Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του καλοκαιριού τη Δευτέρα το βράδυ έγινε λόγος για το κατάστημα της Πειραιώς που κλείνει. Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας αναφέρθηκε στην επιστολή του συλλόγου εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς αναφερόμενος στην ριζική αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος και του ψηφιακού boom.Τόνισε ότι συρρικνώθηκαν τα καταστήματα στην Κοζάνη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και μόνο η Πειραιώς έχει περισσότερα του ενός καταστήματα στην πόλη. Η ΚΕΔΕ με απόφαση που πήρε ζήτησε να μην λείψει από έδρα δήμου έστω ένα τραπεζικό κατάστημα. Είπε χαρακτηριστικά: «Έχω να πάω μήνες σε τράπεζα, όλα τα κάνω από την υπολογιστή, είναι μια εξέλιξη αναπόφευκτη, η χρήση ψηφιακών μέσων περιορίζει τις θέσεις εργασίας».

Ο Χάρις Κουζιάκης τόνισε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η κατάσταση είναι αναπόφευκτη και οι εργαζόμενοι να χάνουν τη δουλειά τους. «Έμεινα έκπληκτος με τον κυνισμό της ΚΕΔΕ. Η στήριξη στο κατάστημα της Πειραιώς πρέπει να είναι απόλυτη ώστε να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας».

Το μοντέλο και η δομή των τραπεζών αλλάζει , όπως και ο τρόπος συναλλαγής ανέφερε ο Λευτέρης Ιωαννίδης: «Υπάρχει ψηφιακό χάσμα, υπάρχει κίνδυνος οι συνταξιούχοι να μην μπορούν να εξυπηρετούνται, μπορεί να είναι αδιάφορο για τις τράπεζες, αλλά δεν μπορεί να μας διαφεύγει αυτή η διάσταση».

«Ξεκίνησαν πλειστηριασμοί, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε κανέναν συμπολίτη μας με τις εταιρείες» συμπλήρωσε η Ελπίδα Κουϊμτζίδου, ενώ ο Μάρκος Φλώρος σημείωσε ότι ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη τους.

«Δεν επιχαίρω τις εξελίξεις, η ψηφιακότητα ανοίγει νέα προκλήσεις, αντιλαμβάνομαι τι σημαίνει να χάνεται και μία θέση εργασίας. Δεν θα αναφερθώ πόσο είχε συρρικνωθεί ο τζίρος στα καταστήματα. Κάποια πράγματα αλλάζουν είτε μας αρέσει είτε όχι. Αν θέλαμε να μείνουμε στο παρελθόν η Κοζάνη θα ήταν γεμάτη τσαγκαράδικα» πρόσθεσε ο δήμαρχος ώστε να μην παρερμηνευτούν οι άνω δηλώσεις του.

Ιωάννα Παπαδημητρίου