Ζητάμε τη μετεγκατάσταση της Ακρινής -Τα αδέσποτα δεν θα λείψουν ποτέ

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας την Τετάρτη το πρωί προέβη σε συνέντευξη τύπου για τα πειραγμένα του δήμου .Αναφέρθηκε στην απλή αναλογική με μονόδρομο τη συνεργασία με άλλες δύο παρατάξεις . «Αντιπροσωπεύομε τα 2/3 των δημοτών και εκφράζουμε μια ευρύτερη συναίνεση. 16 μήνες συνεργασία , και προβλήματα κα τριβές υπήρξαν» .Ζούμε στο ρυθμό του COVID συνέχισε από το Μάρτιο του 2020 , με πολλές συνέπειες για την αγορά .Λόγος έγινε για την απολιγντοποίηση με την ενοποίηση λειτουργίας των τριών τηλεθερμάνσεων που προχωρά αυτή την περίοδο .Ολοκληρώθηκε ο στρατηγικός ψηφιακό μετασχηματισμός της περιοχής σε συνεργασία με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ε,νώ αναλύθηκε και η πρόταση του δήμου για τη μεταλιγνιτική περίοδο.

Για τα Φ/Β στη Μάνα Νερού και σε άλλες περιοχές του δήμου
Μετά από ερωτήματα για το θέμα που έχει ανακύψει με τα Φ/Β και την παράλληλη ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ίδια περιοχή στην Μάνα Νερού απάντησε: «Δεν τίθεται ηθικό ζήτημα .Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα, όπως θα εξηγήσουμε αύριο. Η ουσιαστική συζήτηση θα γίνει αύριο στο Δ.Σ. , δεν θέλω να υποβαθμίσω τη λειτουργία του Δ.Σ. Βρισκόμαστε με τον κ Μιχαηλίδη και Σημανδράκο, δεν συζητάμε τι κάνουμε με τα παιδιά μας, δεν ξέρω τι έχει κανείς στο πορτοφόλι του». «Στη διαδικασία μίσθωσης του δήμου προβλέπεται το ανταποδοτικό 3% και η κατασκευή μικρών Φ/Β για τις ανάγκες των κατοίκων» πρόσθεσε πέρα από το τι προβλέπει η νομοθεσία, υπάρχουν ανταποδοτικά σε όλα τα φωτοβολταικά έργα και στα μικρά έργα ισχύος κάτω των 500 KW, τα οποία είναι ελάχιστα στο δήμο.

«Είμασταν ο μεγάλος ενεργειακός δήμος, που συνεισέφερε με το μεγαλύτερο ποσοστό στο εθνικό σύστημα παραγωγής .Αυτό ο ρόλο φιλοδοξούμε να παίξουμε και στο μέλλον. Τα ενεργειακά χαρακτηριστικά μπορούν να δώσουν πόρους , απασχόληση και εισοδήματα τους πολίτες» σημείωσε. Δήλωσε επίσης ότι είναι υπέρ των ΑΠΕ. «Ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ υπάρχει από το 2008, συντάχθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. υπήρξαν μεταξύ αυτών πολλές κυβερνήσεις και κανείς δεν το άλλαξε. Αν επικαιροποιηθεί δεν θα αλλάξει τίποτα κατά την γνώμη του για την χωροθέτηση των Φ/Β, θα είναι σε άγονες εκτάσεις, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότατα διασύνδεσης στο ηλεκτρικό και να είναι αθέατα από άλλες περιοχές. Στο κομμάτι Σιδερά-Λιβερά, όποιος έχει έννομο συμφέρον ας προσφύγει αν κάτι γίνεται παράνομο. Οι εκτάσεις που συμφωνούμε ως δήμος αφορούν άγονες, χορτολιβαδικές, μη δασικές».

Για τα αδέσποτα
«Τα αδέσποτα δεν θα λείψουν ποτέ εφόσον οι πολίτες συμπεριφέρονται χωρίς υπευθυνότητα και όταν γεννούν τα αφήνουν έξω και αν η αυτοδιοίκηση δεν εντείνει τα προγράμματα στείρωσης για τη αναπαραγωγή τους»

Για την Ακρινή
«Ζητάμε τη μετεγκατάσταση, αν η κυβέρνηση θέλει να διατυπώσει μια διαφορετική άποψη ας το κάνει»

Για την Πανδώρα την Τσικνοπέμπτη
«Η καταδίκη μου για την έξοδο της Πανδώρας ισχύει, η ευθύνη βαραίνει εμένα .ήταν μια άτυχη στιγμή, μια αστοχία, δεν έπρεπε να γίνει»

Για τις καταγγελίες στην Βιβλιοθήκη
«Υπήρχε μια αρρυθμία στη Βιβλιοθήκη. Ανάλογες συμπεριφορές πρέπει να εκλείψουν»

Για τα νέα κοιμητήρια
«Για τα νέα κοιμητήρια χρειάζεται πολεοδομικό σχέδιο , έχει γίνει επεξεργασία του προεδρικού διατάγματος και περάσαμε στην αλλαγή των υπουργών, επίκειται η θεσμοθέτηση του πολεοδομικού σχεδίου , θα υποβληθεί στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Στο Κλείτο κάναμε μια συνεργασία με διεύθυνση δασών της Αποκεντρωμένης ώστε να ξεκαθαριστεί ο χώρος για τα νεκροταφεία. Τώρα απαιτείται να παραχωρηθεί ο χώρος στο δήμο Κοζάνης. Έγιναν ουσιώδη ζητήματα αλλά οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες».

Για την εξέλιξη της πανδημίας
«Εκρηκτική είναι η αύξηση των κρουσμάτων. Περνάμε ίσως τον τελευταίο κρίσιμο μήνα της πανδημίας» σημείωσε καλώντας τους πολίτες σαν τηρούν τα μέτρα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου