Ο Λάζαρος Μαλούτας, δήμαρχος Κοζάνης έκανε έκκληση στους δυτικομακεδόνες να εκφράσουν τις απόψεις τους για τον ενεργειακό σχεδιασμό που τέθηκε σε διαβούλευση με το τελικό master plan να δίνεται στη δημοσιότητα μέσα στο 2020. Ο λιγνίτης ήταν εξαντλήσιμος πόρος, όπως ανέφερε αλλά οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για πλήρη απολιγνιτοποίηση συνιστούν μια δραματική αλλαγή και τελειώνουν την παρουσία της ΔΕΗ στην περιοχή». Οι θέσεις εργασίας είναι το μεγάλο ζητούμενο για το master plan, όπως τόνισε.

Μειώνεται ο χρόνος που έχει η περιοχή και οι ενεργειακοί δήμοι στη μέση. Τα 9 χρόνια για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι πολύ λίγα. Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με στελέχη της ΔΕΗ, με παραγωγικούς φορείς, στάλθηκε επιστολή στον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό, στη νέα πρόεδρο της οικονομικής επιτροπής στην Ε.Ε., στους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έγινε συνάντηση με κ. Φάμελλο και κ. Βαρουφάκη, σύσκεψη στο ΔΕΣΦΑ για το σταθμό στον Περδίκκα, ο οποίος εντάχθηκε στο δεκαετές του πλάνο.

Αναφορά έκανε στις πολλές εκκρεμότητες της ΔΕΗ στην περιοχή εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι τηλεθερμάνσεις Δρεπάνου και Κρόκου θα συνεχιστούν με την έλευση του φυσικού αερίου χωρίς να υπάρχει θέμα χρηματοδότησης.

Φιλιώ Μπτούρη-Ιωάννα Παπαδημητρίου