Σήμερα είναι για μένα μια πολύ ξεχωριστή μέρα. Τον Μάρτιο 2020 ξεκίνησα μια μοναχική διαδρομή σε «αχαρτογράφητα νερά», χωρίς να προϋπάρχει ειδική γνώση και μηχανισμός, και παρέδωσα ένα ολοκληρωμένο και πολυδιάστατο εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα. Ακολούθησε ένα αυτοτελές Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 και τρία διακριτά Εδαφικά Σχέδια -δύο για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης και ένα για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη.

Η Ελλάδα, όπως ανέφερε η Επίτροπος Elisa Ferreira (φωτό) στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Καλαμάτας, είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ με εγκεκριμένο Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές και τα εξαρτημένα από το πετρέλαιο νησιά μας -βλ. Ανακοίνωση Ευρωπαϊκής Επιτροπής
https://ec.europa.eu/com…/presscorner/detail/en/ip_22_3711

1,63 δις ευρώ θα εκταμιευθούν σε έργα αναγκαία, προκειμένου η μετάβαση των περιοχών αυτών προς την κλιματική ουδετερότητα να γίνει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά αποδοτικό και προστατευτικό ως προς το περιβάλλον, τον πολίτη και τον πολιτισμό.

Είναι εξίσου σημαντικό ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις σε όλες τις περιοχές -και στα νησιά- μπορούν εφεξής να λαμβάνουν έως και 10% επιπλέον ποσοστό ενίσχυσης από κάθε πηγή χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος κ.λπ.), ακριβώς επειδή εντάχθηκαν στον ευρωπαϊκό χάρτη δίκαιης μετάβασης.

Ευχαριστώ πολύ τους άξιους συνεργάτες μου που ο καθένας ξεχωριστά, εντασσόμενος στην ομάδα, καθιστούσε πλέον την πορεία μου όλο και λιγότερο μοναχική και το έργο όλο και περισσότερο συλλογικό. Ευχαριστώ επίσης τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΔΕΗΑΕ, τους τεχνικούς και νομικούς μας συμβούλους, τα μέλη των Ομάδων Διοίκησης Έργου και των θεματικών Επιτροπών και όλους όσοι συνέβαλαν στη σημερινή επίσημη αναγνώριση της δουλειάς μας: τους εμπλεκόμενους κατά λόγο αρμοδιότητας υπουργούς, τοπικούς βουλευτές, Γενικούς Γραμματείς, Περιφερειάρχες και Δημάρχους, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τους Προέδρους του ΟΑΕΔ και του Πράσινου Ταμείου, τον ΕΦΕΠΑΕ και τους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους.

Τέλος, ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς- Προέδρους της αρμόδιας Κυβερνητικής Επιτροπής Κωστή Χατζηδάκη, Νίκο Παπαθανάση και Κώστα Σκρέκα για την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό μου, καθώς και τον π. Υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά για την εποικοδομητική συνεργασία.