Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημείωσε ότι «οι Έξυπνες Πόλεις δεν είναι το μέλλον, είναι το σήμερα» – Το πρόγραμμα αφορά και τους 332 δήμους της χώρας

Το πρόγραμμα των έξυπνων πόλεων, το οποίο προβλέπει τη διάθεση κονδυλίων συνολικού ύψους 320 εκατ. ευρώ, παρουσίασε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος, μιλώντας σε ψηφιακή ημερίδα με τίτλο «Έξυπνες πόλεις, ψηφιοποίηση και διαχείριση δεδομένων – Εμπειρίες και καλές πρακτικές Ελλάδας και Γερμανίας», που συνδιοργάνωσαν, χθες, Τρίτη 10 Μαΐου, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας του Βερολίνου, του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μόναχο και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημείωσε ότι «οι Έξυπνες Πόλεις δεν είναι το μέλλον, είναι το σήμερα. Γι’ αυτό πρέπει να τρέξουμε. Όσο και αν το κεντρικό κράτος ανεβάζει ταχύτητες στην ψηφιακή διακυβέρνηση, πάντα θα υστερεί, αν ανάλογα βήματα δεν κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή οι πόλεις».

Αναλύοντας το πρόγραμμα των Έξυπνων Πόλεων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Λιβάνιος εξήγησε ότι αφορά και τους 332 δήμους της χώρας. Όπως είπε, οι 17 από αυτούς, που έχουν πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους, χρηματοδοτούνται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, συνολικά με 90 εκατομμύρια ευρώ. Οι υπόλοιποι 315 δήμοι θα μοιραστούν πόρους του ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, με ποσά από 200.000 ευρώ για τους πολύ μικρούς δήμους, που όμως φτάνουν τα 2,5 εκ. ευρώ για εκείνους τους δήμους που έχουν λίγο κάτω από 100.000 κατοίκους.

Κατά τον υφυπουργό, «το ποσό αυτό είναι στη διάθεση κάθε δήμου ώστε να επιλέξει, μέσα από μια δεξαμενή 40 προτάσεων, όποια δράση ταιριάζει στα χαρακτηριστικά του ή είναι, γι’ αυτόν, υψηλότερης προτεραιότητας. Κάθε δήμος έχει διαφορετικές ανάγκες και βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας. Ένα σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, για παράδειγμα, μπορεί να είναι απαραίτητο σε έναν μεγάλο αστικό ή έναν τουριστικό δήμο, μπορεί όμως να μην είναι συμβατό με τις ανάγκες ενός μικρού ορεινού δήμου. Σημασία έχει να τρέξουμε, να τρέξουμε όλοι μαζί, διότι όπως είπαμε ούτε οι τεχνολογικές εξελίξεις περιμένουν αλλά ούτε και οι ανάγκες των πολιτών» σημείωσε ο κ. Λιβάνιος με έμφαση.

Νωρίτερα στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση η πρέσβυς της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, κα Μαρία Μαρινάκη, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι Ελλάδα και Γερμανία «βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης των εθνικών δεσμεύσεών τους για την πράσινη και τη ψηφιακή μετάβαση, ενώ ειδικότερα η Γερμανία ανακοινώνει εδώ και μία τριετία σε ετήσια βάση την επιλογή έργων-μοντέλων έξυπνων πόλεων για τη χρηματοδότησή τους, υποστηρίζοντας τους δήμους στη στρατηγική διαμόρφωση της ψηφιοποίησης με την έννοια της ολοκληρωμένης, βιώσιμης και προσανατολισμένης στη δημόσια ευημερία αστικής ανάπτυξης. Η δε Ελλάδα, έχει προχωρήσει στην υλοποίηση δράσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.για την ανάπτυξη Έξυπνων Πόλεων» πρόσθεσε η κα Μαρινάκη.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός, αφού αναφέρθηκε σε ελληνικά και διεθνή παραδείγματα «έξυπνων» πόλεων, συνδέοντας το καινοτόμο προφίλ τους με την οικονομία, τόνισε ότι «το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα βρίσκεται πάντα δίπλα σε κάθε καινοτόμα ιδέα, πρόταση, πρωτοβουλία, πολύ δε περισσότερο, επένδυση με προσανατολισμό τις σύγχρονες τεχνολογίες, στηρίζοντας την ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικής κοινότητας, οδηγώντας τες σε ένα σίγουρα πιο παραγωγικό και ανταγωνιστικό μέλλον».

Μιλώντας στο πρώτο πάνελ της εκδήλωσης, με τίτλο «Μετάβαση στην έξυπνη πόλη του μέλλοντος», ο πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, σημείωσε ότι «καινοτομία είναι η επένδυση στον άνθρωπο και το περιβάλλον, η χρήση της τεχνολογίας με γνώμονα τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών, η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, η προστασία του και ανάδειξη του φυσικού κάλλους». Σύμφωνα με τον ίδιο «οι Δήμοι στην Ελλάδα μπορούν να αξιοποιούν την τεχνολογία και με συνδυασμό δράσεων να προσφέρουν στην κοινωνία λύσεις στην καθημερινότητα. Ταυτόχρονα, πυλώνας προόδου είναι η συνεργασία των φορέων, των ομάδων πολιτών, της κοινωνίας μεταξύ τους και με τον Δήμο, στη βάση ανοιχτών διαβουλεύσεων, συζήτησης και διαλόγου για την πορεία της πόλης στο μέλλον. Έξυπνη» πόλη είναι η πόλη που «ακούει» τους πολίτες της και μαζί προχωρούν σε έργα και δράσεις με ουσία και ανθρώπινο πρόσωπο» πρόσθεσε.

Ο Jan Pörksen, State Councillor και επικεφαλής της Γερουσίας της Καγκελαρίας της Ελεύθερης και Χανσεατικής Πόλης του Αμβούργου, μιλώντας για την πόλη του, υπογράμμισε ότι «το Αμβούργο έδωσε προτεραιότητα στο θέμα της ψηφιοποίησης από πολύ νωρίς, λαμβάνοντας υπόψη μέσω μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής στρατηγικής όλους τους τομείς της κοινότητας. Η στρατηγική προσέγγιση στοχεύει να διασφαλίσει ότι η ψηφιοποίηση και η υλοποίηση των έργων της συνδέονται συχνά με σκέψη και δράση πέρα από καθιερωμένες αρμοδιότητες και θεσμικά όρια», συμπλήρωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη χρήση αστικών δεδομένων.

Τέλος, ο Δημήτρης Τσίγκρος, ICT Senior Sales Segment Leader, OTE Group, στάθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις και στην επιτακτική ανάγκη μετασχηματισμού τους σε Έξυπνες Πόλεις. Επισήμανε, δε, τον σημαντικό ρόλο της τεχνολογίας και πως η COSMOTE συμβάλλει στο σχεδιασμό των έξυπνων πόλεων του μέλλοντος, μέσα από την παροχή εξειδικευμένων λύσεων Smart Cities, για τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, ο φωτισμός, η στάθμευση, η κινητικότητα, η διαχείριση υδάτων, η διαχείριση Mέσων Μαζικής Μεταφοράς κ.ά.

Πηγή:newmoney.gr