ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΜΟΣΧΟΛΕΜΟΝΟΥ

Τo αιθέριο έλαιο του Μοσχολέμονου προέρχεται από ψυχρή έκθλιψη της φλούδας του καρπού του και είναι ζωηρό,γλυκό, δροσερό, κιτρώδες άρωμα.

Το αιθέριο έλαιο του μοσχολέμονου έχει τις εξής ιδιότητες:

Αντισηπτικές ιδιότητες, στυπτικές, επουλωτικές, αναλγητικές, αντιπυρετικές ιδιότητες.

Είναι αντιοξειδωτικό.

–Περιποίηση δέρματος

Βελτιώνει τον τόνο του κουρασμένου, και γερασμένου δέρματος.

Αναζωογονεί την επιδερμίδα, φωτίζει τις φακίδες και τις κηλίδες γήρανσης στο πρόσωπο, τα χέρια, το σώμα.

Γίνεται χρήση για ολοκληρωμένη φροντίδα για λιπαρό, πορώδες δέρμα, συσφίγγει, λειαίνει και λευκαίνει το δέρμα. μαλακώνει τις σκληρυμένες περιοχές του δέρματος, ειδικά στους αγκώνες και τις φτέρνες.

Χρησιμοποιείται για έκζεμα, ξεφλούδισμα, ακμή, έρπητα, θηλώματα.

– Τριχοειδή αγγεία

Βελτιώνει την κατάσταση των τριχοειδών αγγείων.

– Αρτηριακή πίεση.

Ομαλοποιεί την υψηλή αρτηριακή πίεση.

–Ρευματισμοί & αρθρίτιδα,

Αποτελεσματικό για ρευματισμούς, αρθρίτιδα,

–Πονόλαιμοι -πονοκέφαλοι

Αποτελεσματικό διάφορους πονοκεφάλους. Και Βοηθά σε οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού, πονόλαιμο.

–Νύχια

Βελτιώνει την κατάσταση των λεπτών και σπασμένων νυχιών. δυναμώνει τα νύχια, εξομαλύνει το χρώμα τους– Μαλλιά .
Μειώνει τα λιπαρά μαλλιά, τους δίνει λάμψη και περιποιημένη εμφάνιση.

–Κυτταρίτιδα

Είναι κατάλληλο ολοκληρωμένη φροντίδα σώματος για την κυτταρίτιδα.

– Ψυχοσυναισθηματική δράση

Είναι αντικαταθλιπτικό;Εξαλείφει την κόπωση ,αφαιρεί το αίσθημα κόπωσης και βάρους στα πόδι και επίσης ανακουφίζει από λήθαργο, απάθεια, υπνηλία.αυξάνοντας και τη συγκέντρωση της προσοχής.

Χρησιμοποιείται για φόβους, εθισμό στο αλκοόλ. Διεγείρει τη δημιουργικότητα.

Βελτιώνει τη γενική ευεξία και αναζωογονεί σε ζεστό καιρό.

Χρησιμοποιείται κατά την περίοδο αποκατάστασης μετά από ασθένειες.

–Μυρωδιές , δυσάρεστες οσμές ζώων, οικόσιτα έντομα

Αναζωογονεί τον αέρα στο δωμάτιο, αφαιρεί τη μυρωδιά του καπνού του τσιγάρου.

Μειώνει τις δυσάρεστες οσμές από τα ζώα.

Απωθεί τα οικόσιτα έντομα

Χρησιμοποιείται από την αρωματοποιία για την κατασκευή κολώνιων χρησιμοποιείται για το σχεδιασμό αρωμάτων χώρων,Και αρωματισμό χειροποίητων σαπουνιών.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ & ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Το μοσχολέμονο είναι ασφαλές για τους περισσότερους ενήλικες όταν χρησιμοποιείται σε ποσότητες που βρίσκονται σε τρόφιμα.

– Εμφάνιση φυτοφωτοδερματίτιδας ,

Η εφαρμογή ελαίου μοσχολεμονου απευθείας στο δέρμα είναι είναι προβληματικη σε μερικούς άνθρωπουςείναι που παρουσιάζουν εευαίσθησια όταν εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα. Μπορεί να κάνει το δέρμα να είναι πολύ ευαίσθητο στο ηλιακό φως. Φοράτε αντηλιακό και προστατευτικό ρουχισμό έξω, ειδικά αν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Η επαφή με φλούδα λάιμ ή χυμό λάιμ ακολουθούμενη από έκθεση στο υπεριώδες φως μπορεί να οδηγήσει σε φυτοφωτοδερματίτιδα , που μερικές φορές ονομάζεται φωτοδερματίτιδα μαργαρίτας ή ασθένεια του λάιμ

Μια κατηγορία οργανικών χημικών ενώσεων που περιέχουν τα μοσχολέμονα που ονομάζονται φουρανοκουμαρίνες αναφέρεται ότι προκαλούν φυτοφωτοδερματίτιδα στον άνθρωπο.

