Η τεχντητή λίμνη Πολυφύτου σχηματίστηκε το 1973 με τα νερά του ποταμού Αλιάκμονα, και είναι ιδιαίτερα γνωστή από την πολυφωτογραφημένη Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων και την θέα της από το χωριό Νεράιδα. Ένα σημείο της λίμνης που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό αλλά εξίσου μαγευτικό ειδικά την άνοιξη, είναι η Γέφυρα του Ρυμνίου και λίγο πιο νότια της το Πλατανόδασος και τα Αναβρυκά. Η γέφυρα του Ρυμνίου που φαίνεται στο βάθος προπορεύτηκε της αντίστοιχης Υψηλής Γέφυρας Σερβίων για να διευκολύνει την διέλευση των οχημάτων.

Γέφυρα Ρυμνίου © Ιωάννα Τσιαμουρτζή

Πλατανόδασος Ρυμνίου

Ένας πόλος έλξης για φωτογράφους, πεζοπόρους και λάτρεις της φύσης είναι το πλατανόδασος του Ρυμνίου, περίπου 20χλμ απόσταση από την Κοζάνη. Πρόκειται για ένα μαγευτικό τοπίο και πνεύμονα πρασίνου που ειδικά την άνοιξη προσφέρεται για μικρές εξορμήσεις.

Αναβρυκά

Το όνομα τους προέρχεται από τις αναβλύζουσες πηγές νερού και ρυάκια που μέσα από το πλατανόδασος καταλήγουν στην λίμνη. Το πλατανόδασος των Αναβρυκών είναι η συνέχεια του πλατανόδασους Ρυμνίου και μαζί αποτελούν ένα σημαντικό υγροβιότοπο που εκτείνεται από την γέφυρα του Ρυμνίου μέχρι το φράγμα του Ιλαρίωνα.

Φωτογραφίες: ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΙΑΜΟΥΡΤΖΗ
πηγή:visitwestmacedonia.gr