Μηνύματα με αποδέκτες όλο το πολιτικό προσωπικό, αλλά και την τοπική κοινωνία, έστειλε ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Λάζος Τσικριτζής, κατά την κοπή της πίτας το πρωί της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου στον Άη-Λια.

«Ήταν ορατό από το 1990, αλλά η περιοχή ήδη από το Ρίο και το Κιότο έκλεινε τα αυτιά της και επέμενε εμμονικά στον μοντέλο μονοκαλλιέργειας του λιγνίτη, ενώ της δόθηκαν ευκαιρίες να προχωρήσει σταδιακά και προγραμματισμένα στην επόμενη μέρα» είπε ο Λ. Τσικριτζής.

Κάνοντας μια αναδρομή σε ημερομηνίες σταθμούς, αναφέρθηκε στα διαχρονικά λάθη, όπως τα χαρακτήρισε, που έγιναν, ενώ τόνισε ότι ήταν λίγες οι φωνές που έλεγαν το αντίθετο και όσοι εξέφραζαν τις αντιρρήσεις τους «έφαγαν bullying» και κατηγορήθηκαν για προδοσία.

«Όταν άρχισε η Ευρώπη να μειώνει τις εκπομπές εμείς τις αυξήσαμε. Και το πληρώνουμε τώρα αυτό. Μετά είχαμε τη δυνατότητα για αέριο που τότε μας παρακαλούσαν και τώρα παρακαλάμε εμείς» ανέφερε ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης, προσθέτοντας πως «όταν είχαμε τις ευκαιρίες περί άλλα τυρβάζαμε».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Πτολεμαΐδα 5, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «παίξαμε 1,5 δις στα ζάρια για τη νέα μονάδα που θα ήταν οριακά βιώσιμη μέχρι το 2025 και μετά ζημιογόνα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια μονάδα που δεν ξέρουμε τι να την κάνουμε».

Σε ότι αφορά στις ευθύνες ο κ. Τσικριτζής είπε ότι «φταίει όλο το πολιτικό σύστημα, κεντρική και τοπική εξουσία που με την συνενοχή της τοπικής κοινωνίας και ελάχιστες εξαιρέσεις έχτιζαν καριέρες με βάση το λιγνίτη».

Γιάννης Κωσταρέλλας – http://xronos-kozanis.gr/