Δεύτερος σταθμός του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ.Κωστή Χατζηδάκη μετά την  Ακρινή ήταν η ΔΙΑΔΥΜΑ.  Ο υπουργός  αφού έκανε αναφορά για  το ΣΔΙΤ στη ΔΙΑΔΥΜΑ ανάφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα σκουπίδια και όχι η απολιγνιτοποίηση και η ΔΕΗ . “Εσείς δείχνετε το δρόμο. Εσείς μπορείτε να εμπνεύσετε    άλλες περιφέρειες, δεν έχετε μόνο προβλήματα, αλλά και παραδείγματα επιτυχίας, όπως αυτό το έργο που παρόμοια υπάρχουν μόνο  στα Γιάννενα και  στις Σέρρες”

Στον 10ετή σχεδιασμό του ΕΣΦΑ γίνεται αναφορά στα  τέσσερα ρεύματα, στη διαλογή, θα εισαχθούν  μηχανισμοί  τιμολόγησης ώστε να υπάρχει αντικίνητρο στους πολίτες να μην πετούν σκουπίδια  , θα γίνει προσπάθεια για τον καφέ κάδο. Υπάρχει  σχέδιο  δημοπράτησης  17 τέτοιων μονάδων διαχείρισης απορριμάτων   , τώρα λειτουργούν μόνο έξι μεταξύ των οποίων και της ΔΙΑΔΥΜΑ.

“Είναι θέμα εθνικού φιλότιμου να  ασχοληθεί κανείς με τα σκουπίδια .Πράγματι προσφέρετε υπηρεσίες που παίρνετε τα σκουπίδια της Κέρκυρας και του Αιγίου .Είναι προσβλητικός οι εικόνες στην  Κέρκυρα, τη Σαντορίνη, το Αίγιο.Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός , δεν έχουμε περιθώρια, έπρεπε να είχαν γίνει ενέργειες  εδώ και δεκαετίες. Από το επόμενο ΕΣΠΑ παύουν να είναι επιλέξιμες. Είμαστε πίσω στη διαχείριση των απορριμάτων .Είμαστε πίσω όταν στην Ευρώπη η ταφή έχει στόχο για 10 % και εμείς είμαστε ακόμα στο 80% Στηρίζουμε απολύτως τα σχέδια για το πάρκο κυκλικής οικονομίας ,τα οποία  συνδέονται  με την περιβαλλοντική πολιτική της Ελλάδας και της Ευρώπης και δείχνει πως η προστασίας του περιβάλλοντος συνδέεται με θέσεις  εργασίας”.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας ως μέλος  του Δ.Σ. της  ΔΙΑΔΥΜΑ καλωσόρισε  τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη  στο πρώτο ολοκληρωμένο περιφερειακό  σύστημα διαχείρισης απορριμάτων με την ευχή η  πρωτοπορία που είχαμε στον τομέα της διαχείρισης απορριμάτων να συνεχιστεί σε άλλους τομείς .”Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε  το πρώτο ολοκληρωμένο πάρκο κυκλικής οικονομίας επεξεργασίας  όχι μόνο για τα δευτερογενή απόβλητα , αλλά και προϊόντα  από άλλες περιοχές μέσω της σύνδεσης με την  Εγνατία.   Η ΔΙΑΔΥΜΑ είναι ιδιοκτήτης 840 στρεμμάτων αγορασμένων  από τη ΔΕΗ, χρειάζονται ακόμα 300-400 στρέμματα . Το πάρκο θα δώσει τη δυνατότητα για επενδύσεις  και θέσεις εργασίας”.

 

 

Φιλιώ Μπτούρη-Ιωάννα Παπαδημητρίου

Κωστής Χατζηδάκης από την Ακρινή :Η πολιτεία δεν θα μείνει αδιάφορη, η σημερινή εικόνα δεν θα συνεχιστεί -Κάτοικοι του χωριού :Είναι στο χέρι σας να αποκαταστήσετε την αδικία χρόνων

Το καλωσόρισμα του Υπουργού Ενέργειας κ.Χατζηδάκη στην Ακρινή:Η δυσαρέσκεια του προέδρου και η γκλίτσα που του χάρισε ο πρώην δήμαρχος Ελλησπόντου Κυριάκος Τσανακτσίδης