«Να κατοχυρωθεί ένα ελάχιστο ποσό από τα δικαιώματα του CO2 για τις λιγνιτικές περιοχές»- «Μέχρι την 31 η Μαρτίου 2021 να βγει το προεδρικό διάταγμα για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής είτε να κατατεθεί η εναλλακτική πρόταση»

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης έκανα μια μικρή αναφορά στη δημιουργία χώρου υγειονομική ταφής αμιάντου στο Ζιδάνι .Μίλησε για τον περιφερειακό σχεδιασμό που ισχύει από το 2016 με τη σύμφωνη γνώμη της περιφερειακού συμβουλίου , ο οποίος προβλέπει τη διάθεση αποβλήτων αμιάντου της Δυτικής Μακεδονίας στα πρώην ΜΑΒΕ .Έχει συσταθεί επιτροπή , αλλά δεν τρέχει προς στιγμήν καμιά διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης ούτε εγκατάστασης λειτουργίας . Πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση ζήτησε πλήρη ενημέρωση από την Περιφέρεια ώστε να συζητηθεί σε επόμενο Δ.Σ.Ο Βαγγέλης Σημανδράκος , αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών αναρωτήθηκε αν το μείζον αυτό ζήτημα είχε απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο το 2016,ενώ ο κ. Φώτης Κεχαγιάς σημείωσε ότι αν ταφεί αμίαντος θα μολυνθεί η λίμνη .Στην περιοχή υπάρχουν πηγές, πηγάζει ο Αλιάκμονας πηγάζει, η Θεσσαλονίκη πίνει από εκεί νερό .Η αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής δεν μπορεί να γίνει αν γίνει ΧΥΤΑΜ, ούτε να συνεχιστεί το ψάρεμα.

Για το θέμα της μείωσης του ποσοστού εσόδων από τα δικαιώματα του CO2 ζήτησε να κατοχυρωθεί ένα ελάχιστο ποσό που θα πάει στις λιγνιτικές περιοχές , κάτι που δεν έγινε : «Δεν άρπαξε ο Χατζηδάκης το 6%. Τον τοπικό πόρο τον σκότωσε η προηγούμενη κυβέρνηση όταν έβαλε ως βάση υπολογισμού το ποσοστό ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη». Τα σχετικά έσοδα από τον φόρο διοξείδιο του άνθρακα υπολογίζονται σε 24-25 εκ για το 2020 με τη διαχείριση από το Πράσινο Ταμείο να είναι χρονοβόρα.

Μετά και την απόφαση του τοπικού συμβουλίου της Ακρινής για δημοψήφισμα, ο δήμαρχος σημείωσε ότι ακόμα δεν ήρθε η απόφαση του τοπικού συμβολαίου στο δήμου. « Όταν ήρθε ο Χατζηδάκης σε συζητήσεις στα όρθια άφησε σε να διαφανεί ότι γίνεται επεξεργασία μια άλλης πρότασης εναλλακτικής της μετεγκατάστασης προς την Ακρινή .Έχουμε μια οριακή ημερομηνία την 31 η Μαρτίου 2021 που συμπληρώνεται η δεκαετία που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση της Ακρινής . Μέχρι τότε πρέπει να υπάρχουν εξελίξεις είτε να βγει το προεδρικό διάταγμα είτε να κατατεθεί η εναλλακτική πρόταση .Προκαλώ οποιαδήποτε πολιτική βούληση να εκφραστεί άμεσα πριν παρέλθει η 31η Μαρτίου 2021.Το θέμα θα μπει κα στις παρυφές της συνάντησης με τον υπουργό» , όπου και θα συζητηθεί και η διατήρηση της κατανομής των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων.

Ιωάννα Παπαδημητρίου