Παναγιώτης Πλακεντάς: Μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου!

Ο δήμαρχος  Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας στην τρίτη ευρεία σύσκεψη στη ΖΕΠ παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και  αυτοδιοκητικών  ανέφερε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την επίσκεψή του στη ΔΙΑΔΥΜΑ το 2011, με τον πρωθυπουργό να του θυμίζει ότι αυτή ήταν το 2008.

“Είμαστε ικανοί να κάνουμε πρωτοπόρα πράγματα. Είμαστε η πρώτη περιφέρεια που έχουμε ολοκληρωμένη διαχείριση  και έτσι θα απαντήσουμε και στην πρόκληση της απολιγνιτοποίησης. Η κατεύθυνση  της απολιγνιτοποίησης είναι σωστή. Υπάρχουν ζητήματα, όπως αυτό της ταχύτητας .Όλα τα άλλα προχωρούν, έχει  γίνει σοβαρή δουλειά. Για να γίνουν επενδύσεις χρειάζεται έδαφος και πρέπει  να βοηθήσει  η ΔΕΗ να βρεθούν οι εκτάσεις για επενδύσεις και να απλουστευθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Δεν βγαίνει το χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2023 για να γίνουν τα έργα διασύνδεσης των τηλεθερμάνσεων”. Λόγο έκανε για τη διεκδίκηση στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις ζητώντας την βοήθεια της κυβέρνησης γιατί η Κοζάνη είναι  στον πυρήνα της απολιγνιτοποίησης. Μάλιστα μίλησε για την αναγκαιότητα ενός  νέου νοσοκομείου στον κόμβο της Εγνατίας λέγοντας ότι θα καταθέσει στους συνεργάτες  του αυτή την τεκμηρίωση μελέτης.

“Η Δυτική Μακεδονία  και ειδικά η Εορδαία  αποτελεί τον καταλύτη της ανάπτυξης γιατί εδώ  καίγεται ο τόσο κακοφημισμένος λιγνίτης”. Αυτό το καύσιμο στήριξε την οικονομία της χώρας. Η απολιγνιτοποίηση γίνεται με τρόπο βίαιο”. Παράδειγμα  έφερε το μείγμα καυσίμου για την Πτολεμαΐδα 5 , όταν το 1, 5 δις που έβαλε ο λαός πιθανόν να μην έχει  αποσβεστεί. Η ενεργειακή μετάβαση είναι η μεγαλύτερη πρόσκληση. Σε ορίζοντα οκτώ χρόνων για το κλείσιμο των μονάδων, η μετάβαση  σε οκτώ χρόνια θα είναι βίαιη και καταστροφική. Πρότεινε εκτός  των άλλων τα εξής: αξιοποίηση ΒΙΟΠΑ, επαναλειτουργία  σιδηροδρομικής  γραμμής, η νέα σιδηροδρομική Εγνατία, η εξασφάλιση της τηλεθερμάνσων. Αξίζει να έρθετε να εγκαινιάστε την ογκολογική μονάδα του Μποδοσάκειου, ενώ λόγο  έκανε και για τις τρεις μετεγκαταστάσεις που δεν έγιναν. Ξαφνικά όλοι αγάπησαν τη Δυτική Μακεδονίας. Δεν είμαστε  ενάντια στις ΑΠΕ. Είμαστε  απέναντι στην άναρχη εγκατάσταση  φωτοβολταικών και  ανεμογεννητριών. Οι συγκολλητές της ΔΕΗ είναι ξακουστοί και χάνονται .Ουδείς αμφισβητεί την έλευση πακτωλού χρημάτων στην περιοχή αρκεί να υπάρχουν άνθρωποι στην περιοχή όταν φτάσουν. Είμαστε απομονωμένοι. Μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου! Μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε την Εορδαία”.

Ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης είπε ότι κάθε δήμος ξεκινά την μετάβαση με διαφορετικές υποδομές, ενω υπάρχουν φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού. Η μετάβαση ήρθε  σε μια εποχή με προβλήματα μετανάστευσης. Απαιτείται υιοθέτηση μείγματος δραστηριοτήτων. Η αλλαγή πλεύσης  στις λιγνιτικές  περιοχές είναι μια δύσκολη υπόθεση και  απαιτεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Απαιτούνται λύσεις για να μην φύγουν οι νέοι, χαρακτηρισμός της Φλώρινας ως πύλη εξόδου, η λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης μετά το 2023, η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος απολιγνιτοποίησης, η ενίσχυση των σχολών του Πανεπιστημίου.

Ι.Π.


Ισχυρό μπλόκο της αστυνομίας στο ύψος της Alfa-Οι διαδηλωτές σε απόσταση από τη ΖΕΠ με στεφάνια στα χέρια

Οι συνδικαλιστές ετοιμάζονται να βγουν στην πλατεία της Κοζάνης

Εν αναμονή της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΖΕΠ

O Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην Κοζάνη στο κτίριο της ΖΕΠ – Οι διαδηλωτές εξ αποστάσεως

Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση με το Πανεπιστήμιο: Να κινηθούμε γρηγορα με την αίσθηση του κατεπείγοντος 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θέλουμε μόνο να προσελκύσουμε άλλες εταιρείες, αλλά να στηρίξουμε και τις εταιρείες που λειτουργούν στην περιοχή

Γιώργος Κασαπίδης: Η λύση για την απολιγνιτοποίηση είναι το πράσινο υδρογόνο 

Γιώργος Στάσσης από Κοζάνη: Επενδύσεις 2, 5 δις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην περιοχή – Πως καταμερίζονται

Χρήστος Ζευκλής στον πρωθυπουργό: Η Γαλατινή των 2.000 κατοίκων γέμισε φωτοβολταϊκά -Να αποκατασταθεί η αδικία με τα διόδια

Τα τέσσερα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη Δυτική Μακεδονία-Ποιες είναι οι επτά πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας