Καταραχιά: Η συνένωση βοήθησε πολύ – Το δυστύχημα είναι ότι δεν εφαρμόστηκαν τα διετή  προγράμματα

Στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το απόγεμα ο συλλογικός τόμος «Τα Κοινά της Παιδείας» του πρώην υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

«Είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε συλλογικά από 8 άτομα, είναι η πρώτη απόπειρα κριτικής αποτίμησης ενός κυβερνητικού έργου για να καταλάβουμε αυτά που έγιναν και αυτά που δεν προφτάσαμε να κάνουμε, αυτά που επιχειρήσαμε και δεν ολοκληρώθηκαν» τόνισε ο κ.Γαβρόγλου. Αγγίζει όλα τα θέματα της εκπαίδευσης και δίνεται έμφαση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. «Δεν ολοκληρώσαμε το θέμα της επιμόρφωσης δασκάλων και καθηγητών, έχουμε προϋπολογίσει με ακρίβεια τους νέους διορισμούς και την αύξηση κονδυλίων  για να πλησιάσουμε το μέσο όρο της Ευρώπης. Υγεία και παιδεία είναι στην προτεραιότητα της αριστεράς. Το κλίμα ηρεμίας που υπήρχε έχει χαθεί, υπάρχει ένταση σε σχολεία και πανεπιστήμια» όπως είπε δείχνοντας ευχαριστημένος που βρίσκεται πάλι στον χώρο όπου συζητήθηκε η ένταξη των ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας .

Η Ανδρονίκη Καταραχιά, Κοσμήτωρ Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου  Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε σε μια σημαντική στιγμή για τα της παιδείας μιας .Το βιβλίο του Κώστα Γαβρόγλου  «είναι έρεισμα προβληματισμού για πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, γονείς, φοιτητές ,καθηγητές με μια ειλικρινή στάση στα καλά και τα κακά, τα δύσκολα και  τα εύκολα. Αποτυπώνεται η πολιτική αντιμετώπιση της παιδείας για όλους μέσα από την πρώτη φορά αριστερά. Εκεί μέσα βλέπεις τη διαφορά μεταξύ της σημερινής προοπτικής για μια εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και της παιδείας»

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ξεκίνησε ως απόφοιτη ΤΕΙ και σήμερα είναι καθηγήτρια Πανεπιστημίου. «Ανέκαθεν υπήρχε ο αγώνας της ενσωμάτωσης. Δεν καταλαβαίναμε γιατί υπήρχε αυτή η διάκριση. Το δυστύχημα είναι ότι δεν εφαρμόστηκαν τα διετή προγράμματα που φαίνεται πόσο αναγκαία είναι ειδικά στη Δυτική Μακεδονία προκειμένου να ωφεληθούν κάποια ιδιωτικά ΙΕΚ. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει κάνει πολλά βήματα σε δημοσιεύσεις, συγγραφικό έργο, η συνένωση βοήθησε πολύ, προσπαθούμε με το κέντρο καινοτομίας, την επιχειρηματικότητα να πάμε ένα βήμα μπροστά. Έχουμε έναν εξαιρετικό πρύτανη που είναι το ίδιο το Πανεπιστήμιο και παρέσυρε όλους εμάς να αγωνιστούμε. Ξεκινήσαμε από το -5 και φτάσαμε στο +5 ».

Ο Αθανάσιος Κολτσίδας, διευθυντής στο 4ο Δημοτικό Σερβίων αναφέρθηκε  στις τομές που έγιναν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ο Στάθης Κοκκινίδης, μαθηματικός και δημοτικός σύμβουλος Εορδαίας στα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ιωάννα Παπαδημητρίου