“Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΨΗΦΙΣΤΕΙ”

Ως μια μεταρρύθμιση – απορρύθμιση της αυτοδιοίκησης χαρακτήρισε τον “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΙ” ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης από την Κοζάνη, όπου βρέθηκε, συνοδευόμενος από την γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος Τάσο Γαϊτάνη, στο πλαίσιο ενημέρωσης που έγινε στους δημάρχους Δυτικής Μακεδονίας της ΠΕΔ. Ο κ. Αυγενάκης , τάχθηκε κατά της νέας μεταρρύθμισης στην αυτοδιοίκηση, χαρακτηρίζοντάς τη ως “πράξη εγκληματικού χαρακτήρα”, λέγοντας πως η ΝΔ δεν θα επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να καταστρέψει τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.

Τον κ. Αυγενάκη καλωσόρισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Βοσκόπουλος, λέγοντας πως η ΠΕΔ και οι αυτοδιοικητικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις θέσεις της ΝΔ πάνω στην μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ. Από την πλευρά του ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε πως “για τη ΝΔ η αυτοδιοίκηση είναι προτεραιότητα, είναι  εταίρος, συνομιλητής, συνεργάτης και θα είναι και την επόμενη ημέρα, που θα αλλάξει συνεργάτη την επόμενη ημέρα η χώρα  και που θα εμπιστευτεί την εξέλιξη της χώρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στήνουμε  γέφυρες επικοινωνίας από σήμερα για το αύριο”.

Για τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι, ο κ. Αυγενάκης τη χαρακτήρισε ως μεταρρύθμιση “απορύθμιση” της αυτοδιοίκησης , κάνοντας μάλιστα λόγω για μια πράξη εγκληματικού χαρακτήρα από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο, μια “περίφημη μεταρρύθμιση” που απορρίφτηκε από το σύνολο των αυτοδιοικητικών , αφού μόλις 17 δεν διαφώνησαν με το ψήφισμα και τη διατύπωση της ΚΕΔΕ, ζητώντας μια πιο μετριοπαθή διατύπωση. “Ο κ. Σκουρλέτης προσπαθεί να εργαλειοποιήσει την αυτοδιοίκηση , για να παίξει το παιχνίδι. Ξέρει ο κ. Τσίπρας ότι αν γίνουν εκλογές, θα βγει δεύτερος και καταϊδρωμένος , ξέρει ότι αποτελεί μια κυβέρνηση σε απόλυτη διάλυση, μια κυβέρνηση Βαβέλ . Εμείς δεν θα επιτρέψουμε ως ΝΔ να καταστρέψουν τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης”, είπε σε έντονο ύφος, λέγοντας πως η ΝΔ έχει πρόταση και αυτή παρουσιάστηκε στο συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ.  Επίσης, τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής, όσο και με την μετακίνηση της ημερομηνίας των εκλογών  και το σενάριο κοινών εκλογών, όσο και στο σύνολο της μεταρρύθμισης. Τέλος, τάχθηκε υπέρ ενός νέου αυτοδιοικητικού χάρτη, α΄ και β΄ βαθμού , μετά από ουσιαστική συζήτηση, με κυβέρνηση τη ΝΔ.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας  Τοπικής  Αυτοδιοίκησης της ΝΔ  Τάσος Γαϊτάνης έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που θα οδηγήσει σε πλήρη ακυβερνησία, λέγοντας, πως η ΝΔ θα καταργήσει τον Κλεισθένη και σημειώνοντας πως: “Απέναντι στην ανάγκη για ενίσχυση της αυτοδιοίκησης , η κυβέρνηση απαντάει με ένα νομοθέτημα που έχει ως πυρήνα την απλή αναλογική , την αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης των ΟΤΑ και κατά συνέπεια την πλήρη ακυβερνησία . Απλή αναλογική σημαίνει ενίσχυση των φαινομένων λαϊκισμού και απλής αναλογικής  και απέναντι σε όλα αυτά η ΝΔ στέκεται απέναντι. Θα υποστηρίξει το θεσμό της αυτοδιοίκησης και επειδή πιστεύουμε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν νωρίτερα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η ΝΔ θα καταργήσει τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ αν αυτός ψηφιστεί”.

Οι δήμαρχοι της ΠΕΔ άκουσαν με προσοχή τα στελέχη της ΝΔ και ακολούθησε διάλογος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένη ενημέρωση αυτοδιοικητικών και στελεχών , από το ίδιο κομματικό κλιμάκιο.


Β.Σ.