Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Λάζαρος Τσικριτζής: “Η μεταλιγνιτική εποχή μας έπιασε στον ύπνο”

-Για τη ΔΕΗ: “Ο πολιτικός κόσμος της περιοχής εστιάζει σε λεονταρισμούς και μάχη εντυπώσεων”

-“Για το δήμο Κοζάνης η περίοδο χάριτος έχει τελειώσει”

Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Λάζαρος Τσικριτζής, πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης στις κορυφαίες δράσεις, ανήκει και η συνεργασία με τη WWF /Ελλάς για την υλοποίηση του Ταμείου δίκαιης μετάβασης (JustTransitionFund) στην αρχή σε εθνικό και μετά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για μια ιδέα του οικολογικού χώρου που υιοθετείται σταδιακά από δήμους κ άλλους φορείς, ενώ ψηφίστηκε και στο Ευρωκοινοβούλιο. Το Ταμείο (εφόσον συσταθεί) θα έχει έσοδα από τα δικαιώματα εκπομπών CO2 και θα χρηματοδοτήσει τη μεταλιγνιτική περίοδο. Όπως σχολίασε σχετικά : ” Για το ταμείο δίκαιης μετάβασης, “είμαστε στο παρά πέντε. παρακολουθούμε την κατάσταση στενά. Υπήρξαν κάποιες μεταθέσεις, το θέμα ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου και υπάρχουν κάποιες δυσκολίες. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο φωνάζουμε χρόνια. Πήρε σάρκα κι οστά γιατί τα αντισταθμιστικά οφέλη και οι εισφορές δεν είχαν πάντα τη μορφή αυτή, του ταμείου δίκαιας μετάβασης, το οποίο χρηματοδοτείται από τους ρυπαίνοντες από τις βιομηχανίες που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, πληρώνοντας 8 δις, με το 2% να διατίθεται σε περιοχές όπως η δική μας, που θα αντιμετωπίσουν μαύρες τρύπες στην απασχόληση, λόγω μείωσης παραγωγής του λιγνίτη”.

Η μεταλιγνιτική εποχή μας έπιασε στον ύπνο, είπε με ειλικρίνεια, λέγοντας δεικτικά πως ” πάμε σε όλα τα θέματα μια χαρά αλλά με …20 χρόνια καθυστέρηση ” και τονίζοντας πως: “Μπορεί τότε να μην ήταν στην επικαιρότητα η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί η περιοχή από τα δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα, αλλά ήταν άλλες ιδέες, όπως τα μεταλλευτικά δικαιώματα που δεν πλήρωνε η ΔΕΗ και έχει το λιγνίτη duty free! Όταν χρησιμοποιείς λιγνίτη και δεν πληρώνεις μια, μπορεί να συμφέρει στην εθνική οικονομία, αλλά στο ταμείο της εποχής δεν συμφέρει. Πχ το κόστος εκμετάλλευσης νερού είναι τεράστιο. Για το θέμα υπάρχει σύμπνοια και κυβερνητική υποστήριξη…”

Για τη ΔΕΗ: “ο πολιτικός κόσμος της περιοχής εστιάζει σε λεονταρισμούς και μάχη εντυπώσεων”
Είναι μάχη χαρακωμάτων, απάντησε για το θέμα της ΔΕΗ, λέγοντας πως πρέπει μεν η περιοχή να αντισταθεί και να εμποδίσει τη διαδικασία εκποίησης της ΔΕΗ σε εξευτελιστικές τιμές, αλλά σημείωσε με νόημα πως: “Ο πολιτικός κόσμος της περιοχής εστιάζει σε λεονταρισμούς και μάχη εντυπώσεων.

Είναι χαμένη υπόθεση, για μένα και θα έπρεπε να εστιάσουμε στα αντισταθμιστικά οφέλη. Δηλαδή, τι θα πάρει η περιοχή από τη μείωση της εγκατεστημένης ισχύος για τη μείωση των MW. Να συγκεκριμενοποιήσουμε για το τι σημαίνει αυτό για την περιοχή, ώστε να μην την αφήσουν σεληνιακό τοπίο, χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική. Να επιμείνουμε σε μια διαπραγμάτευση για το τι θα πάρουμε ως αντιστάθμισμα”, ανέφερε σχετικά.

