“Τέτοιου μεγέθους ενεργειακό έργο σαν την ενεργειακή κοινότητα του Δήμου Κοζάνης  δεν υπάρχει πουθενά στην αυτοδιοίκηση”-Οδηγούμαστε στην  ελίτ της Ευρώπης

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας λίγο πριν τον απολογισμό της δημοτικής αρχής μίλησε για μια σειρά δράσεων που άρχισαν να υλοποιούνται .Τα χαρακτηριστικά της περιόδου κατά τη γνώμη του ήταν η κρίση του Covid, η ενεργειακή κρίση, η απλή αναλογική και η απολιγνιτοποίηση. Λόγο έκανε για τη συμμετοχή του κόσμου στις αποκριάτικές εκδηλώσεις,   αλλά και για το έργο της Ηλιαχτίδας και το Cut and Cover που προχώρησε. Επίσης αναφέρθηκε στις δράσεις για τα άτομα με αναπηρίες αλλά και την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων.

“Εξασφαλίσαμε τους όρους σύνδεσης για την ενεργειακή κοινότητα 7 μεγαβάτ , τέτοιου μεγέθους ενεργειακό έργο δεν υπάρχει πουθενά στην αυτοδιοίκηση  και  θα απαλλάξει τους πολίτες από δημοτικά τέλη” όπως είπε. Δεν παρέλειψε να αναφέρει την ένταξη της Κοζάνης στις 100 κλιματικά ουδέτερης πόλεις  που “μας οδηγεί στην ελίτ της Ευρώπης”, ‘όπως και την ένταξη της Κοζάνης στις 59 πόλεις πιλότους  για την κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη. Δεν αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη , υπογράμμισε , ενώ εγκρίθηκε  έργο ΣΔΙΤ 80 εκ με σχολικές , αθλητικές υποδομές  και το μουσείο τεχνολογίας   . “Εξασφαλίσαμε τους περισσότερους πόρους από κάθε άλλη περίοδο για το Δήμο Κοζάνης  “.Πρόσθεσε τις κοινωνικές  δράσεις για την έμφυλη βία και την κατάργηση του καταυλισμού  των Ρομά.

Στη συνέχεια μίλησε για την κατάργηση του νόμου για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής μετά από ερώτηση του prlogos  λέγοντας μάλιστα ότι ήταν λάθος  διατύπωση του ίδιου    ότι είχε λήξει ο νόμος. Όσο για την απόφαση της κυβέρνησης ήταν γνωστή ,  αναμενόμενη σύμφωνα με τα λεγόμενά του αλλά ίδιος όπως είπε είναι με το μέρος των κατοίκων και δεν είναι αρεστή η απόφαση αυτή. “Πριν από οποιαδήποτε εξέλιξη είχα ει διατυπώσει ότι θα σεβαστούμε ο, τι δήποτε αποφασίσουν οι κάτοικοι. Και επειδή οι κάτοικοι αποφάσισαν  τη μετεγκατάσταση, εμείς είμαστε με τη μετεγκατάσταση”.

 

Ιωάννα Παπαδημητρίου