Για μια ακόμα χρονιά μιας έπιασε στον ύπνο το Υπουργείο και παραμένει κουτσουρεμένο το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Μόλις 1,65% για τις λιγνιτικές περιοχές.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τον απολογισμό του πρώτου διμήνου της Δημοτικής Αρχής, έθεσα ως θέμα, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, την ανάγκη αν αυξηθεί το ποσοστό κατανομής τουλάχιστον στο 6% για τις λιγνιτικές περιοχές και τις πρωτοβουλίες που έλαβε ή σκοπεύει να λάβει η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος σχετικά με το θέμα.

Να υπενθυμίσω πως από το 2018 και έπειτα η περιοχή μας έχει μερίδιο στα έσοδα της χώρας μας από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Για το 2018 και το 2019 στις λιγνιτικές περιοχές έγινε κατανομή του 6% των εσόδων από τις δημοπρασίες των CO2 (30 και 31 εκκ€), έκτοτε δυστυχώς, το ποσοστό κατανομής για τις λιγνιτικές περιοχές μειώνεται.

Τρείς ημέρες μετά την υποβολή της ερώτησης, και δυο ημέρες πριν συζητηθεί το θέμα, αναρτήθηκε η σχετική Κ.Υ.Α. που υπέγραψε ο κ. Σκυλακάκη με την οποία κατανέμονται τα έσοδα για το 2024, με τις λιγνιτικές περιοχές να λαμβάνουν μόλις το 1,65% και έως 19,5 εκκ€.

Ούτε στημένο να το είχε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που για μια ακόμα χρονιά έπιασε την περιοχή μας και τους εκπροσώπους της στον ύπνο.

Από τις 5 Φεβ είχα με σχετικό άρθρο δηλώσει https://t.ly/Vtunp εκφράσει τις σχετικές μου ανησυχίες.