασμούς για την περίοδο 2021 – 2030. Βασικός στόχος της ρύθμισης, η οποία τώρα θα αξιοποιηθεί ως βάση για τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, ήταν να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ εν όψει της αύξησης της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας και με δεδομένο ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων τα επόμενα χρόνια.

Όσο για τη διάρκεια ισχύος των μέτρων, αρχικά αφορούν τους λογαριασμούς του τελευταίου τριμήνου του έτους καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση από τις αρχές του 2022. Ωστόσο, όπως έχει διευκρινιστεί, αν η πίεση στις τιμές διατηρηθεί τότε τα μέτρα θα παραταθούν.

Πηγή:mononews.gr