Σε απολογισμό της θητείας του ως καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης προέβη ο κ. Λευτέρης Γιοβανίδης ενόψει της λήξης της συνεργεσίας με το ΔΗΠΕΘΕ στις 15 Δεκεμβρίου 2019 και την άρνηση παράτασης της θητείας του από το Διοικητικό Συμβούλιο.

21 μήνες μετρά ο Λευτέρης Γιοβανίδης ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ με τον ίδιο να μιλά για μια “εμπειρία ζωής” την οποία κλήθηκε πρώτη φορά στη ζωή του να φέρει εις πέρας, όπως δήλωσε. “Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να ολοκληρώσω τη θητεία μου, τα τρία χρόνια, για να ολοκληρώσω το έργο μου” ανέφερε σχετικά με τη λήξη της συνεργασίας δηλώνοντας ότι ίσως καποια στιγμή στο μέλλον συνεργαστεί ξανά με το ΔΗΠΕΘΕ.

Στόχοι από την αρχή της θητείας του ήταν να ανακαινιστεί το θέατρο, να προσελκύσει το κοινό και να τονωθεί η εξωστρέφεια του, στοιχεία, που πιστεύει, πως τουλάχιστον ως ένα βαθμό επιτεύχθηκαν, τονίζοντας, παράλληλα, την ομαδική δουλειά. Το διάστημα της θητείας του, πρόσθεσε, έγιναν 8 επαγγελματικές παραγωγές, υπήρξαν παραγωγές της παιδικής, εφηβικής και ερασιτεχνικής σκηνής, ενώ συνεργάστηκαν 63 επαγγελματίες ηθοποιοί, 17 σκηνοθέτες, 72 συντελεστές παραστάσεων και γράφτηκαν 7 έργα, πολλά από τα οποία πραγματοποίησαν περιοδεία και σε άλλες πόλεις. Όσον αφορά τα έσοδα του θεάτρου, το 2018 ανέρχονταν σε 204.195, 68 ευρώ, ενώ το 2019 σε 270.850,15 ευρώ. Συνεχίζοντας πως σε περίπτωση που ολοκλήρωνε τη θητεία του, μεταξύ των επιδιώξεων του ήταν η αίθουσα “Φίλιππος” να μετατραπεί σε κεντρική σκηνή της Κοζάνης, να οργανώσει καλύτερα τα σεμινάρια, να αξιοποιηθούν χώροι του ΔΗΠΕΘΕ προς όφελος των παραστάσεων και να υπάρχουν παρεμβάσεις στην πόλη, όπως οι κλειδαριές των ερωτευμένων.

Όσον αφορά το μέλλον του, δήλωσε πως θα σεβαστεί την απόφαση του Δ.Σ. και δεν θα θέσει υποψηφιότητα στην προκήρυξη για νέο καλλιτεχνικό διευθυντή εφόσον δεν του δόθηκε η παράταση, την οποία ζήτησε για να μην μείνει ακέφαλο το θέατρο και για ολοκληρώσει τα όσα είχαν προγραμματιστεί. Επιπλέον, εξέφρασε συγκινημένος την αγάπη του για την πόλη της Κοζάνης, αναγνώρισε την ευκαιρία που του δόθηκε και ευχαρίστησε τους συνεργάτες κλείνοντας με τη φράση : “τι μένεις στο τέλος; μια ανάμνηση , κάποια βλέμματα και κάποια φίλοι”.

Σε χειρισμούς της προηγούμενης διοίκησης απέδωσε ο κ. Νίκος Κέφαλος, πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, την πρόωρη λήξη της συνεργασίας του Γιοβανίδη με το ΔΗΠΕΘΕ αναφέροντας πως εάν τον περσινό Δεκέμβρη είχε κατατεθεί αίτηση ο κ. Γιοβανίδης θα εξακολουθούσε να είναι καλλιτεχνικός διευθυντής μέχρι τις 31/12/2020. Ήταν απόφαση της προηγούμενης διοίκησης να γίνει πρόσληψη του κ. Γιοβανίδη για ένα χρόνο και όχι δύο, πρόσθεσε.

Υπήρχε το ενδεχόμενο, κατά τα λεγόμενα του, να δοθεί παράταση στον κ. Γιοβανίδη για έξι μήνες και έπειτα να είναι σε στάδιο αναμονής υπογραφής της προγραμματικής το 2021. Το ότι δε δόθηκε παράταση έχει να κάνει με τον προγραμματικό σχεδιασμό του θεάτρου και το ενδεχόμενο μη πρόκρισης του κ. Γιοβανίδη, κάτι που θα οδηγούσε σε υλοποίηση του προγράμματος του κ. Γιοβανίδη από κάποιον άλλο καλλιτεχνικό διευθυντή. Μέχρι τέλη Ιανουρίου του 2020 θα έχει οριστεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής με προκήρυξη που θα γίνει μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Τέλος, συντελεστές και συνεργάτες του θεάτρου δήλωσαν τη συμπαράσταση τους στον κ. Γιοβανίδη αναγνωρίζοντας τα όσα έχει προσφέρει στο θέατρο και χαρακτηρίζοντας ως “άδικη” την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Φ.Μ.

Καλλιτεχνικός Απολογισμός 3