Δεν μπόρεσα να πάρω δέσμευση για την Ακρινή – Τα νεκροταφεία της Κοζάνης θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας μίλησε για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο κτίριο της Περιφέρειας λέγοντας ότι «δεν ήταν ευνοϊκές οι συνθήκες για ανάπτυξη διαλόγου. Δεν ήταν σύσκεψη, ήταν άλλα τα χαρακτηριστικά αυτής της συνάντησης. Ότι ο πρωθυπουργός ήταν εδώ και είχε την ευκαιρία να ακούσει είναι σημαντικό για τί απόκτησε μια ιδία άποψη για ό,τι συμβαίνει στην περιοχή».

Πρόσθεσε ότι έθεσε την κατεύθυνση της περιοχής για την κλιματική ουδετερότητα αναφερόμενος και πάλι στην πολιτική του Green deal που διαπερνά όλες τις πολιτικές. Δεν παράλειψε να αναφέρει στο σώμα ότι με τις δυσκολίες στο σύστημα εισόδου-εξόδου των λιγτιτικών μονάδων δεν μπαίνουν μονάδες στο σύστημα τροφοδοσίας και γι αυτό πληρώνουμε πολλά στην τηλεθέρμανση. Η παραγωγή με λιγνίτη είναι πιο ακριβή από τις ΑΠΕ είπε, ενώ η δραστηριότητα της ΔΕΗ ήταν συνώνυμη τόσα χρόνια με περιβαλλοντικά και υγειονομικά προβλήματα.

«Επιτέλους βάλαμε στο τραπέζι ένα θέμα με την απολιγντιτοποίηση να εξελίσσεσαι εδώ και μια δεκαετία. Καμιά απολύτως πρωτοβουλία δεν είχε παρθεί τόσα χρόνια». Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα ζητήματα που έβαλε για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, τη ρήτρα απολιγντιτοποίησης με πρακτική εφαρμογή σε όλα, τη γενναία χρηματοδότηση της τηλεθέρμανσης, τη μετεγκατάσταση Ακρινής , τις νέες θέσεις εργασίας που θα έρθουν από τις επενδύσεις ,την ανάγκη για το νέο νοσοκομείο, το πανεπιστήμιο και το ρόλο του , τις οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές, το φυσικό αέριο που προγραμματίζεται να έρθει μέσω του ΔΕΣΦΑ, αλλά πρέπει να έρθει και μέσα από επιχειρήσεις.

Τα νεκροταφεία της Κοζάνης θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης συνέχισε. Για την Ακρινή εξήγησε στον πρωθυπουργό ότι οι κάτοικοι υφίστανται παρατεταμένη κοροϊδία αναμένοντας εναλλακτική πρόταση σύντομα. «Δεν μπόρεσα να πάρω δέσμευση» είπε εν συνεχεία.

“Η Ε.Ε. για να χρηματοδοτήσει βάζει εδαφικά σχέδια. Σήμερα ο Μουσουρούλης και η κυβέρνηση διαπραγματεύονται τα εδαφικά σχέδια για να φέρουν χρηματοδοτήσεις. Αυτό είναι μια πρόοδος, μια κατάκτηση, γιατί αυτός είναι ο μηχανισμός να έρθουν πόροι στην περιοχή” όταν μέχρι το 2019 δεν κάναμε τίποτα σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Ιωάννα Παπαδημητρίου