Για μια ακόμα φορά η περιοχή μας χτυπιέται σκληρά απ την πανδημία εξαιτίας της διαχείρισης της απο την κυβέρνηση με την λογική «κόστους – οφέλους». Η αύξηση των κρουσμάτων, η άθλια κατάσταση που έχουν οδηγήσει όλες οι κυβερνήσεις το σύστημα υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία) της περιοχής επιβάλει άμεσα και δραστικά μέτρα για να σωθούν ζωές.

Ευθύνη για την κατάσταση έχει και η δημοτική αρχή που το μόνο που κάνει είναι να επαναλαμβάνει το αφήγημα της κυβέρνησης για την ατομική ευθύνη (στη λογική ότι το μόνο όπλο που έχουμε είναι το εμβόλιο) , να προσπαθεί να δικαιολογήσει την κατάσταση αποδίδοντας στην ελλιπή χρηματοδότηση απο το κράτος (π.χ για παράδειγμα ότι τα σχολεία για μια ακόμα φορά λειτουργούν με ελλιπές προσωπικό στην καθαριότητα). κ.α.

Για να σωθούν ζωές απαιτείται χωρίς καμιά καθυστέρηση:

– Να εξασφαλίσει η δημοτική αρχή χρηματοδότηση για αύξηση του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.
-Να απαιτήσει την ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών υγείας.
– Να εξασφαλίσει και να υποδείξει στο Υπουργείο Παιδείας αίθουσες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για να αποσυμφορηθούν οι σχολικές τάξεις.
-Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για όλους τους εργαζόμενους, όλων των εργασιακών σχέσεων χωρίς εξαίρεση.
-Να εξασφαλίσει κονδύλια ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια για τους φοιτητές που μετακινούνται με αστικά στο Πανεπιστήμιο.
-Να συμβάλει στην οργάνωση εξαντλητικής και προσωποποιημενης ενημερωτικής εκστρατείας που θα περιλαμβάνει αναλυτική ενημέρωση,προληπτικό έλεγχο, αλλα και ιατρική παρακολούθηση των εμβολιασμένων υπάλληλων του Δήμου όλων των εργασιακών σχέσεων ,αφού και οι τελευταίοι διατηρούν πιθανότητες νόσησης ακόμα και σοβαρής.
-Στον προϋπολογισμό του Δήμου που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα να προβλεφθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών με απαλλαγή απο δημοτικά τέλη και εισφορές λόγω του χτυπήματος που δέχονται απο τα νέα μέτρα.

Η λογική ότι «δεν είναι δικιά μας αρμοδιότητα», ότι «δεν υπάρχουν τα χρήματα» αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι απάντηση. Η δημοτική αρχή να διεκδικήσει με κάθε τρόπο έκτακτη χρηματοδότηση, να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο τα κονδύλια για να υλοποιηθούν τα παραπάνω μέτρα. Να σταματήσει τη συζήτηση για το πέρασμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην τοπική διοίκηση, τα σχέδια όπως λένε για «ένα και καλό νοσοκομείο» που πίσω από τις κορώνες κρύβουν την περαιτέρω υποβάθμιση των υπαρχόντων δομών και να επικεντρωθεί στο πως θα συμβάλει να σωθούν ζωές σήμερα και το πως θα ενισχυθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Κοζάνη 8/11/2021