Από τις άλλες δράσεις της Οικολογικής Κίνησης, από πλευράς αγανάκτησης, ο κ. Τσικριτής ξεχώρισε την τελευταία δράση με το πρόστιμο που διαγράφτηκε στο Άργος Ορεστικό για τα λύματα, που διοχετεύονται στον Αλιάκμονα. Το πρόστιμο αφού επιβλήθηκε, ακυρώθηκε έπειτα από τον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Για το θέμα ζήτησε να επέμβει η περιφέρεια.

Επίσης, ο ίδιος ζητάει επιτάχυνση σε δημοτικά θέματα, όπως το ζήτημα των ρεμάτων, μιας και υπάρχουν πολλές καταγγελίες για καταπάτηση, μπάζωμα, ρήψη σκουπιδιών κ.α. Ζήτησε από το δήμο να αναλάβει τις ευθύνες και να συνεργαστεί με την περιφέρεια. Ακόμη, αναφέρθηκε στα θέματα λαθραίας υλοτομίας, λέγοντας πως το φαινόμενο υφίσταται και θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση. ¨Πρέπει να πάρουμε τις ευθύνες μας, δεν αρκούν οι διαπιστώσεις”, σημείωσε. Ακόμη, έκανε αναφορά στις καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων λέγοντας πως οι υπηρεσίες σπεύδουν βραδέως και πρέπει να σταματήσει η αρπαγή των δημοτικών εκτάσεων. “Η περίοδος χάριτος για το δήμο Κοζάνης έχει λήξει”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην εβδομάδα περιβάλλοντος που θα εορταστεί στις 11 Ιουνίου, προτείνοντας να αφιερώνεται κάθε φορά σε κάποιο σκοπό, ώστε να έχει καλύτερο αποτέλεσμα.

Β.Σ.


Β.Σ.

 
Συνοπτικός Απολογισμός του Δ.Σ. της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης
(Περίοδος Απρίλιος 2015 –Μάρτιος2017)
1. Συνεργασία με WWF /Ελλάς για την υλοποίηση του Ταμείου δίκαιης μετάβασης (JustTransitionFund) στην αρχή σε εθνικό και μετά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για μια ιδέα του οικολογικού χώρου που υιοθετείται σταδιακά από δήμους κ άλλους φορείς, ενώ ψηφίστηκε και στο Ευρωκοινοβούλιο. Το Ταμείο (εφόσον συσταθεί) θα έχει έσοδα από τα δικαιώματα εκπομπών CO2 και θα χρηματοδοτήσει τη μεταλιγνιτική περίοδο.

2. Συνεργασία με WWF /Ελλάς και σε άλλα θέματα, όπως οι ελλείψεις των περιβαλλοντικών όρων του ΑΗΣ ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου, το πράσινο σχέδιο του WWFγια την ανεργία στη Δυτ. Μακεδονία κλπ

3. Συνεχής και σταθερή αντίδραση στο βρώμικο μοντέλο παραγωγής ενέργειας που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Εναλλακτικές προτάσεις με βάση τις ΑΠΕ. Δικαίωση της κριτικής μας για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ, η βιωσιμότητα της οποίας αμφισβητείται πλέον και από την ίδια τη .. Διοίκηση της ΔΕΗ !

4. Συμμετοχή στη διαβούλευση της Περιφέρειας για τη μεταλιγνιτική περίοδο με υποβολή αναλυτικής εισήγησης, η οποία επικρίνει τον συνεχιζόμενο λιγνιτικό μονόδρομο

5. Διαμαρτυρίες και υποβολή κοινοβουλευτικής ερώτησης για την απόρριψη λυμάτων στον Αλιάκμονα επί σειρά ετών από το Άργος Ορεστικό. Απαράδεκτη η χαριστική ακύρωση του προστίμου 98.0000 που σωστά επέβαλαν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

6. Υποβολή αναλυτικού υπομνήματος στη μελετητική ομάδα του ΕΜΠ που ασχολείται με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) της Κοζάνης

7. Συμμετοχή σε δίκτυο κατά της ηχορύπανσης των πόλεων και προώθηση σχετικής πρωτοβουλίας στα αρμόδια υπουργεία.