Η φλούδα του λαιμ η περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις φουρανοκουμαρινών από τον χυμό λαιμ (κατά μία ή δύο τάξεις μεγέθους), και έτσι οι φλούδες είναι σημαντικά πιο φωτοτοξικές από τον χυμό.

Οι μπάρμαν που χειρίζονται λάιμ και άλλα εσπεριδοειδή κατά την προετοιμασία κοκτέιλ μπορεί να αναπτύξουν φυτοφωτοδερματίτιδα.

Δεν συνιστάται πριν από την έκθεση στον ήλιο.– Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της λήψης λάιμ εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Μείνετε στην ασφαλή πλευρά και αποφύγετε τη χρήση του λαιμ σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που βρίσκονται συνήθως στα τρόφιμα.

– Αλληλεπιδράσεις

Φάρμακα που αλλάζουν από το ήπαρ (Υποστρώματα κυτοχρώματος P450 3A4 [CYP3A4]) Βαθμολογία αλληλεπίδρασης: Μέτρια Να είστε προσεκτικοί με αυτόν τον συνδυασμό. Μιλήστε με τον πάροχο υγείας σας.

Ορισμένα φάρμακα αλλάζουν και διασπώνται από το ήπαρ. Ο χυμός λάιμ μπορεί να μειώσει το πόσο γρήγορα το συκώτι διασπά ορισμένα φάρμακα. Η κατανάλωση χυμού λάιμ κατά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων που διασπώνται από το συκώτι μπορεί να αυξήσει τις επιδράσεις και τις παρενέργειες αυτών των φαρμάκων. Πριν πάρετε λάιμ, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν παίρνετε φάρμακα που αλλάζουν από το ήπαρ Ορισμένα φάρμακα που αλλάζουν από το ήπαρ περιλαμβάνουν

Ορισμένα φάρμακα που αλλάζουν από το ήπαρ περιλαμβάνουν λοβαστατίνη ( Mevacor ), κετοκοναζόλη ( Nizoral ), ιτρακοναζόλη ( Sporanox ), φεξοφεναδίνη ( Alegra ), τριαζολάμη ( Halcion ) και πολλά άλλα.

Φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία στο ηλιακό φως (φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία) Βαθμολογία αλληλεπίδρασης: Μέτρια Να είστε προσεκτικοί με αυτόν τον συνδυασμό.

Μιλήστε με τον πάροχο υγείας σας.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία στο ηλιακό φως. Το έλαιο ασβέστη μπορεί επίσης να αυξήσει την ευαισθησία σας στο ηλιακό φως. Η χρήση ελαίου ασβέστη μαζί με φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία στο ηλιακό φως θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες ηλιακού εγκαύματος και φυσαλίδων ή εξανθημάτων σε περιοχές του δέρματος που εκτίθενται στο ηλιακό φως. Φροντίστε να φοράτε αντηλιακό και προστατευτικό ρουχισμό όταν περνάτε χρόνο στον ήλιο.

Ορισμένα φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία περιλαμβάνουν την αμιτριπτυλίνη ( Elavil ), τη σιπροφλοξασίνη ( Cipro ), τη νορφλοξασίνη ( noroxin ), τη λομεφλοξασίνη ( Maxaquin ), την οφλοξακίνη ( Floxin ), τη λεβοφλοξασίνη ( Levaquin ), τη σπαρφλοξασίνη ( Zagam ) , τη γκατιφλοξασίνη ( μοφλοξασίνη ) ( τεκουικίνη ) , τριμεθοπρίμη /σουλφαμεθοξαζόλη ( Septra ), τετρακυκλίνη, μεθοξαλένιο (8-μεθοξυψοραλένιο, 8-MOP , Oxsoralen ) και Trioxsalen (Trisoralen

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Η κατάλληλη δόση μοσχολέμονου όπως και άλλων προϊόντων βοτάνων που λαμβάνονται για ιατροφαρμακευτική χρήση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία του χρήστη, η υγεία του και πολλές άλλες συνθήκες. Λάβετε υπόψη ότι τα φυσικά προϊόντα δεν είναι πάντα απαραίτητα ασφαλή , συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν από τη χρήση.

Του Γεωπόνου

Σταύρου Π. Καπλάνογλου