Συνάντηση του υποψήφιου Ευρωβουλευτή Λευτέρη Ιωαννίδη με τον «ΣΠΑΡΤΑΚΟ»

Το τι μέλλει γενέσθαι για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων συζήτησε με την Διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων «Σπάρτακος» ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του «ΚΟΣΜΟΣ» Λευτέρης Ιωαννίδης. Ο κ. Ιωαννίδης επισκέφθηκε τα γραφεία του Σωματείου στην Πτολεμαΐδα και είχε μια διαλογική συζήτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν μετά την απολιγνιτοποίηση, ξεκαθαρίζοντας πως η πορεία αυτή ήταν εμφανής πολύ πριν το 2019 με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και σήμερα η περιοχή να καλείται να αντιμετωπίσει μια Μετάβαση καθόλου δίκαια για όλους.

Σήμερα στην περιοχή απασχολούνται στην ΔΕΗ (σταθμούς και ορυχεία) περίπου 2200 εργαζόμενοι. Περίπου 1500 από αυτούς δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα να ανησυχούν για το μέλλον τους μόλις η ΔΕΗ κλείσει τις μονάδες με την μετανάστευση σε άλλες περιοχές της χώρας και της Ευρώπης να είναι σχεδόν βέβαιη.

Η εξέλιξη αυτή και στον κλάδο των εργαζόμενων, είναι άλλη μια απόδειξη της προσχηματικής και πρόχειρης διαβούλευσης που έγινε από την Κυβέρνηση κατά την εκπόνηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Η τοπική κοινωνία, οι φορείς, οι εργαζόμενοι και στον ενεργειακό κλάδο δεν συμμετείχαν στο σχέδιο που καθορίζει το μέλλον των ίδιων και των οικογενειών τους.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ζητά άμεσα να ξεκινήσει μια διαδικασία επανασχεδιασμού από τα κάτω προς τα πάνω όπως ορίζουν ρητά οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί, με καθοριστική την συμμετοχή της κοινωνίας και μετά από ουσιαστικό διάλογο.

Κοζάνη 23-5-2024
Ιωαννίδης Λευτέρης
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής «ΚΟΣΜΟΣ»