Πόροι 10.000 ανά κάτοικο, ως και 700 εκ για το δήμο
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας αναφέρθηκε στο φιλόδοξο στόχο του δήμου να ενταχτεί στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις ως το 2030 με στόχο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος .Μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα κατατεθεί η πρόταση για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο του δήμου , ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία για τη συνδιαμόρφωση του σχεδίου. Προβλέπονται πόροι 10.000/κάτοικο ως και 700 εκ για το δήμο.
«Ζητάμε από τους πολίτες του δήμου να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια .Η συμμετοχή των πολιτών είναι ένας κρίσιμος παράγοντας .Δεν θα κατακτήσουμε το νέο μοντέλο ερήμην των πολιτών. Μαζί πρέπει να διαμορφώσουμε το μέλλον του τόπου μας » τόνισε ο δήμαρχος προσκαλώντας τους δημότες να συμμετάσχουν σε εργαστήρια που ξεκινούν την επόμενη βδομάδα και στην διαδικασία διαβούλευσης.
Ο κ. Μαλούτας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες των σχολείων , στην τηλεθέρμανση και στη Διάδυμα, αλλά και το έτος 2019 που το χαρακτήρισε ως κομβική περίοδο για την αλλαγή πλεύσης της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης . «Το νέο κλιματικό μοντέλο δεν είναι άλλο από την κλιματική ουδετερότητα και την ψηφιακή μετάβαση. Η πορείας της ανθρωπότητας πάει στις ΑΠΕ. Μετά το 20230 θα υπάρχουν μόνο ανανεώσιμες. Το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε τη διακήρυξη για την κλιματική ουδετερότητα σχεδόν ομόφωνα».
Αντώνης Τουρλιδάκης: Θέτει το Πανεπιστήμιο προ των ευθυνών του

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ποσοτικοποιήσε το ανθρακικό αποτύπωμα της πόλης και κατέγραψε την μεταβολή του. « Έχουμε σταδιακή μείωση που φτάνει το 20%» ανέφερε ο Αντώνης Τουρλιδάκης , πρώην πρύτανης και καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας . Το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες των σχολείων έφερε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα σχολεία, ενώ η έξυπνη διαχείριση του φωτισμού επίσης εξοικονόμησε ενέργεια.
Πέρα από την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του δήμου μέσα από την ενεργειακή κοινότητα , σημείωσε ότι πρόκληση αποτελούν οι μεταφορές με την εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης και των νέων τεχνολογιών. Αναφέρθηκε επίσης στις αντικειμενικές δυσκολίες για την κάλυψη της θέρμανσης.
«Αυτό το πρόγραμμα θέτει το Πανεπιστήμιο προ των ευθυνών του για ανάπτυξη δραστηριοτήτων, για βελτίωση της ποιότητα ζωής και ανάπτυξης νέων αξιών .Έχει μια ανθρώπινη διάσταση. Η διαχείριση πρέπει να ξεκινήσει από τη βάση , τα σχολεία, τα ΙΕΚ , τα πανεπιστήμια και να οριστεί η ατζέντα της επόμενης μέρας , μιας καινοτόμας φιλοσοφίας πιο κοντά στο περιβάλλον», πρόσθεσε. Θα υπάρχουν πολλές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, το πρόγραμμα θα φέρει τεχνική και βοήθεια και πόρους.
Γιάννης Πάλλας: Θα υπάρχει θεματική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς

Για θεματική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και ειδικά στην επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε ο Γιάννης Πάλλας , διευθυντής του Cluster Περιβάλλοντος και Βιοενέργειας Δυτικής Μακεδονίας. Θα γίνουν παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς όπως είπε μιλώντας για αλλαγή μοντέλου σκέψης κάτι που απαιτεί ευελιξία.
Ζητούμενο κατά την γνώμη του είναι να προσεγγίσουμε το τοπικό οικοσύστημα φορέων και επιχειρήσεων και την τοπική κοινωνία. Το White Dragon αν υλοποιηθεί θα καλύπτει και τις τρεις τηλεθερμάνσεις, συνέχισε.
Ιωάννα Παπαδημητρίου



















