Ο βασικός συνεργάτης μας στο ΣΒΑΚ της Κοζάνης, σημερινός Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης εισηγείται αύριο στη βουλή τη θέσπιση γρήγορων διαδικασιών για την προσωρινή δημιουργία ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων στα πρότυπα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων, για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, αλλά και την προώθηση της βιώσιμης μετακίνησης στις πόλεις.

Προτάσεις που θα μπορούσαν άμεσα να εξεταστούν στην πόλη της Κοζάνης και να μας δώσουν μια εικόνα από το αύριο, να ενισχύσουν την κίνηση των πεζών και ειδικά των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζομένων ατόμων, των ποδηλάτων, να στηριχθεί η τοπική αγορά αλλά τα καταστήματα εστίασης.


Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής:

(α) να δημιουργούνται προσωρινοί διάδρομοι κίνησης πεζών,

(β) να δημιουργούνται προσωρινοί ποδηλατόδρομοι,

(γ) να γίνεται προσωρινός χαρακτηρισμός ως πεζόδρομων, τοπικών οδών με αυξημένη κίνηση πεζών και συγκεντρωμένες χρήσεις εστίασης, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και για την ασφαλή κίνηση των πεζών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζομένων ατόμων, και

(δ) να δημιουργούνται «περιοχές ήπιας κυκλοφορίας» σε τοπικές οδούς ή σε περιοχές κατοικίας.

Ας μη χαθεί αυτή η ευκαιρία!

Πηγή : fb Lefteris Ioannidis