Θα καλύψουμε τις χαμένες θέσεις εργασίας στο λιγνίτη

Επιλογή προτεραιότητας οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Καστοριά ανέφερε: “Θα εκπονήσουμε ένα ειδικό, καλά μελετημένο πρόγραμμα με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης για το πώς μπορούμε συνολικά να στηρίξουμε την απασχόληση στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς. Όχι μόνο στη γούνα αλλά και στα νέα επαγγέλματα τα οποία θα προκύψουν. Γιατί βλέπω ότι, αργά αλλά σταθερά, η Καστοριά μπορεί και πρέπει να γίνει ένας προορισμός 12 μήνες το χρόνο, μία περιοχή η οποία θα μπορεί να συνδυάσει τα ποιοτικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα με μία μοναδική πολιτιστική κληρονομιά και με μια μοναδική φυσική ομορφιά της πόλης της ίδιας, της λίμνης, της ευρύτερης περιοχής, μαζί με την αξιοποίηση του αεροδρομίου.

Γιατί υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη προίκα, υπάρχει αεροδρόμιο εδώ, το οποίο θα αξιοποιηθεί και θα αναδειχθεί. Να γίνει η Καστοριά πραγματικά ένας προορισμός 12 μήνες το χρόνο. Το έχουν πετύχει άλλες περιοχές της χώρας με αντίστοιχη φυσική ομορφιά, δεν υπάρχει κανείς λόγος να μην μπορεί να το πετύχει και η Καστοριά”.

“Θα στηρίξουμε συνολικά αυτή την προσπάθεια και θέλω να ξέρετε ότι την επόμενη μέρα θα ασχοληθώ προσωπικά με τα ειδικά ζητήματα τα οποία αφορούν την Καστοριά. Και φυσικά με όλες τις μεγάλες προκλήσεις που αφορούν τη Δυτική Μακεδονία, με την πράσινη μετάβαση. Θα μου το θυμηθείτε, σε τέσσερα χρόνια από τώρα, όταν θα κάνουμε τον απολογισμό της επόμενης τετραετίας, θα τρίβουμε τα μάτια μας από τις επενδύσεις οι οποίες θα έχουν έρθει στη Δυτική Μακεδονία. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, υπάρχουν μοναδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, πιο ευνοϊκές αυτή τη στιγμή κρατικές ενισχύσεις για τη Δυτική Μακεδονία, γιατί κάνουμε αξιοποίηση και των προβλέψεων της δίκαιης μετάβασης.

Θα καλύψουμε τις χαμένες θέσεις εργασίας από το λιγνίτη με πολύ καλύτερες θέσεις εργασίας, και στη μεταποίηση αλλά και στις υπηρεσίες. Η Δυτική Μακεδονία πραγματικά μπορεί και πρέπει να γίνει πρωταγωνίστρια, για να μπορεί να αντιστραφεί και αυτή η δημογραφική τάση, που δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να μας απασχολήσει πολύ. Και θέλω να θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι το μόνο κόμμα το οποίο μιλάει ανοιχτά για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας είμαστε εμείς, η Νέα Δημοκρατία.”

“Είμαι περήφανος σε αυτό που γίνεται στην ανώτατη εκπαίδευση και ειδικά εδώ. Δεν θα αργήσει η στιγμή που κάποιος που έρχεται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας δεν θα είναι επιλογή ανάγκης αλλά προτεραιότητας. Οι φοιτητές εδώ φαίνεται να είναι χαμογελαστοί και να περνούν καλά. Θα τους φτιάξουμε και παραπάνω φοιτητικές στέγες”.

Η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στην πράσινη ανάπτυξη. Ο λόγος που επιμένουμε για περισσότερα φωτοβολταϊκά και αιολικά είναι οικονομικός και είναι γεωπολιτικός. Δεν θέλω να είμαστε εξαρτημένοι .Θέλω και οι τοπικές. κοινωνίες να έχουν όφελος. Η επόμενη φάση θα αφορά φωτοβολταϊκά σε στέγες και αγρότες, σημαντικές επενδύσεις στα δίκτυα και επενδύσεις στο υδρογόνο. Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια στην αλυσίδα του υδρογόνου¨”.

        

Φωτογραφίες από fouit.gr