Πρέπει να περάσουμε από το λιγνίτη στις ΑΠΕ

Ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας στην κοπή πίτας της Ενότητας την Δευτέρα το απόγευμα στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη αναφέρθηκε στις πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές με απλή αναλογική με το Δήμο Κοζάνης να αναζητά συνεργασίες.Επίσης αναφέρθηκε στην περίοδο της πανδημίας, όπου σίγουρα χάθηκε χρόνος, αλλά και στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την απολιγνιτοποίηση.

Μίλησε για κάποιες δράσεις που ξεχωρίζουν το Δήμο Κοζάνης με σημαντικό οικονομικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα όπως η ένταξή του στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης και τις έξι στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στο οικολογικό κίνημα που αναπτύχθηκε στην Κοζάνη, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για την απανθρακοποίηση όλως των χωρών και της Ελλάδος ως το 2050. “Βλέπετε την κατηφόρα του λιγνίτη.Επειδή σε όλα τα πράγματι υπάρχει και ένα τέλος πρέπει να περάσουμε από το λιγνίτη στις ΑΠΕ. Οι ΑΠΕ είναι και εγχώριες και φτηνές και ανεξάντλητες, αλλά δεν είναι πάντα διαθέσιμες” είπε χαρακτηριστικά. “Είμασταν από τους πρώτους δήμους που προτείναμε το πρόγραμμα Ήλιος” πρόσθεσε.

“25 εκ εξασφαλίσαμε από ανταγωνιστικά προγράμματα. Εμείς δεν το βάζουμε κάτω.Η μελέτη για το νοσοκομείο υπάρχει.Ενοποιούνται τα Πλατάνια με το Πανόραμα”Όσον αφορά για τα φωτοβολταϊκά τόνισε “Δεν είναι η Δυτική Μακεδονία με την μεγαλύτερη πυκνότητα αν και εδώ υπάρχουν οι γραμμές υψηλής τάσης και υπάρχουν οι εκτάσεις της ΔΕΗ. Προχωρήσαμε σε μισθώσεις δημοτικών εκτάσεων. 1,5 εκ θα έρχονται τον χρόνο στο δήμο όταν ολοκληρωθούν όλες οι εγκαταστάσεις. Εξασφαλίζουμε ηλεκτρική ενέργειας 3.000 κιλοβατώρες ετήσια για 560 νοικοκυριά, μια ολόκληρη δημοτική ενότητα.
Και το μέλλον της τηλεθέρμανσης θα είναι πράσινο”.

Ιωάννα Παπαδημητρίου