Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι το νέο ΕΣΕΚ ενσωματώνει ρητά την απόφαση της κυβέρνησης για πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη ως το 2028 που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, αναφέρει η Green Tank στη δημόσια διαβούλευση για το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια.
«Αρνητικά κρίνεται η νέα ενότητα που προστέθηκε στο νέο ΕΣΕΚ για την κάλυψη όλων των εγχώριων ενεργειακών αναγκών σε φυσικό αέριο από τις εγχώριες εξορύξεις. Το φυσικό αέριο είναι ορυκτό καύσιμο με πολύ σημαντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ειδικά αν ληφθεί υπόψη και τα στάδια της εξόρυξης και της μεταφοράς. Είναι, επίσης, πρακτικά αδύνατον τα όποια (ακόμα ανεπιβεβαίωτα) ευρήματα από τις εξορύξεις φυσικού αερίου να παίξουν ρόλο στην κάλυψη της εγχώριας ζήτησης ως το 2030, που αποτελεί τον χρονικό ορίζοντα του ΕΣΕΚ. Είναι συνεπώς ακατανόητη η συμπερίληψη σχετικής ενότητας στο νέο ΕΣΕΚ.
Κατά την εκτίμησή μας και με δεδομένη την εκτόξευση των τιμών δικαιωμάτων CO2 και την ανάγκη επιπλέον αναβαθμίσεων πριν την έναρξη λειτουργίας για τη συμμόρφωση της μονάδας με τα νέα όρια εκπομπών του νέου BREF, δεν έχει νόημα η λειτουργία της Πτολεμαΐδας 5 ως λιγνιτική. Προτείνεται, επομένως, η μετατροπή της υφιστάμενης υποδομής σε μονάδα θερμικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ πριν την έναρξη λειτουργίας, καθώς μια τέτοια μετατροπή θα εξασφαλίσει τη λειτουργία της μονάδας σε βάθος χρόνου, ειδικά αν η μετατροπή αυτή υποστηριχθεί από το νέο θεσμικό πλαίσιο αποθήκευσης ενέργειας και τον νέο μόνιμο μηχανισμό διασφάλισης επάρκειας ισχύος
Επίσης, η ισχύς των νέων ΑΠΕ που θα εγκατασταθούν μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω με την αύξηση των στόχων που σχετίζονται με τις μη στοχαστικές ΑΠΕ, δηλαδή τη βιομάζα και τη γεωθερμία, που αυτή τη στιγμή προβλέπεται να παραμείνουν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις δυνατότητες ανάπτυξης τους (μόλις 100 MW γεωθερμίας παρά την εκτενή ανάλυση στο νέο ΕΣΕΚ και μόλις 210 νέα MW βιομάζας μέσα στα επόμενα 11 χρόνια).
Αντί για μια τόσο σημαντική αύξηση στη συμμετοχή φυσικού αερίου, προτείνεται το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα προερχόταν από λιγνίτη στο παλιό ΕΣΕΚ, να παραχθεί από επιπλέον ΑΠΕ σε συνδυασμό με επιπλέον αποθηκευτική ισχύ. Με την πρόβλεψη ισχύς μονάδων φυσικού αερίου 7 GW από 4,9 GW σήμερα.
Ο Λευτέρης Ιωαννίδης αναφέρει επίσης ότι το υπό έγκριση ΕΣΕΚ, περιλαμβάνει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους για το 2030 στην ενεργειακή πολιτική της χώρας. «Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι αυξάνεται σημαντικά ο στόχος για ΑΠΕ μέχρι το 2030 σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΕΚ, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη για δράσεις στήριξης της περιοχής , τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη συμμετοχή των τοπικών φορέων και αρχών στη διαμόρφωσή του.
Θεωρεί ότι θα πρέπει, αντί της αύξησης της συμμετοχής του Φυσικού Αερίου, η μετάβαση της απολιγνιτιποίησης να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε η χαμένη λιγνιτική ισχύς να αντικατασταθεί από ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας. Στην παρούσα χρονική περίοδο, η ανταγωνιστικά πλεονεκτική θέση του Φ.Α. έναντι του λιγνίτη δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε μια νέα εξάρτηση από ένα άλλο ορυκτό καύσιμο»


















