Ενάντια στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ στέκεται η ΠΕΔ με το Λευτέρη Ιωαννίδη να διαχωρίζει την θέση του .Ο ίδιος ανέφερε : «Σε οποιοδήποτε ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου το ζήτημα είναι να διασφαλίσουμε τα τοπικά συμφέροντα. Δεν πιστεύω ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αλλάζει πολλά στην περιοχή» .Για την αποκατάσταση των εδαφών , αλλά και για τις επενδύσεις με φωτοβολταικά έχουν ληφθεί οι αποφάσεις. «Ακόμα και σήμερα με το 51% της ΔΕΗ υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα που δεν λύθηκαν . Θα διαφωνήσω ότι πρόκειται περί ιδιωτικοποίησης .Θα γίνει διασπορά τω μετοχών και η κυβέρνηση θα κρατήσουμε το 34% με το management να κατά το δημόσιο». Και σε άλλες εταιρείες έχουν γίνει ανάλογες ενέργειες, όπως είπε . «Δεν είμαι απόλυτα πεισμένος ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι κακή εξέλιξη. Τι ΔΕΗ θέλουμε είναι το ερώτημα , να είναι αποτελεσματική , βιώσιμη, να έχει ένα σύγχρονο χαρτοφυλάκιο, να αντέχει .Η επιλογή της κυβέρνησης να επενδύσει 2 δις στην Πτολεμαΐδα 5 έγινε με όρους πολιτικούς όχι επιχειρηματικούς. Και τώρα υπάρχει μια βόμβα στα χέρια της διοίκησης που θα πληρώσουμε όλοι .Να απαιτήσουμε πιο ενεργό ρόλο στη ΔΕΗ στα θέματα της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης.» .

Ο Κυριάκος Μιχαληλίδης σημείωσε ότι όλοι περιμένουμε η ΔΕΗ να αποκαταστήσει τα εδάφη. Θα έρθει αύριο ο κ. Μουσουρούλης και θα μας δώσει χρήματα από Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ή από άλλους πόρους για να αποκαταστήσουμε εμείς που είναι υποχρέωση της ΔΕΗ. Το 34% δεν ελέγχεται και κανείς δεν εγγυάται για αυτό .Το σταμάτημα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια από λιγνίτη μειώνει τη δυναμική της περιοχής μας με το κλείσιμο των μονάδων, συμπλήρωσε .

Ο Γιάννης Καραβασίλης που εισηγήθηκε το θέμα σημείωσε ότι θα αλλάξουν πολλά, η υπόθεση ΔΕΗ έχει εθνική υπόσταση και είναι επιχείρηση στρατηγικής σημασίας .Παρέχει φτηνό ρεύμα και όταν υπάρχει ανάγκη δίνει ενέργεια .Το 17% του ΤΑΙΠΕΔ θα πουληθεί σε ιδιώτες και θα υπάρχει πλήρης ιδιωτικοποίηση. Η χώρα δεν μπορεί να είναι εξαρτημένη από άλλα καύσιμα .Θα υπάρχει αύξηση τιμών .Το καλοκαίρι κλήθηκαν οι λιγιντικές μονάδες να καλύψου ντο κενό, όλα ανατρέπονται με τις αυξήσεις του φυσικού αερίου, ολοκλήρωσε.

Ιωάννα Παπαδημητρίου