Δεν έχουν ακόμα παρθεί αποφάσεις  για την μονάδα  Πτολεμαΐδα 5

Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την πολύωρη σύσκεψη με τους φορείς στο κτίριο της ΖΕΠ μίλησε για την απόφαση του 2019 “Αν δεν είχαμε πάρει την απόφαση του 2019 θα τρέχαμε πίσω από τις εξελίξεις. Στη Γλασκώβη όλη η συζήτηση γινόταν για το λιγνίτη” είπε αναφερόμενος στη δυνατότητα της Ελλάδος να είναι πρωτοπόρος, να μπει σε χρηματοδοτικά εργαλεία και να έχει έτοιμο ένα σχέδιο δίκαιης μετάβασης . “Η απόφαση που πήραμε ήταν η σωστή. Ακούω τους σκεπτικισμούς και τις επιφυλάξεις. Η απεξάρτηση από το λιγνίτη είναι απαραίτητη όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους , αλλά και για οικονομικούς .Το φυσικό αέριο εκπέμπει λιγότερους ρύπους από το λιγνίτη για αυτό προκρίνεται ως μεταβατικό καύσιμο “.

“Αυτά τα δύο χρόνια κάναμε μια σημαντική δουλειά για ένα καλύτερο μέλλον. Νοιαζόμαστε πραγματικά για το τι συμβαίνει στη Δυτική Μακεδονία. Έχουμε υποχρέωση να υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο για να απαντήσουμε στην ανησυχία της κοινωνίας που έχει προσαρμοστεί σε ένα παραγωγικό μοντέλο”. 7 δις είναι το ανώτερο ποσό που μπορεί να αντληθεί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. “Πόροι υπάρχουν και σημαντικοί και σχέδιο που υλοποιείται. Δεν έχουν ακόμα παρθεί αποφάσεις  για την μονάδα  Πτολεμαΐδα 5″ τόνισε για το μείγμα καυσίμου  που θα καίει και το πόσα χρόνια θα λειτουργεί.

Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον

“Έχετε δίκιο να λέτε ότι για 70 χρόνια εδώ παρήχθε η ενέργεια, πλην όμως πρέπει να δούμε ένα διαφορετικό ρόλο για την περιοχή. Όταν ήρθαμε η ΔΕΗ βρισκόταν στα όρια της χρεοκοπίας. Τώρα έχει γίνει μια σημαντική πρόοδος. Η επιχείρηση άντλησε ένα ποσό χωρίς να απωλέσει το δημόσιο χαρακτήρα της και είναι μια ισχυρή εταιρία. Αυτά δεν θα τα είχαμε επιτύχει να δεν επιτύχει την εξυγίανση της επιχείρησης. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας καλύτερων από αυτών που υπήρχαν, επιβλαβών για την ατομική υγεία μέσα από ένα πλέγμα δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων. Δεν συζητάμε μόνο να μεγαλώσουν οι υπάρχουσες εταιρίες, αλλά και να έρθουν νέες. Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από εταιρείες, υπάρχει επιχείρηση που μπορεί να δημιουργήσει πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας” όπως είπε ενώ οι υφιστάμενες βλέπουν θετικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Για την Ακρινή 

Για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής αναρωτήθηκε αν πρέπει να γίνει και κατέθεσε την πρότασή του που θα πρέπει να συζητηθεί. “Προτείνω στην τοπική κοινωνία τη δημιουργία μιας ενεργειακής κοινότητας με τη ΔΕΗ να δωρίζει  ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό το οποίο και θα προσφέρει πρόσθετο εξασφαλισμένο εισόδημα έως και 4.000 ευρώ για να ισοσταθμίσουμε την επιβάρυνση γιατί είμασταν ασυνεπείς ως προς τη δέσμευση μας”.

Για το Πανεπιστήμιο 

Σύντομα θα εκδοθεί η σχετική ΑΕΠΟ για τα μάρμαρα Τρανοβάλτου” είπε επίσης. Λόγο έκανε για τη συζήτηση που άνοιξε για τα ξενόγλωσσσα προγράμματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα, αλλά και γενικότερα για το ρόλο του στη δίκαιη μετάβαση. Συζητήθηκε ένα σχήμα ΣΔΙΤ για δημιουργία φοιτητικών εστιών.

Για τα νοσοκομεία 

Αναφορά έγινε και στα νοσοκομεία που στηρίχτηκαν εν μέσω Covid, το Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας έχει 6 κλίνες, η Κοζάνη πέντε είπε μιλώντας για την ανάγκη εξ ορθολογισμού των δομών υγείας. Κάλεσε τέλος τους οπλίτες της Δυτικής Μακεδονίας να εμβολιαστούν και να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού της περιοχής. Χαρακτήρισε σύνθετο το θέμα της γούνας.

Ι.Π.