Από το 2012 παραμένει εκκρεμής η υπογραφή σύμβασης παροχής θερμικής ενέργειας των τηλεθερμάνσεων με τη ΔΕΗ. Δηλαδή με απλά λόγια οι συμβάσεις έχουν λήξει κι οι δήμοι όταν βρίσκουν τα δύσκολα με την τροφοδότηση (βλέπε πέρυσι) μετατοπίζουν πάραυτα το βάρος στον πάροχο. Μετά από σειρά διαπραγματεύσεων διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας με εξορθολογισμό του παγίου για Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο και Μεγαλόπολη. Μέχρι πρότινος οι μικρές τηλεθερμάνσεις πλήρωναν μεγαλύτερο πάγιο, κάτι που δεν θα ισχύει στο εξής με το ενιαίο, πιθανόν έως τα τέλη του Ιανουαρίου.
Παρότι είναι δεδομένη η αύξηση στην τιμή της μονάδας, γίνονται προσπάθειες να μην μετακυλιστεί το κόστος στον καταναλωτή, αλλά να απορροφηθεί εκ των έσω. Ή τουλάχιστον να υπάρχει μια σταδιακή αναπροσαρμογή στο τιμολόγιο ώστε να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση.
Επωφελής κρίνεται σύμφωνα με πληροφορίες η σύμβαση με το δήμο Εορδαίας, μιας και διαγράφονται αφενός τα διπλά πάγια, ύψους 1 εκ ευρώ που δίνονταν για ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και Καρδιάς, αλλά δίνεται και το πράσινο φως για την παράταση ζωής του ΑΗΣ Καρδιάς. Εξάλλου μια τέτοια εξέλιξη έρχεται και ως αντιστάθμισμα στην επονομαζόμενη αποεπένδυση του 40% των μονάδων με το επιχείρημα ασφάλειας τη χώρας σε περιόδους ενεργειακής κρίσης. Φυσικά λύνει τα χέρια σε Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, αν ισχύσει κάτι ανάλογο και στην περίπτωση του ΑΗΣ Αμυνταίου, μέχρι να κατασκευαστεί η Πτολεμαΐδα 5.
Η Κοζάνη βρίσκεται ακόμα σε πλεονεκτικότερη θέση , μιας και ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου μετράει ακόμα πολλά χρόνια ζωής, αλλά είναι γεγονός ότι χρειαζόμαστε και μια δεύτερη εναλλακτική πηγή θέρμανσης, όπως επιβεβαιώθηκε περίτρανα τον περσινό χειμώνα με τις όποιες διακοπές, αλλά και την χρήση πετρελαίου.
Ι.Π.