Ο Κωστής Μουσουρούλης, Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, συμμετείχε τη Δευτέρα στη συνάντηση κοινωνικού διαλόγου με τίτλο Phasing out Coal, του έργου «Supporting the clean energy transition of coal-intensive EU regions» με ακρωνύμιο DeCarb του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg Europe, που διοργάνωσε η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.

Η θεματική ήταν το “Μοντέλο Διακυβέρνησης της Δίκαιης Μετάβασης: Εδαφικότητα, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα”, και έδωσε την ευκαιρία στον Κωστή Μουσουρούλη να αναφερθεί διεξοδικά στο πολυσύνθετο και εμπλουτιζόμενο μοντέλο διακυβέρνησης του ΣΔΑΜ, με στόχο να είναι οικονομικά αποδοτικό και κοινωνικά δίκαιο.

Αναφορά έκανε εκτός των άλλων και στο Παρατηρητήριο Δίκαιης Μετάβασης που θα διαρκέσει πάνω από δυο δεκαετίες. «Είναι πρόταση δική μου και θα γίνει με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. Θα πρέπει να παρακολουθεί το λιγνιτικό πόρο;» διερωτήθηκε τονίζοντας ότι θα πρέπει να αναπτύξει στοιχεία σε επίπεδα δήμων.

«Η ΔΕΗ ξεκίνησε να κάνει αποκαταστάσεις και ορισμένοι άρχισαν να χαμογελούν» συνέχισε. «Αφήσαμε τις τοπικές κοινωνίες απροετοίμαστες, το χρεώνω στις άκαμπτες τοπικέ ηγεσίες που αντιμετωπίζουν το μετασχηματισμό με φόβο. Κοινωνική συναίνεση δεν μπορεί να γίνει μα φοβισμένες κοινωνίες ,η συναίνεση αποτελεί σοβαρότητα. Είμαστε σε καλό δρόμο, έχουμε απτά αποτελέσματα , έχουμε υψηλά κίνητρα, έχουμε προχωρήσει σε χρήσεις γης, πολεοδομικά σχέδια, έχουμε μορφοποιημένο πρόγραμμα, ένα Πράσινο Ταμείο οργανωμένο»

Για να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση
1ο μέρος: https://www.youtube.com/watch?v=HYwxoJJ3VmI
2ο μέρος: https://www.youtube.com/watch?v=ukdlF9xPMMc

Ιωάννα Παπαδημητρίου