Κρεατόσουπα με τραχανά μία πλούσια, λαχταριστή, καταπραϋντική και εύκολη, είναι η ιδανική σούπα για τις κρύες ημέρες στο σπίτι.

Μπορούμε, αν θέλουμε, να αντικαταστήσουμε τον ξινό τραχανά με γλυκό ή με ένα μικρόσχημο ζυμαρικό, όπως αστράκι ή φιδέ.

15′ προετοιμασία
1 ώρα και 50′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 5 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4-5

  • 1 κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση ποντίκι, κομμένο σε κύβους 3 εκ.
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  • 200 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
  • 150 γρ. τραχανάς αλευρένιος, ξινός
  • 1/3 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  3. Περιχύνουμε με 2 λίτρα νερό και βράζουμε για 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  5. Ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς και να χυλώσει η σούπα.
  6. Πασπαλίζουμε με τον δυόσμο και σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί και μαλακιά φέτα.

Γαστρονόμος