8. Ανακοινώσεις και εμφανίσεις σε ΜΜΕ ράδιο – TV για διάφορα θέματα τοπικά και μη, όπως:
 την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή
 τη συνεχιζόμενη εκτροπή του Τοπικού Πόρου από το βασικό του ρόλο
 τις λαθραίες υλοτομίες
 τους δείκτες πρασίνου
 το αίτημα για το Ταμείο δίκαιης μετάβασης, κλπ

9. Διάφορες καταγγελίες στις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για κρούσματα «μικρομεσαίας ρύπανσης»

10. Συμμετοχή σε εκστρατείες καθαριότητας (Υπαίθριο θέατρο)

11. Συμμετοχή στην εβδομάδα Περιβάλλοντος 2016 του δήμου Κοζάνης. 2016. Παρουσία: α) στην Καρυδίτσα με τη θεματική «Προβάλλουμε και προστατεύουμε τις ομορφιές του τόπου μας» και β)στις γιορτές ανακύκλωσης στο δημοτικό κήπο με τη θεματική «Τα νερά μας και τα μάτια μας» σε συνεργασία με το Εργαστήριο υδάτων του ΤΕΙ.

12. Διανομή έντυπου υλικού σχετικού με την προβολή της Πίνδου Η διανομή έγινε σε όλα τα σχολεία της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, ορειβατικούς και οικολογικούς συλλόγους της χώρας, αθλητικούς συλλόγους, όλους τους δήμους Δ. Μακεδονίας κλπ.

13. Βοήθεια στην Οικολογική Ομάδα ΤΕΙ, χωρίς όμως ικανοποιητικά αποτελέσματα

14. Υποστήριξη σχολείων σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ομιλίες για τον Αλιάκμονα την ορνιθοπανίδα της λίμνης Πολυφύτου σε τρία σχολεία

15. Αποστολή πληγωμένων πουλιών στο Σταθμό Περίθαλψης Θεσσαλονίκης

16. Αξιοποίηση προγράμματος LEADERγια τον φτερωτό πλούτο της λίμνης Πολυφύτου. Διανομή και ανάρτηση του σχετικού υλικού (Οδηγός + Παιδαγωγικό πακέτο).

17. Παρατήρηση πτηνών. Διοργανώθηκε σχετική εκδήλωση στη λίμνη Πολυφύτου(γέφυρα Ρυμνίου) με αφορμή την Ευρωπαϊκή γιορτή των πουλιών και τονίστηκε το πάγιο αίτημά μας να χαρακτηριστεί η λίμνη Σημαντική για τα Πτηνά Περιοχή (ΣΣΠ)

18. Συμμετοχή στηδιαδικασία ίδρυσης του Ορειβατικού Συλλόγου Βοίου (Στη συνέλευση προβλήθηκε και σχετικό ντοκιμαντέρ της Οικολογικής Κίνησης για τα πέτρινα χωριά και τις ομορφιές του Βοίου).

19. Συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης στα εξής θέματα:
• Μονοπάτια στην περιοχή του Δήμου Κοζάνης. Η σχετική προμελέτη έγινε από την έμπειρη ομάδα «Paths of Greece», και η Οικολογική Κίνηση κατάθεσε τις δικές της παρατηρήσεις.
• Εκδηλώσεις Βιώσιμης κινητικότητας 2016. Η Οικολογική παρουσίασε θεματικές σχετικές με διαβάσεις πεζών, ηχορύπανση και αστική ρύπανση σε συνεργασία με αντίστοιχα Εργαστήρια του ΤΕΙ
20. Δημοσιεύσεις και υποβολή προτάσεων στο Δήμο για τα εξής θέματα:
• Συγκρότηση Επιτροπή ρεμάτων στο Δήμο με τη συμμετοχή και εθελοντών. Τα ρέματα της περιοχής παρουσιάζουν θλιβερή εικόνα (σκουπίδια, λύματα κομμένα δέντρα, παράνομα μπαζώματα). Ο δήμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και τις αρμοδιότητες που του δίνει ο νόμος
• Σύσκεψη με το Δασαρχείο και λοιπούς εμπλεκομένους φορείς για τα συνεχή κρούσματα λαθρο-υλοτομίας. Να αξιοποιηθούν οι ορειβατικές & περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως συμβαίνει παντού.
• Συγκρότηση διαπαραταξιακήςΕπιτροπής καταπατήσεων δημόσιας γης, όπου θα μπορούν να προσφεύγουνοι πολίτες, μιας και οι αρμόδιες υπηρεσίες συνήθως κωλυσιεργούν.
(Δυστυχώς οι προτάσεις αυτές έχουν σκοντάψει για λόγους που δεν είναι του παρόντος)

Κοζάνη, 29-5-2017

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